Konut Sektörünün İvme Kazanmasına Engel Faizler - Son Dakika
Ekonomi

Konut Sektörünün İvme Kazanmasına Engel Faizler

Konut Sektörünün İvme Kazanmasına Engel Faizler

Türkiye'de Konut Sektörünün Önündeki En Büyük Engelin Faiz Oranları Olduğunu Belirten Sinpaş Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, 'Konut Faizi Oranları Yüzde 1'in Altına İnmeli' Dedi.

18.05.2008 01:35

Türkiye'de konut sektörünün önündeki en büyük engelin faiz oranları olduğunu belirten Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, "Konut faizi oranları yüzde 1’in altına inmeli ki, sektör ivme kazanabilsin. Ne kadar fon getirirseniz getirin, kamu kağıtlarının getirisi yüzde 16 iken faizler yüzde 1’in altına inmez" dedi.

TÜRKİYE’de konut sektörünün önündeki en büyük engelin faiz oranları olduğunu belirten Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, sektörün ivme kazanabilmmesi için konut faizi oranlarının yüzde 1’in altına inmesi gerektiğini söyledi. Kamunun borçlanma ihtiyacı yüzünden faizler üzerinde ciddi bir baskı olduğuna dikkat çeken Avni Çelik, "Türkiye’ye ne kadar fon getirirseniz getirin, kamu kağıtlarının getirisi yüzde 16 iken faizler yüzde 1’in altına inmez. Uzun yıllar böyle devam edecek gibi görünüyor. En yakın 5 yılda yüzde 1’in altına inebilir" dedi.

Derin kökler su topluyor

Konut sektöründe yaşanan durgunluktan Sinpaş GYO olarak etkilenmediklerini açıklayan Avni Çelik, "2006-2007 yılında satışa çıkardığımız projelerden Zekeriyaköy ve Avangarden ilk 20 günde satıldı. Bursa’daki Ottomanors’un satışı da son derece başarılıydı. Bine yakın ev sattık, 400 kadarının satışı devam ediyor. Bursa’nın tamamında satılandan daha çok ev sattık. Derin köklerimiz var. Su çok derinlerde de olsa, köklerimiz onu buluyor" diye konuştu. 2006’dan şu ana kadar hiçbir şey yokmuş gibi devam ettiklerini belirten Çelik, "Bir çocuk coşkusuyla iyi bir proje çıktı mı, şap şap alkışlayarak müşterimize sunduk. Kár marjlarımız yüksek değil" dedi.

Ciro dörde katlanacak

2008 yılını olumlu gördüklerini vurgulayan Avni Çelik, 2008-2009’da cirolarını 4 kat artırmak gibi iddialı bir hedefe sahip oldukları bilgisini paylaştı. Avni Çelik, yeni projelerle ilgili olarak şunları söyledi: "Bosphorus City projemiz İstanbul’u betimliyor. Ortaköy, Kanlıca, Paşabahçe Meydanı, Boğaz’daki iki köprü yer alıyor. Keyifli, peyzajı mükemmel bir proje. İstanbul’un hatta Türkiye’nin en büyük projesi. Ayrıca Sarıgazi’de, Bomonti’de projelerimiz olacak. Ottoman Gayrimenkul olarak Zeytinburnu’nda prestijli bir proje ve SAF Gayrimenkul olarak 900’ü aşkın konuttan oluşan, Anadolu yakasının en büyük alışveriş merkezi projelerini yapacağız. Ortaklık olmadan yabancıya konut satışı üzerinde duruyoruz. Batı Avrupa’dan Türkiye’ye ciddi bir ilgi var. İspanya, Portekiz, Dubai’den ev alanlar, İstanbul ve güney bölgelerimiz başta olmak üzere Türkiye’den de alabilir. 2008 sonunda bu alanda atak yapacağız."

Dört kat reklam harcaması

Reklam harcamalarını 4 kat artırdıklarını vurgulayan Çelik, herkesin durgunluktan dert yandığı bir dönemde Sinpaş’ın satışlarının çok iyi gittiğini söyledi. Çelik, iş hacimleri büyüdükçe reklam harcamalarının artığını belirterek, sözlerini "1994’te kriz çıktığında biz Korupark projesine başlamıştık. Gazeteler 8 sayfa çıkıyor; reklam verin diye ilanlar yayımlıyordu. Bir tek biz reklam veriyorduk. 27 günde bütün projeyi sattık" şeklinde sürdürdü.

Dikilitaş’ta 20 milyon dolara yeni merkez

SİNPAŞ GYO, Beşiktaş-Dikilitaş’ta bulunan arsası üzerinde 16 bin metrekare inşaat alanına sahip yeni bir merkez binası da yapıyor. 20 milyon dolar yatırımla gerçekleşecek bina, bir yılda tamamlanacak. Sinpaş’ın merkez binası 13 kattan oluşacak.

Bizde konut alanlar sağlam müşteriler

TÜRKİYE’de hedge fonların hiçbir şekilde konut yatırımı yapmadığını, ABD’dekine benzer bir çöküntünün olmayacağını belirterek, "Türkiye’de konut alanlar sağlam müşteriler. Türkiye’de kredisini ödeyemeyenlerin oranı yüzde 1.5’i geçmez" dedi.

ABD’de balonun patlayacağı belliydi

ABD’de başlayan mortgage kriziyle ilgili olarak Avni Çelik şu değerlendirmeyi yaptı: "Yıllardır ABD ve İngiltere konut-yapı piyasasını izliyorum. ABD’de bir ev alıp, aldığınız krediden daha yüksek kira getirisiyle bankaya borcunuzu ödüyordunuz. Bunun sürdürülemeyeceğini söyledim. En sonunda da balon patladı. Bu belliydi. Türkiye’de ise kira, evin parasını 30 yılda ödemez. Türkiye’de konut hálá tüketicinin gözünde bir yatırım aracı değil."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Konut Sektörünün İvme Kazanmasına Engel Faizler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement