28. İSEDAK Toplantısı Başladı - Son Dakika
Güncel

28. İSEDAK Toplantısı Başladı

28. İSEDAK Toplantısı Başladı

İİT Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, 28. İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi Toplantısı'nın açılışında konuştu.

10.10.2012 14:26  Güncelleme: 14:45

İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, "İİT bünyesinde yürütülmekte olan çalışmalar başta ekonomik ve ticari işbirliğinin artırılması ve ticaretin giderek serbestleştirilmesi, özel sektörün geliştirilmesi, mali ve finans kurumları arasında işbirliklerinin artırılması, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin elde edilmesi ve refahın artırılması yönündedir" dedi.

İİT Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Grand Cevahir Oteli'nde düzenlenen 28. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, "İSEDAK'ın İİT ülkelerinde hızlı ekonomik sosyal gelişmelere vesile olmasını amaçladığını belirterek, "Ticaret alanında mal ve hizmetlerin serbest dolaşımını teşvik etme ve İİT içi ticarette 2015 yılına kadar 10 yıllık eylem planında belirlenmiş olan, 2015 yılı yüzde 20 oranına ulaşma çalışmalarımız hem detaylı hem de kapsayıcı niteliktedir" diye konuştu.

İİT ülkelerine yapılan katkıların 4.5 milyar dolara ulaştığını belirten İhsanoğlu, bu katkıların mikro finans, gıda güvenliği ve mesleki eğitim gibi kritik sektörlere yapıldığını kaydederek, "İİT bünyesinde yürütülmekte olan çalışmalar başta ekonomik ve ticari işbirliğinin artırılması ve ticaretin giderek serbestleştirilmesi, özel sektörün geliştirilmesi, mali ve finans kurumları arasında işbirliklerinin artırılması sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin elde edilmesi ve refahın artırılması yönündedir" ifadelerini kullandı.

Yoksulluğun azaltılmasına yönelik çabaların yoğunlaştırılmasının teşkilatın öncelikli hedefleri arasında olduğunu anlatan İhsanoğlu, Tunus, Libya, Yemen, Somali ve Suriye gibi geçiş ülkelerindeki yeniden yapılanma süreçlerine ilişkin de benzer toplantıların düzenlendiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"2012 Mayıs'da Cenevre'de düzenlenmiş olan son bianelin sonucu olarak İİT Genel Sekreterliği ve BM Güney İşbirliği Bürosu arasında Somali'deki yeniden yapılanma ve rehabilitasyon sürecine yönelik ortak bir proje yürütülmektedir. Özellikle Somali'nin çok uzun zamandır çektikleri ızdırabı azaltabilmek için bu tür çalışmalar yürütülmektedir. İİT projelerini uygulamak için bu ortaklıkları pekiştirilirken özel sektör ön plana çıkıyor. Hem özel sektör hem de STK'lar büyümeye yönelik itici güç unsurları olarak tanımlanmıştır. Bu bakımdan İslam Ticaret Odası faaliyetleri oldukça kayda değerdir. Üye devletlerimizdeki tüm özel sektör kuruluşlarıyla mevcut olan temaslarımızı genişletmeleri yönünde yakın zamanda Genel Sekreterlik'teki arkadaşlarımıza talimat vermiş durumdayım. Buna bağlı olarak gıda ve tarıma dayalı endüstri, ulaşım ve nakliye ile üretim ve servisler alanında İİT ülkeleri içi KOBİ kümelerinin oluşturulması, girişimciliğin artırılması amacına yönelik melek yatırımcıları da harekete geçirmekteyiz."

İhsanoğlu, Orta Asya'da bulunan üye ülkeler için bir eylem planı geliştirildiğini, İİT kurum ve kuruluşlarının yanı sıra bölgesel teşkilatların da katkılarıyla ulaştırma sektöründe işbirliğinin artırılmasından mesleki eğitimin yaygınlaştırılmasına, ticaretin kolaylaştırılmasından gıda güvenliği alanında işbirliğine kadar yayılan geniş yelpazede projeler ve işbirliği imkanlarının belirlenip ortak projelerin geliştirildiğini belirtti.

-Diğer konuşmacılar-

28.İSEDAK Toplantısı'nda olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirten Gabon Ticaret Bakanı Fidel Melky şunları kaydetti:

"Bu dayanışmanın bütün ekonomilerimize faydalı olacağına inanıyoruz. Ancak İSEDAK'ın kendisine tahsis edilmiş bu görevleri takip etmesi dileğinde bulunabiliriz. Elinden gelen her çabayı sarf edeceğini biliyoruz. Ülkemizde bu dayanışma çerçevesinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Çevreye uyumlu çalışmalar öngörüyoruz. Afrika kıtasında Kongo havzasını korumak amacıyla amacımız küresel bir ranttan çıkıp bölgesel kalkınmayı ve hizmetler çerçevesinde Gabon'u bölgenin bir giriş kapısı haline getirmeyi hedeflemekteyiz. Gabon'un dünyadaki bütün yatırımcıları ağırlayabilecek kapasiteye sahip olduğunu görüyoruz. İİT üye ülkelerinin sahip olduğu doğal kaynakların yüzde 80'i burada bulunmaktadır. Bütün üye ülkeleri işbirliği yapmaya çağırıyoruz.

Pakistan Ticaret Bakanı Mahmut Muhammed Fehim de Asya grubu adına konuştuğunu grubun her zaman İSEDAK faaliyetlerini desteklediğini belirterek şöyle konuştu:

"Bu faaliyetler aracılığıyla çeşitli sektörlerde diğer hayati alanlarda İSEDAK'IN gösterdiği faaliyetler göz ardı edilemez. Biz bu tavsiyelerin üye devletlerin sorunlarını çözmeye katkı sunacağına eminiz. Ticaret borsaları konusunda kaydedilen ilerlemeler memnuniyet vericidir. Biz tercihli ticarete büyük önem addediyoruz. İslam dünyası bir çok sorunla karşı karşıyadır. KOBİ'lerin rekabetçi gücünün artırılması gerekiyor. KOBİ'lerin ülkemizde üretim sektörünün yüzde 90'ını teşkil ettiğini söylemek istiyorum. Türkiye'nin teknik destek ve deneyimlerini paylaşması bizim için önemlidir. KOBİ'lerin karşı karşıya kaldığı zorlukları değerlendirmek ve ülke ekonomilerine daha fazla katkı sağlamasını sağlamak için çalışıyoruz. Ümit ediyorum ki bu toplantıda alınacak kararlar da bunlara katkı sağlayacaktır."

Kuveyt Maliye Bakanı Şeyh Nayif Felah el-Hacref de, İSEDAK Toplantısı'nın ekonomik ve ticari işbirliği ilişkilerini geliştirmek için çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek "KOBİ'ler bizim için sosyo ekonomik açıdan hayati bir öneme sahiptir. Hem şahsım hem ülkem hem de Arap grubu adına teşekkürlerimi arz etmek istiyorum." dedi.

Muhabir: Fatih Çakmak

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 28. İSEDAK Toplantısı Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement