ABD Suriye'deki "Nusra Cephesi"Ni Terör Örgütleri Listesine Aldı - Son Dakika
Güncel

ABD Suriye'deki "Nusra Cephesi"Ni Terör Örgütleri Listesine Aldı

ABD Suriye\'deki "Nusra Cephesi"Ni Terör Örgütleri Listesine Aldı

ABD yönetimi, Suriye'de Şam yönetimine karşı mücadele veren "Nusra Cephesi" adlı direniş grubunu "yabancı terör örgütleri listesi"ne aldı.

11.12.2012 23:33

ABD yönetimi, Suriye'de Şam yönetimine karşı mücadele veren "Nusra Cephesi" adlı direniş grubunu "yabancı terör örgütleri listesi"ne aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, yazılı açıklamasında, El-Kaide ile bağlantılı olduğunu belirttiği grubun yabancı terör örgütleri listesine alındığını, grup mensuplarının ABD'deki mal varlıklarının dondurulduğunu, gruba maddi destek veya kaynak sağlanması ya da grupla mali işlem yapılmasının yasaklandığını belirtti.

"Nusra Cephesi'nin Kasım 2011'den bu yana Şam, Halep, Hama, Dara, İdlib ve Deyr ez-Zor gibi kentlerde yaklaşık 600 saldırının sorumluluğunu üstlendiği ve bu saldırılarda çok sayıda masum Suriyeli'nin yaşamını yitirdiğini" belirten Nuland,

"Nusra Cephesi, bu saldırılar yoluyla, kendisini meşru Suriye muhalefetinin bir parçası olarak göstermeye çalışıyor ancak aslında bu, Irak El-Kaidesi'nin Suriye halkının sıkıntılarını kendi kirli emellerine alet etmeye yönelik bir girişimi" ifadesini kullandı.

Nuland, ABD'nin bu adımı Suriye halkına yönelik geniş kapsamlı desteği çerçevesinde attığına vurgu yaparak, ABD yönetimi olarak, Suriye'de silahsız sivil muhalefete tahminen 50 milyon dolarlık "silahlı unsur içrmeyen" yardım sağladıklarını, Suriye'deki şiddetten etkilenenlere de yaklaşık 200 milyon dolarlık insani yardım desteği sunduklarını kaydetti.

"Nusra Cephesi'nin şiddet içeren ve mezhepçi vizyonunun, Suriye muhalefetinin büyük çoğunluğu da dahil olmak üzere Suriye halkının arzularına ters düştüğünü" kaydeden Nuland, şöyle devam etti:

"Aşırılıklar ve terörist ideolojisinin Esed sonrası Suriye'de yeri yoktur ve tüm sorumlu Suriyeliler El-Kaide ve diğer aşırılık yanlısı unsurlara yüksek sesle karşı çıkmalıdır. Esed rejimi, kendi halkına karşı güç kullanmayı seçerek, sivil mücadeleyi kendi emelleri için kullanma çabasındaki El-Kaide'ye bağlı şiddet yanlısı radikalleri çeken koşullar yarattı. Esed sonrası bir Suriye'ye siyasi geçiş süreci ne kadar erken başlarsa, Suriye halkı ve bölge için de o kadar iyi olacak."

Nuland, günlük basın brifinginde de konuyla ilgili olarak, "Mümkün olan en fazla sayıda partneri, ister muhalefeti desteklediği varsayılan ancak aslında durumdan kendi çıkarları için istifade etmeye çalışanlar olsun, ister Esed rejimine yardım eden İran yanlısı güçler olsun, tüm aşırılık yanlısı grupları yalnızlaştıracak benzer adımlar atmaya çağırıyoruz. Burada hedef sadece bizim adımlar atmamız değil, muhalefetle birlikte çalışan herkesi, yardımlarının El-Kaide bağlantılı oldukları kesin olan bu tür gruplara gitmemelerini sağlamaya çağırmamız" dedi.

Nusra Cephesi'nin, Suriye içerisine sızmaya çalışan Irak El Kaidesi'nin basitçe isim değiştirmiş hali olduğunu belirten Nuland, bir soru üzerine, Suriye muhalefetine ve tüm partnerlerine, demokratik bir Suriye fikrini paylaşmayan, Suriye halkının en iyi çıkarlarını düşünmeyen birtakım gruplar olabildiği ve bunlara karşı dikkatli olunması gerektiği yönünde mesajlar verdiklerini, bu hususun takipçisi olmaya ve gereken adımları atmaya devam edeceklerini kaydetti.

Muhabir: Mehmet Toroğlu

Yayıncı: Ogün Duru - WASHINGTON

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD Suriye'deki 'Nusra Cephesi'Ni Terör Örgütleri Listesine Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement