Ankara'da Pku Hastası Oğlundan Etkilendi, Bu Hastaların Yediği Özel Yiyecekler Üretmeye Başladı - Son Dakika
Güncel

Ankara'da Pku Hastası Oğlundan Etkilendi, Bu Hastaların Yediği Özel Yiyecekler Üretmeye Başladı

Ankara'da PKU hastası oğlundan etkilendi, bu hastaların yediği özel yiyecekler üretmeye başladıANKARA'da doğuştan fenilketonüri (PKU) hastası oğlu 14 yaşındaki Doğukan Samet Güvenç'in hastalığından etkilenen baba Ahmet Güvenç (44), açtığı iş yerinde bu hastalar için düşük proteinli,...

10.02.2018 11:42

Ankara'da PKU hastası oğlundan etkilendi, bu hastaların yediği özel yiyecekler üretmeye başladı

ANKARA'da doğuştan fenilketonüri (PKU) hastası oğlu 14 yaşındaki Doğukan Samet Güvenç'in hastalığından etkilenen baba Ahmet Güvenç (44), açtığı iş yerinde bu hastalar için düşük proteinli, çölyak hastaları için ise glutensiz ürünler hazırlıyor.

Ankara'da yaşayan evli ve bir çocuk babası emekli asker Ahmet Güvenç doğuştan fenilketonüri (PKU) hastası oğlu Doğukan Samet Güvenç'in yiyebileceği gıda ürünlerini bulmakta zorlanınca, diğer hastalara da hizmet verebilmek için özel düşük proteinli gıdaların üretildiği iş yeri açmaya karar verdi. Altındağ Sakarya Mahallesi Divan Sokak üzerinde yaklaşık üç ay önce iş yerini açan Ahmet Güvenç, burada kendi oğlu gibi yalnızca düşük proteinli gıdalarla beslenebilen PKU hastası olan kişilere özel yiyecek hazırlıyor. Güvenç yine iş yerinde çölyak hastaları için de glutensiz ürün üretiyor.

'HAYALLERİMİZİN PEŞİNDEN KOŞARAK KAFEYİ AÇTIK'

PKU Aile Derneği Ankara Temsilciliği'ni de yürüten Ahmet Güvenç, oğlunun doğuştan PKU hastası olduğunu belirterek, PKU Türkiye'de çok bilinen, telafüz edilmesi güç, yaşaması da o kadar güç bir hastalık. Bu çocuklar düşük proteinli beslenmek zorundalar. Düşük proteinli derken glutensiz unlu mamüller bunun yanında et, süt, yumurta, tavuk, balık ve bunların türevleri içinde hiç bir besini tüketemiyorlar. Karaciğerden kaynaklı bir hastalık. Bu çocuklar eğer proteini düşük besinler tüketmezse bu çocukların beyinlerinde tekrar tamir edilemeyecek büyük hasarlar meydana geliyor. O zamanda ağır zihinsel engelli ve bedensel engelli olabiliyorlar. Bu çocukların beslenebilmesi ve sosyal hayatta toplumla birlikte olabilmesi için böyle bir sosyal alana ihtiyaçları vardı. Bu anlamda dünyada bir ilk burası, özel girişimci olarak. Biz ailelerimiz ile birlikte bir şeyler yiyebileceğimiz bir kafe yapmak hayalimizdi. 14 yaşında şu anda benim oğlum. Hayallerimizin peşinde koşarak düşük proteinli ve glutensiz beslenmek zorunda olan çölyak bireyleri bu kafeyi açtık dedi.

'İLK DEFA HAMBURGER YİYEBİLİYORLAR'

Açtığı kafeden herhangi bir kar beklemediğini söyleyen Ahmet Güvenç, çalışanlarının çoğunun gönüllü, eşinin ise mutfakta çalıştığını kaydetti. Ürünlerin çoğunun ithal olduğunu belirten Güvenç, şöyle konuştu Bunun yanında sosyal anlamda ailelerimize destek olmak için Ankara Büyükşehir Belediyesi kurabiye ve ekmek üretiyor. Bu malzemeleri kullanıyoruz. Bu malzemelerin hammaddelerini alarak biz burada hamburger yapıyoruz. Bir çok çocuk ilk defa burada düşük proteinli hamburger yiyebiliyor. Pizza yapıyoruz, yaş pasta yapıyoruz, doğum günleri için. Çünkü bunları bulamıyorlar ve maalesef bizim ürünlerimizin tümü mısır nişastalı bazlı olduğu için bunların kıvamlarını tutturmak çok zor. Bu konuda tecrübeli arkadaşlarımızın çalışmasıyla biz bu ürünleri üretiyoruz Güvenç müşterilerden çok güzel tepkiler aldıklarını ifade etti.

PKU hastası 2 yaşındaki oğlu Ayaz ile birlikte bu kafeye ilk kez geldiklerini belirten Çınar Nayır, Oğlumun yemekleri özel. Dışarıda bu rahatlığı bulamıyoruz. Burası açılmadan önce çok zorlanıyorduk. Dışarıya çıkamıyorduk, yemek yiyemiyorduk. Sıkıntı oluyordu diye konuştu. Ayrıca iş yerinin ikinci katında PKU ve çölyak hastaları için dilek ağacı oluşturuldu.

Ankara\'da Pku Hastası Oğlundan Etkilendi, Bu Hastaların Yediği Özel Yiyecekler Üretmeye Başladı
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ankara'da Pku Hastası Oğlundan Etkilendi, Bu Hastaların Yediği Özel Yiyecekler Üretmeye Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement