ARAMA KURTARMA KÖPEĞİ 'ZEYNA' SINAVI BAŞARIYLA GEÇTİ - Son Dakika
Güncel

ARAMA KURTARMA KÖPEĞİ 'ZEYNA' SINAVI BAŞARIYLA GEÇTİ

AYDIN Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesine yeni kazandırılan Belçika kurdu cinsi 'Zeyna' adlı arama kurtarma köpeği Sakarya'da katıldığı 72 saatlik eğitimden başarıyla geçti.

25.10.2022 10:46  Güncelleme: 11:01

AYDIN Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesine yeni kazandırılan Belçika kurdu cinsi 'Zeyna' adlı arama kurtarma köpeği Sakarya'da katıldığı 72 saatlik eğitimden başarıyla geçti. Zeyna, Aydın Büyükşehir Belediyesi'ne ait ilk arama kurtarma köpeği oldu.

Afet durumlarında arama-kurtarma faaliyetlerine destek vermeleri için özenle seçilmiş köpeklerden bir ekip oluşturan Aydın Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki İtfaiye Daire Başkanlığı'na alınan 2 yaşındaki Belçika Kurdu 'Zeyna' büyük bir başarı elde etti. Zeyna, AFAD'ın Sakarya'da düzenlediği görev yeterlilik sınavında 72 köpek arasında 100 üzerinden 98 puan aldı. Onlarca köpek arasından sıyrılarak büyük bir başarı yakalayan 'Zeyna', sertifikasını alarak göreve başladı.

'9 AYDIR BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ'

Aydın Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Köpek Arama Timi'nde görevli Arif Gökhan Eren, Yaklaşık 9 aydır Zeyna'yla birlikte çalışıyoruz. Köpeğim çok uyumlu, aramızdaki bağ da çok kuvvetli. Çalışmayı çok seviyor ve istekli. Türkiye'nin birçok bölgesinde değişik enkazlarda çalışmalar yaptık. AFAD, deprem arama-kurtarma köpeklerine yönelik yılda iki kez sınav yapıyor. Haziran ayında eğitim yeterlilik sınavı vardı, onu geçtik. Şimdi de görev yeterlilik sınavı vardı. Bu görev yeterlilik sınavında, 6 kazazededen 5'ini bulmamız gerekiyordu. Gururla söylüyorum, 6'da 6 yaptı. Çalışmalarımızı buradaki enkazda yapıyoruz. Enkazda 20 saklanma odası var. Enkaz alanını biz oluşturduk. Sıfırdan koku alma, burun seviyesinden koku alma, havadan koku alma üzerine bütün teknikler üzerinde çalışıyoruz dedi.

'GERÇEĞE YAKIN ENKAZ BAŞARIYI GETİRDİ'

Uzman eğitmen Hakan Bayram da Türkiye'nin birçok iline gidip testler yaptık ve köpeklerimizi Ankara'da bulduk. İki köpek aldık ve ikisi de çok iyi. Eğitmenlerimizi de test ettik, personel seçim testi yaptık. Türkiye genelindeki birçok enkazı gezip, kendi enkazımızı oluşturduk. Diğer enkazlardan farkı gerçeğe en yakın olması. Türkiye'deki deprem gerçeğini göz önüne alırsak arama-kurtarma köpeklerinden her ilimizde bulunması gerekiyor. Türkiye genelinde 11 köpek vardı, 'Zeyna' da bu özel köpeklerden birisi oldu diye konuştu.

'OLUMSUZLUKLARA HAZIRIZ'

Arama timini başarılarından dolayı tebrik eden Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ise Zeyna'nın varlığı bizleri çok mutlu ediyor. Temennimiz o ki 'Zeyna'nın çalışmasına hiç gerek kalmasın. Fakat maalesef ki deprem Türkiye'nin bir gerçeği ve bu gerçeğe hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bu sebeple arama-kurtarma köpeği sayımızı artırmak istiyoruz. Her türlü olumsuzluğa karşı hazırız. Diğer kurumlarla deneyimlerimizi de paylaşmak isteriz dedi.(DHA)

ARAMA KURTARMA KÖPEĞİ \'ZEYNA\' SINAVI BAŞARIYLA GEÇTİ
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel ARAMA KURTARMA KÖPEĞİ 'ZEYNA' SINAVI BAŞARIYLA GEÇTİ - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement