Antalya' da Yılbaşı Süslemeleri - Son Dakika
Güncel

Antalya' da Yılbaşı Süslemeleri

Antalya\' da Yılbaşı Süslemeleri

İşadamı Fettah Tamince'nin, yılbaşına ilişkin Antalya kent merkezinin aydınlatılmadığı, süslenmediği yönündeki eleştirileri üzerine Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) da harekete geçti.

24.12.2014 15:38

İşadamı Fettah Tamince'nin, yılbaşına ilişkin Antalya kent merkezinin aydınlatılmadığı, süslenmediği yönündeki eleştirileri üzerine Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) da harekete geçti. ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Kazım Özalp Caddesi'ni aydınlatacaklarını söyledi.

ATSO'nun 2014 yılının son meclisi olan Aralık ayı meclis toplantısı, ATSO Meclis Salonu'nda 80'e yakın üyenin katılımıyla yapıldı. Meclis Başkanı İzzet Bayar'ın açılışını yaptığı mecliste değerlendirmelerde bulunan ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, sadece sorunların konuşulmaması, çözüm önerilerinin de sunulması gerektiğini kaydetti.

Turizmde 2014 yılına ilişkin yüzde 8-14 aralığındaki büyümenin gerçekleşme yolunda ilerlerken Avrupa ve Rusya'da sorunlar ortaya çıktığını aktaran Çetin Osman Budak, Rusya'da rublede yaşanan kriz, Avrupa Birliği'ndeki ekonomik durgunluk, İspanya ve Yunanistan'a Avrupa'nın biraz fazla kaymasının, turizmin stabil kalmasına yol açtığını söyledi. Antalya ekonomisine ilişkin genel değerlendirmelerde bulunan Başkan Budak, teşviklerin yüzde 95'inin turizm sektöründe olduğunu kaydetti.

KREDİLER DÜŞERSE İŞLER DE DÜŞÜYOR

Geçen yıl yüzde 30 olan kredi hacminin bu yıl yüzde 9'a gerilediğini anlatan Budak, krediler artarsa işlerin canlandığını, düşerse düştüğünü söyledi. Vergi gelirlerinde artış gözüktüğünü, ancak bunun gerçekçi olmadığını dile getiren Budak, 'Yoksa Antalya'dan kar transferi edilen ciddi bir rakam var, vergileri başka yerde yatıyor. Merkezi Antalya dışında olan ama burada kazanan şirketler var. Antalya birçok göstergede 4'üncü, ama vergi gelirleri açısından 8'inciyiz. Bu yatırım anlamında da Antalya'ya eksiye işliyor" dedi.

RUSYA SORUNUNA MISIR ÖRNEĞİ

Toptancı halde yüzde 2.5 oranında değer anlamında düşüş yaşandığını ve buna dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Budak, turizm sektöründe yaşanan sorunlara ilişkin de şöyle konuştu:

'Elimizden gelen gayreti oda olarak yapıyoruz. Tanıtım A.Ş. ile tanıtım ağırlıklı çalışmalarımıza devam ediyoruz. Mısır örneği, eğer bir siyasi veya başka bir kriz olursa hemen hükümet devreye girer. Rusya'daki krize ilişkin Sisi ve Putin biraraya geldi. Bu iş sadece özel sektörün gayretleriyle olmaz. Mutlaka merkezi yönetim, ekonomi yönetimi özellikle turizm ve tarımla ilgili bir takım ilişkilerde bulunmalıdır. Ofset anlaşmalar yapılabilir. Petrol, doğalgaz alıyorsak karşılığında sektörel yatırımlar alabiliriz."

KAZIM ÖZALP AYDINLATILIYOR

Rixos Oteller Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince'nin, "Antalya karanlık şehir, hiç olmazsa yılbaşında süslensin" şeklindeki sözlerinin ulusal basında yer bulduğuna işaret eden Budak, şöyle konuştu:

'İyi ki de yer buldu. Biz yıllardır bunları söylüyoruz. Antalya'da kent merkezinde aydınlatma ve ticari sıkıntılar var. Biz bir ucundan tuttuk ve Kazım Özalp'ı aydınlatıyoruz. 3-4 gün içinde oradaki aydınlatma tamamlanacak. Gidip görülmesi lazım ve önümüzdeki yıllar için fikir oluşturulmalı. Aydınlatma yapıyoruz, orada çok güzel bir bina yapıyoruz. Yeterli mi değil. Bizim İstiklal ya da Bağdat caddeleri gibi bir caddemiz var mı' Dünyanın en kaliteli ya da ulusal markalarımızın satıldığı bir caddemiz yok. Eskiden vardı ama ne oldu? AVM'ler şehir merkezinde yapıldı ve bu tür caddeler yokoldu. Öbür türlü sadece aydınlatma, süslemeler sadece makyaj olur. Bir kere markaya önem verilmeli. O eski ruhun Antalya kent merkezine gelebilmesi için yeni şeyler yapılmalı. 3-5 liraya döner satılan ve taklit ürünlerin satıldığı yerde maalesef bu kadar olur. O yüzden Antalya kent merkezine yönelik önemli çalışmalar yürütülüyor. Yerel yönetimlere büyük görevler düşüyor. Kıt kaynaklarımızla bu kadar yapabiliyoruz. Orada bir kültür merkezi yapıyoruz ve sihirli dokunuş olabilir. Bu bir vizyondur. Kaleiçi'ndeki ATSO Evi bir vizyondur. Orada yaptığımız iş aslında örnek olabilmektir. Antalya'nın ticari, sosyal anlamda kurtuluşu Kaleiçi'nden geçiyor. O yüzden cazibe merkezi olmalıdır burası."

DÖVİZLE İŞİ OLMAYAN BULAŞMASIN

Dövizle ilgili işi olmayanların döviz yatırımına yanaşmamasını öneren ATSO Başkanı Budak, 'Özellikle 2015'in son senesinin tahmini 2.40'tı, 2.50'ye çıktı. Önümüzdeki yıl da bu dalgalanmalar sürecek. Fakat dalga boyunu kimse tahmin edemez. O yüzden dövizle işi olmayan arkadaşlarım dövize yaklaşmasın. Tasarruf için bile girmeyin. O dalgalanmada elinizde yüksek miktarda döviz kalır. O yüzden bildiğiniz işe girin" dedi.

2015 BÜTÇESİ 25.7 MİLYON TL

Aralık ayı meclisinde ATSO'nun 2015 yılı gelir ve gider bütçeleri de görüşülerek karara bağlandı. 25.7 milyon TL olarak belirlenen 2015 yılı bütçesini değerlendiren Başkan Budak, şöyle konuştu:

'Temel gider kalemleri dediğimiz personel ücretleri, elektrik, su gibi harcamalar yüzde 70'e denk geliyor. Kalan yüzde 25-30'u ancak projelere ayırabiliyoruz. Bununla proje yapılabilir mi yapıyoruz işte. Örneğin bu bina da o şekilde yapıldı, tasarruf edilerek yapılabiliyor. Bizim belediye bütçeleri gibi bütçelerimiz yok. Tasarruf yapıyoruz, para biriktirmiyoruz, para biriktirecek kurumlar değiliz ve elde edilen tasarrufu Antalya ve üyelerimiz için mutlaka yatırıma dönüştürmek zorundayız."

2015 yılı bütçesinde oda aidatı ve bilirkişi ücretlerine ise yüzde 10'a yakın zam yapıldı. Budak, Türkiye'de en düşük aidatı alan odanın ATSO olduğunu da söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Antalya' da Yılbaşı Süslemeleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement