Thomas Cook'un Ceo'su, Türk Turizmcileri Uyardı - Son Dakika
Ekonomi

Thomas Cook'un Ceo'su, Türk Turizmcileri Uyardı

Thomas Cook\'un Ceo\'su, Türk Turizmcileri Uyardı

Türkiye'ye Avrupa'dan En Fazla Turist Getiren Tur Operatörlerinden Biri Olan Thomas Cook'un Ceo'su Manny Fontela, Rakiplerinin Gerilediği Bir Dönemde Türk Turizmcileri Uyararak, İstikrarlı Bir Yükseliş İçin Kısa Vadeli Karlardan Uzaklaşmaları Gerektiğini Söyledi.

28.10.2009 17:22

Türkiye'ye Avrupa'dan en fazla turist getiren tur operatörlerinden biri olan Thomas Cook'un CEO'su Manny Fontela, rakiplerinin gerilediği bir dönemde Türk turizmcileri uyararak, istikrarlı bir yükseliş için kısa vadeli karlardan uzaklaşmaları gerektiğini söyledi.

Türkiye'deki temsilcisi Diana Turizm'in evsahipliğinde Muğla'nın Fethiye İlçesi Ölüdeniz Beldesi'ndeki Lykia World Otel'de, Ege Bölgesi'nde birlikte çalıştıkları otellerin yöneticileri, belediye başkanları ve turizmcilerle yapılan toplantıda konuşan Manny Fontela, 2010 yılında Türkiye'nin İspanya, Yunanistan, Tunus gibi rakiplerinin daha agresif bir politika izleyeceklerini belirterek, “2010 yılı daha zor geçecek. Türkiye bu anlamda ciddi adımlar atmalı, örneğin bazı havaalanlarında ayak bastı ücretleri çok fazla, indirilmesi önemli bir adım olabilir” dedi. Fontela toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını da yanıtlayarak, Türk turizmiyle ilgili önemli mesajlar verdi.

Fontela 2009 yılında Türkiye'nin Avrupa turizm pazarında istikrarlı bir çizgide olduğunu, Yunanistan'ın yüzde 23, İspanya'nın yüzde 10, Tunus'un ise yüzde 8 onanında gerileme gösterdiğini söyledi. Türkiye'nin üst sıralara tırmanmasının mümkün olduğuna dikkati çeken Fontela, ürün ve hizmet kalitesi güzel, harika bir planlama var, olağanüstü fırsatlar sözkonusu, ancak Türk turizmcilerin yapması gereken tek şey, kısa vadeli karlardan uzaklaşmak olmalı. Avrupa pazarından daha fazla pay kapmak için istikrarlı turizm politikaları üretilmeli” dedi.

Avrupa piyasalarında İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en derin küresel durgunluğun yaşandığını vurgulayan Fontela, Almanya ve Fransa'nın bu durgunluktan çıkmaya çalıştığını, İngiltere dahil diğer ülkelerin ise ciddi bir dönemden geçtiğini kaydetti. Bu durumun turizmi olumsuz etkilediğinin altını çizen Fontela, “Domuz gribi, petrol fiyatlarındaki yükseliş, işsizlik, tüketicinin son dakikaya kadar beklemesi, tüketicinin fiyat duyarlılığı seyahat sektörünü olumsuz etkileyen en önemli faktörler. Artık müşteri her şey dahil sistemini istiyor. Özellikle aileler ne harcayacaklarını bilmek istiyor. Bu nedenle her şey dahil sistemini uygulayan 4-5 yıldızlı tesisleri tercih ediyor. Rakiplerinizle karşılaştırıldığında en iyi tesisler sizde. Turizm altyapısına yapılan yatırımlar, ürün hizmet kalitesi sizi ön plana çıkarıyor.

Rakipleriniz ise daha fazla kaybetmek istemiyor. Bu aşamadan sonra turizmciler, yerel ve merkezi otoriteler birlikte hareket etmek zorunda” diye konuştu.

Türkiye'nin tanıtıma daha fazla önem verilmesini isteyen Fontela, “Thomas Cook olarak İngiltere ve Avrupa'da Türkiye'nin tanıtımı için 14.1 milyon dolar harcadık. Bu alanda daha fazla çaba gösterilmesi için destek gerekiyor. Turizm bakanlığı promosyon ve reklamlarda işbirliği var, ancak Türkiye'nin rakiplerinin çabaları ve çalışmaları göz önüne alındığında bu çok yetersiz” diyerek turizmciler ve Türk yetkililerden çaba gösterilmesini istedi.

Fontela, Türkiye'den dönen turistlerin tesislerden şikayeti olmamasına karşın, bulundukları kentlerin altyapısı ve çevre konusunda çok şikayet ilettiğini de dile getirdi.

Toplantının sonunda Ege Bölgesi'ndeki bazı turizm beldelerinin belediye başkanları Türkiye turizmine katkıları nedeniyle Fontela'ya teşekkür plaketi verdi.

 

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Thomas Cook'un Ceo'su, Türk Turizmcileri Uyardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement