AB Uyum, Danışma ve Yönlendirme Toplantısı Yapıldı - Son Dakika
Güncel

AB Uyum, Danışma ve Yönlendirme Toplantısı Yapıldı

AB Uyum, Danışma ve Yönlendirme Toplantısı Yapıldı

Avrupa Birliğine Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu 2011 yılı 3. toplantısı yapıldı.

09.09.2011 21:35

Valilik Göl Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya Vali Memduh Oğuz, Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Mehmet Cangir, SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İskender Akkurt, ilçe kaymakamları, daire müdürleri ve ilgili temsilciler katıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan Vali Memduh Oğuz şunları söyledi; "Isparta Vilayeti Avrupa Birliği projesi kapsamında örnek bir vilayettir. Altyapısıyla Avrupa şehirleriyle yarışabilecek unsurları taşımaktadır. Tabiatımızın cömertliği, insanlarımızın çalışkanlığı, binlerce yıllık zengin bir tarih ve kültür mirasına sahip bulunması, yetişmiş insan potansiyeli, özellikle eğitim ve öğretime verilen yüksek önem, çok güçlü bir üniversitemizin mevcut olması, çevrenin korunmasına yönelik hassasiyet, insanlar arasında hukukun en üstün şekilde temin edilmesi, kadına yönelik şiddet konusunda iftihar edeceğimiz bir düzeyin bulunması, istisnalara ilişkin çok katı bir uygulamanın yürütülmesi ve bu konuda sıfır toleransımızın bulunması Isparta ilinin özellikleri olarak sırayabiliriz.

Salonda bulunan arkadaşlarım, bu medeniyet projesine gönülden inanmış olarak çalışmalarını büyük bir gayret içerisinde yürütmektedirler, kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.

Türkiye'nin Osmanlı döneminden itibaren yönünü batıya çevirdiğini ifade eden Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Mehmet Cangir, konuşmasında şunları söyledi; "Bu özgüvenle Avrupa Birliğine yaklaşıyoruz. 21. yüzyılda Avrupa Birliği varlık nedenini devam ettirmek istiyorsa mutlaka Türkiye'yi de içine almalıdır.

Süreç biraz uzun olabilir, ama biz kompleks içerisinde yaklaşmıyoruz. Biz kendi reform çalışmalarımıza bakıyoruz. Onun için Avrupa Birliği yerelde başlar diyoruz. Özellikle geçtiğimiz dönemde yapılan ana yasa değişikliği bu süreçte önemli bir reform niteliğindedir" dedi.

Türkiye'nin AB'ye üye olması durumunda karar alma aşamasında çok önemli bir konuma geleceğini ifade eden Müsteşar Cangir; "Nüfusumuzla AB kararlarında etkili olmaya başlayacağız. Onun içindir ki bize karşı bir direnç oluşmuştur.

Kendi içerisinde 2 defa Dünya Savaşına şahit olan Avrupa, Türkiye'yi kabul etmesiyle medeniyetler çatışmasını sona erdirecektir. Bu sayede küresel barış sağlanacak ve aynı zamanda AB'nin savunma güvenliğine önemli katkımız olacak.

Ülke olarak bizim yaş ortalamamız 29, AB'nin yaş ortalaması 42'dir. AB'ye katılımımız bize istihdam olarak yansırken onlara çok önemli bir iş gücü potansiyeli sunmuş olacağız" dedi,

35 fasıl içerisinden 13 faslın açıldığını belirten Müsteşar Cangir; "Fasılların tamamının teknik olması nedeniyle 100 binlerce sayfalık çalışmalar devam ediyor. Açılmayan fasıllarda Güney Kıbrıs ve Fransa başta olmak üzere bazı ülkeler çekince koymaktadırlar. Bütün bunlara rağmen kısa vadede 12 faslı açabilecek durumdayız.

Süreci hızlandırmak ve bilinç oluşturabilmek maksadıyla 81 il ve 900 ilçede AB temas noktaları birimleri kuruldu. Ayrıca şunu belirtmek istiyorum Türkiye'nin mali açıdan hiçbir kaybı yok. 2011 yılı içerisinde bu güne kadar 781 milyon avroluk hibe alındı. Hazırlamış olduğumuz projelerin % 10'luk mali kısmını biz karşılarken, % 90'lık kısmı AB tarafından karşılanmaktadır. Onun için proje çalışmalarına önem veriyoruz.

Konuşmamı sonlandırırken Isparta adına çok mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Sayın Valimizin açış konuşmasında söylediği gibi her yönüyle kalkınmış ve AB çalışmalarında önemli mesafe almış bir vilayet olmaktasınız. Bende emeği geçen arkadaşları kutluyorum" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel AB Uyum, Danışma ve Yönlendirme Toplantısı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement