Giresun'da 'Çocuklar Bahçeye Girmeden 2013 Yılı Eylem Planı' Çalıştayı Yapıldı - Son Dakika
Ekonomi

Giresun'da 'Çocuklar Bahçeye Girmeden 2013 Yılı Eylem Planı' Çalıştayı Yapıldı

Giresun\'da \'Çocuklar Bahçeye Girmeden 2013 Yılı Eylem Planı\' Çalıştayı Yapıldı

Giresun Üniversitesi, Keşap Fındık Üreticileri Birliği ve Noor Fındık firması işbirliğinde 'Çocuklar bahçeye girmeden 2013 yılı eylem planı' çalıştayı düzenlendi.

02.03.2013 17:47

Giresun Üniversitesi, Keşap Fındık Üreticileri Birliği ve Noor Fındık firması işbirliğinde 'Çocuklar bahçeye girmeden 2013 yılı eylem planı' çalıştayı düzenlendi.

Güre Yerleşkesi rektörlük konferans salonunda gerçekleşen çalıştaya katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Gelen Müdür Yardımcısı Sadettin Akyıl, "Ülkemizde çocuk işçiliğini yüzde 11-12'lerden yüzde 5'lere indirdik. Çocuk işçiliğiyle mücadelede Uluslararası Çalışma Örgütü'nün genel kurulunda dünyada mücadele eden en iyi üç ülkeden birisi seçildik" dedi. Akyıl, çocuk emeğinin sonlandırılması için hazırlanan uluslararası programa imza koyan ilk beş ülkeden birisinin Türkiye olduğunu kaydederek şunları söyledi:

"Bakanlığımız bünyesinde Çalışan Çocuklar bölümü kuruldu. Bu bölüm 2009'a kadar 100'ün üzerinde proje yürüttü ve her sektörde çalışmalar yaptı. Fındık bizim en sorunsuz sektörümüz. Çünkü hasat okul zamanı değil. Okul tatil olduktan sonra da mevsimlik tarım işçileri geliyor. Nisan'dan Eylül'e kadar değişik yerleri geziyorlar. Gezici tarım ailesi, bizim temel sorunumuz. Fındıkta sadece, 'Arkadaşlar bunlar çocuktur, çalıştırmayın' diyebiliyoruz. Giresun Ziraat Odası'nın bu bölgede uygulamaya koyduğu 'fındıkta çocuk işçiliğine son' projesinde de önemli oranda aşama kaydedildi."

Çalıştayda söz alan ve konuşmasına "Çocuklar bahçeye girecek ama oynamak için" diyerek başlayan Giresun Valisi Dursun Ali Şahin de "16 yaş altındaki çocukların çalıştırılmaması için hep mücadele ettim. Burada da uygulanan projeye destek verdik ve fındık toplamak için gelen ailelerin çocuklarını çalıştırmamak için çeşitli etkinlikler yaptık. Aileleri çalışırken onlar ya oynadı ya da eğitim aldı. 16 yaşın altında çocuklar son üç yıldır bahçelerde çalıştırılmıyor" dedi.

Çalışan Çocuklar Vakfı Başkanı Prof.Dr. Gürhan Fişek ise, " Her alanda çocuk işçiliği var. Ama tarımda çocuk işçi çalıştırmayan ülke yok. Ağır şartlar altında çalışan çocukların ruh sağlıkları büyük oranda bozuluyor. Çalışan çocuklar yalnız çocuklardır. Çünkü çalıştığı yerde yaşıtı yok ve yalnız kalıyorlar. Ayrıca baskı altındalar. Çocukları ihmal edersek dünyasını karartmış, bir ülkenin geleceğini ipotek altına almış oluyoruz" diye konuştu.

Hollanda'da yaşayan gazeteci Mehmet Ülger'in fındık bahçelerinde çocuk işçilerin çalıştırılmasıyla ilgili belgeselinin ardından çalıştay, Başkent Üniversitesi Sosyal Hizmetler Uzmanı Bülent İlik, Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Edip Sevinç, Keşap Fındık Üreticileri Birliği Sosyal Projeler Koordinatörü Özer Akbaşlı ve Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Oğuz Gürsoy'un konuşmaları ile devam etti. - Giresun

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Giresun'da 'Çocuklar Bahçeye Girmeden 2013 Yılı Eylem Planı' Çalıştayı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement