Pepsi Bottling Group Türkiye Başkanı Ray Hazley, Türkiye’de gazlı içeceklerin yüzde 65’ini 35 yaşın altındaki gençlerin tükettiğini söyledi. Hazley, "Türkiye’de çayın ’mide payı’ yüzde 60’ı buluyor. Bu dünyada sadece Türkiye’de görülen bir durum. Çayın Türkler için sosyal bir tarafı var" dedi.
PEPSI Bottling Group (PBG) Türkiye Başkanı Ray Hazley, dünyanın en büyük 20 alkolsüz içecek pazarından biri olan Türkiye’de çay tüketiminin ayrı önemi bulunduğunu belirterek, "Türkiye’de çayın ’mide payı’ (share of belly) yüzde 60’ı buluyor. Bu dünyada sadece Türkiye’ye özgü bir durum" dedi. Hazley, alkolsüz gazlı içeceklerin ise en fazla gençler tarafından tercih edildiğine işaret ederek, "Türkiye’de gazlı içeceklerin yüzde 65’ini 35 yaş altındaki gençler tüketiyor" saptaması yaptı.
Kişi başı 33 litre
Türkiye’nin dünyadaki en büyük 19’uncu alkolsüz içecek pazarı olduğunu söyleyen Hazley, "Türkiye’deki kişi başına yıllık tüketim 33 litreyi buluyor. Diğer pazarlarla karşılaştırıldığında, bu rakam olması gereken yarısı kadar olduğunu görüyoruz. Pazar her yıl ortalama yüzde 6-7 büyüyor" diye konuştu.
Çayın sosyal tarafı var
Türkiye’nin kendine özgü tüketim alışkanlıkları olduğunu belirten Hazley, şöyle konuştu: "Türkiye’de çayın midemizdeki payı yüzde 60’ı buluyor. Bu sadece Türkiye’ye özgü bir durum. Batı da sıcak çayın payı çok daha düşük. İstanbul’da gece 10-11’de dışarı çıksanız bira içen birinin yanında çay içenleri de görürsünüz. Çay kültürel bir olay, sosyal bir tarafı var. O nedenle de Türklerin en fazla tükettiği içecek. Kişi başına içecek tüketimi her yıl artış göstermesine rağmen çayın payı hemen hemen aynı kalıyor."
Günün her saatinde
Tüketim alışkanlıklarını gün içerisindeki değişimlerini de araştırdıklarını söyleyen Hazley, "Örneğin, meyve suyu genelde sabahları tercih edilirken, öğleden akşama kadarki saatlerde ise gazlı içecekler daha çok tüketiliyor. Su tüketiminin gün içerisinde dengeli olduğunu söyleyebiliriz. Aynı durum sıcak çay için de geçerli. Günün her saatinde çay içiliyor" diye konuştu.
İçeceklerin yüzde 80’i evde
Hazley, ambalajlı içecek tüketiminin yüzde 80’inin evde gerçekleştiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: "Sadece yüzde 20’lik bölüm cafe ve restoran gibi dışarıdaki mekanlarda tüketiliyor. Ancak gün içerisinde kaç defa içecek tüketildiğine baktığımızda durum değişiyor. Buna göre tüketimin yüzde 60’ı evde, yüzde 40’ı dışarıda gerçekleşiyor. Bu da evde bir defada dışarıdakinden daha fazla içecek tüketildiğini gösteriyor."
Buzlu çayda en çok şeftaliyi seviyoruz
BUZLU çay pazarında Lipton ile yaptıkları küresel anlaşma çerçevesinde bir ortaklıkları bulunduğunu belirten Ray Hazley, "Lipton markasıyla pazardan aldığımız pay yüzde 75’i buluyor. Türkiye’de en fazla şeftali aromalı ürün tercih ediliyor. Limon neredeyse hiç tercih edilmiyor. Bu durum ülkelere göre farklılık gösteriyor. Örneğin, İspanya’da tam tersi geçerli. Limon açık ara lider konumda" diye konuştu.
Pepsi için Türkiye önceliklive önemli
PEPSI markasının Türkiye’ye 1960’larda adım attığını hatırlatan Ray Hazley, "PBG, Türkiye’nin kişi başı tüketim potansiyeli ve nüfusu ile çok önemli bir pazar olduğunu düşünüyor. Bu sene PBG Türkiye’de elde edilen başarı, Türkiye’nin global PBG içerisindeki önemini ve önceliğini de artırdı. Bu yılı iki yarıya ayırmak lazım. Futbol maçı gibi. İkinci yarı performansı düştü. Ama genelde 2008 bizim için başarılı bir yıl oldu. Hedeflerimize ulaştık ve gelirlerimizde iki haneli artış sağladık. 2009’da ise pazarda yavaşlama bekliyoruz.
Diyet kolayı 20-35 yaş arası kadınlar tüketiyor
TÜRKİYE’de alkolsüz gazlı içeceklerin yüzde 65’ini 35 yaş altı gençler tarafından tüketildiğini söyleyen Ray Hazley, "Kola tüketiminde yaş aralığı 10-35. Düşük kalorili ve şekersiz kolanın toplam satışlardan aldığı pay sadece yüzde 5-6 seviyesinde. Diyet kolanın ağırlıklı olarak 20-35 yaş arası kadın müşterisi var. Bu ürünün yüzde 60’ı kadınlar tarafından
Krizde endişeye kapılmaz yatırıma devam ederiz
EKONOMİK kriz ortamında kontrol edebileceklerine odaklandıklarını söyleyen Ray Hazley, "Ekonominin geneli gibi kontrol edemeyeceğiniz şeyler hakkında endişelenmemek gerekiyor. Önümüzdeki yıl ekonomide bir yavaşlama olabilir, ama bu Türkiye’nin cazibesini kaybedeceği anlamına gelmiyor. Bu anlamda iyimser bakıyoruz. Türkiye’de yatırımlarımıza devam edeceğiz" dedi.
Kızına Leyla adını verdi kardeşler kıskandı
2007 Eylül ayında PBG Türkiye Başkanlığına getirilen Ray Hazley, 91-96 yılları arasında yine Türkiye’de görev yaptığına işaret ederek, şunları söyledi: "Ben İrlandalıyım ve eşim Susanna ise İngiliz. Üç kız çocuğumuz var. En küçük kızımın adını ise Leyla koyduk. Burada adının Leyla olduğunu öğrenenler ona büyük ilgi gösteriyor, kardeşleri onu çok kıskanıyor."
Rakamlarla PBG
Hisselerinin yüzde 40’ı PepsiCo’ya ait olan PBG, bu şirketin en büyük şişeleyicisi.
Yıllık cirosu 14 milyar doları bulan PBG, dünya genelinde 71 binden fazla çalışana sahip.
ABD, Kanada, Yunanistan, Meksika, Rusya, İspanya ve Türkiye’de faaliyet gösteren PBG, dünya çapında 100’den fazla tesiste üretim yapıyor.
PBG, 2002’de Türkiye’deki Pepsi şişeleme operasyonunu satın aldı. Böylece PBG’nin dünyadaki satış hacmi yüzde 4 arttı.
Son Dakika › Ekonomi › Gazlı İçeceği 35 Yaş Altı Tüketiyor Çayın 'Mide Payı' Yüzde 60'ı Buluyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?