2B 'den önce 2B'den sonra - Son Dakika
Güncel

2B 'den önce 2B'den sonra

2B \'den önce 2B\'den sonra

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, orman vasfını yitirmiş araziler olarak bilinen 2B'lerin satışında peşin ödeme yapanlara indirim yapılacağını açıkladı.

02.05.2012 09:30

  Sektördekilerin kimisi bu kararı geç kalınmış olarak yorumlarken, kimisi de indirimlerin bundan sonra üretilen gayrimenkullerin fiyatına olumlu yansıyacağı görüşünde. 

   Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun geçtiğimiz ay 2-B’lerin satışıyla ilgili olarak “Peşin ödeyen rayiç bedelin yüzde 40’ına 2-B’nin sahibi olacak” açıklaması gündeme bomba gibi düştü. Zira bakana göre Türkiye Büyük Millet Meclisi Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda kabul edilip Genel Kurul’a sevk edilen tasarının yasalaşması halinde herkes bu işten kazançlı çıkacak. Peşin ödeme yapan arsayı ciddi anlamda indirimli alacak. İhtilaf ortadan kalktığı için 2B’ler ipotek ettirilerek kredi çekilebilecek. Böylece bu araziler yatırımda da kullanılabilecek. 

  hurriyetemlak.com Genel Koordinatörü Ahmet Kurşunlu 

Peki, bu karar sektörü nasıl etkileyecek?

Bakan Eroğlu, dünyada krizin olduğu bir dönemde kararın doping etkisi oluşturacağını belirterek, piyasaya büyük bir rahatlama ve hareket getireceğini söyledi ve ekledi: “Yurtdışından da önemli bir kaynak bekliyoruz” Bakanlık indirim konusunda yeni bir adım atsa da, bu karar sektör oyuncuları tarafından uzun süreden beri bekleniyordu. Çünkü emlak beyan değerleri düşük olan 2-B’lerin satışında yapılacak ekstra indirim ucuza satışı, bu da el değiştirmelerin hızlı olmasını sağlayacak. Bunun sektöre hareket getirmesi beklenebilir. Ancak Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Yatırımların çoğunun geleceğe yönelik olacağını, üzerinde kayda değer bir geliştirmenin hemen yapılamayacağını, zaten ciddi bir kısmının da üzerinde hali hazırda mülk olan gayrimenkullerden oluşacağını düşünüyorum. Bu açıdan bakılırsa çok ciddi bir hareketlilik beklemiyorum” diyor. Ancak orman vasfını yitirmiş 2-B arazilerinin satımıyla beraber piyasaya bir arazi arzı olması beklenebilir. “Dolayısıyla yeni dönemde projeler 2-B arazilerinin olduğu bölgelere doğru kayacaktır” diyor Yirikler İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Yirik.

2-B arazilerinin satış bedeli; yasa taslağına göre taşınmaz, belediye ve mücavir alan içindeyse, bin metrekareye kadar olan kısmı rayiç bedel ve emlak vergi değerinin toplamının yarısı üstünden satılacak. Bin metrekareyi aşan kısım içinse rayiç bedel üstünden rakam belirlenecek. Büyükşehir sınırları içindeki satışta peşin ödeme yapmak isteyenlere yüzde 20 indirim yapılacak. “2-B kapsamında olup da üzerinde bulunduğu araziyi alamayacak durumda olan vatandaşlar için bankaların 2-B kredisi verme konusunda hazırlıklar yaptığı biliniyor” diyor hurriyetemlak.com Genel Koordinatörü Ahmet Kurşunlu ve ekliyor: “Bu da kredi tarafına ciddi bir canlılık getirecek.”

Kentsel dönüşüm yasasıyla birlikte yapılacak dönüşüm çalışmalarıyla yeni konut alanları da ortaya çıkmış olacak. Bu aşamada inşaat sektöründe yer alan firmalar devreye girecekler.  Bölgelerde yeni yapılanmaya gidilerek yeni şehircilik anlayışında modern binalar yapılacak. Bunun da inşaat sektörüne ciddi canlılık getirmesi bekleniyor. İndirim vatandaşın cebine ne kadar yansıyacak? 

Yasanın etki edip etmeyeceği merak edilen konuların başında ise indirimin gayrimenkul geliştiricilerin üreteceği konut projelerine, dolayısıyla vatandaşın cebine yansıyıp yansımayacağı geliyor. Eva Gayrimenkul Değerleme’den Cansel Turgut Yazıcı, kayda değer bir değişim olacağını düşünmediğini belirtiyor ve ekliyor: “Keşke olsa, o durumda arazi üretimi ve maliyeti düştüğü için birçok proje geliştirilebilir. Böylece halkın daha ucuz konuta ulaşma imkanı doğar.” Özgür Yirik de Yazıcı ile aynı kanaatte.  Yirik’e göre 2B arazilerinin satışındaki indirim ilk başta bu arazilerin hak sahiplerine yarayacak. Ancak arsa sahipleri indirim oranının araziyi başka bir i

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel 2B 'den önce 2B'den sonra - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement