Kazak Büyükelçiden İşadamlarına Yatırım Çağrısı - Son Dakika
Ekonomi

Kazak Büyükelçiden İşadamlarına Yatırım Çağrısı

Kazak Büyükelçiden İşadamlarına Yatırım Çağrısı

Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Tüymebayev, Türk işadamlarını Kazakistan'da yatırım yapmaya davet etti.

08.03.2013 16:27  Güncelleme: 16:33

Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Türk işadamlarını Kazakistan'da yatırım yapmaya davet etti.

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Kerim Aydoğan'ın davetlisi olarak Alanya'ya gelen Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. Canseyit Tüymebayev ve eşi Canna Tüymebayev, ALTSO Yönetim Kurulu'nu ziyaret etti.

Türk işadamlarını Kazakistan'da yatırım yapmaya davet eden Büyükelçi, yatırım yapacak işadamlarının ALTSO aracılığıyla kendisine başvurması halinde gerekli iş ve yatırım sahalarının temininde elinden geleni yapacağını söyledi. Türkiye'de tatil yapan Kazak sayısının her yıl yüzde 30 oranında arttığına dikkati çeken Tüymebayev, "Sadece geçen yıl 360 bin Kazak, Türkiye'de tatil yaptı. Bunun çoğunluğu Antalya ve Alanya'yı tercih etti. Kazakistanlı turistler, Türk turizmine büyük katkı sağlıyor" dedi.

EKONOMİK İLİŞKİLERİN HACMİ 4 MİLYAR DOLAR

Tüymebayev, Antalya, Muğla ve İzmir'de Kazakistanlı yatırımcıların satın aldığı otel ve villalar olduğunu belirtti. Tüymebayev, "Yabancıya mülk satışı konusunda geçen yıl çıkan kanundan sonra Türkiye'den mülk edinmek isteyen Kazak sayısının artacağına inanıyorum. Kazakistan ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin hacmi geçen yıl 4 milyar dolara ulaştı. Hedef 15 milyar dolar. Özellikle nakliye ve ulaşım konusunda sorunlar vardı. Bu yıl mayıs ayında açılışı yapılacak Kars- Tiflis- Bakü demiryolundan çok umutluyuz" diye konuştu.

Kazakistan'da 1200 civarında Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini dile getiren Canseyit Tüymebayev, bu sayının daha da artacağını söyledi. Geçen yıl ekim ayında Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in Türkiye'ye yaptığı resmi ziyarette Kazakistan'da, Kazak-Türk sanayi bölgelerinin açılması konusunda anlaşma imzaladığın hatırlatan Tüymebayev, "Bu Türk işadamları için bir avantajdır" dedi.

ALTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Aydoğan ise Türk işadamlarının en fazla yatırım yaptığı ülkelerin başında Kazakistan'ın yer aldığını söyledi.

Konuşmaların ardından Kerim Aydoğan, Kazak büyükelçinin eşi Canna Tüymebayev'e Selçuklu yıldızını simgeleyen bir kolye hediye etti. Büyükelçi Tüymebayev ise Aydoğan'a şilt ve Kazakistan'ı anlatan Türkçe kitap verdi. - Antalya/ Alanya

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Kazak Büyükelçiden İşadamlarına Yatırım Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement