Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Yayan Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Yayan Açıklaması

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Yayan Açıklaması

"Yaklaşık 200 ülkeye ihracat gerçekleştiren Türkiye çelik sektörü, küresel düzeyde payını arttırarak 2023 yılında ihracatını 55 milyar dolar seviyesine taşımayı hedeflemektedir"

10.12.2013 23:25

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, yaklaşık 200 ülkeye ihracat gerçekleştiren Türkiye demir çelik sektörünün 2023 yılında ihracatını 55 milyar dolar seviyesine taşımayı hedeflediğini bildirdi.

İskenderun ilçesinde, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ve Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği işbirliğiyle düzenlenen "Bölgemizde Demir Çelik Sektörünün Geleceğini Belirliyoruz" konulu konferansta konuşan Yayan, demir çelik sektörünün ülke ekonomisi açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Demir çelik sektörünün 2012'de otomotiv, hazır giyim ve konfeksiyondan sonra en fazla ihracat yapan sektör olduğunu ifade eden Yayan, şunları belirtti:

"Son dönemlerde dünyada yaşanan ekonomik ve siyasal çalkantılar, Türkiye'nin ihracatını olumsuz yönde etkilese de ülkemiz, dünyada çelik üreten 66 ülke arasında, 2012 yılını 35,9 milyon tonluk üretimle 8'inci sırada kapatmıştır. Avrupa sıralamasında ise Türkiye, Almanya'dan sonra 2'nci sırada yer almaktadır. Yaklaşık 200 ülkeye ihracat gerçekleştiren Türkiye çelik sektörü, küresel düzeyde payını arttırarak 2023 yılında ihracatını 55 milyar dolar seviyesine taşımayı hedeflemektedir. İskenderun Körfezi ise demir çelik üretimi bakımından Türkiye'nin en fazla üretim yapan merkezi konuma gelmiştir."

Vali Lekesiz ise Hatay genelinde yaklaşık 15 bin kişinin çelik üretim tesislerinde çalıştığını aktardı.

Lekesiz, Türkiye'nin çelik üretimi bakımından dünyada ön sıralarda bulunduğuna işaret ederek "Bölgemiz ise ülkemizin çelik üretiminin yüzde 36'sını sağlarken yassı çelikte ise bu rakam yüzde 50 civarındadır. İskenderun Körfezi'nde 6,7 milyon ton yassı çelik üretilmektedir. Bu üretim ülke ekonomisine yaklaşık 5 milyon dolar girdi sağlamaktadır" dedi.

Yatırımcıya her zaman destek olduklarını anlatan Lekesiz, "Bölgemizde yatırım yapacak alan yok denecek kadar azdır. Yeni açılması planlanan Gaziantep, Hassa, İskenderun arası tünel çalışmasıyla birlikte yatırımcılara yaklaşık 50 bin dönüm arazi çıkacaktır. Bu tünel Hatay için bölge için Türkiye için son derece önemli bir projedir" diye konuştu.

DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız da Ajansın, bölgede sektörle ilgili bilginin artırılması, bilgi birikimi ve tecrübelerinin paylaşılması amacıyla bu tür toplantılar düzenlendiğini aktararak, "Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinden oluşan TR63 Bölgesi'nin ekonomik yapısında demir çelik sektörü önemli bir yer tutmaktadır. Bölge, mevcut üretim miktarının yanı sıra son yıllarda yapılan yatırımlarla Türkiye ölçeğinde daha önemli noktalara gelecektir" değerlendirmesini yaptı.

Konferansa, İskenderun Kaymakamı Hacı Hasan Özyiğit, Belediye Başkanı Yusuf Civelek, Ticaret Sanayi Odası Başkanı Levent Yılmaz ve iş adamları katıldı. - Hatay

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Yayan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement