Balyoz Davası'nda Sanıklar Salona Sığmadı - Son Dakika
Güncel

Balyoz Davası'nda Sanıklar Salona Sığmadı

Balyoz Davası\'nda Sanıklar Salona Sığmadı

3.Balyoz Davası'nın, "Balyoz Planı" ana davasıyla birleşmesinin ardından 365'e çıkan sanık sayısı nedeniyle duruşma salonu yetersiz kaldı.

05.01.2012 12:42

3. Balyoz Davası'nın, "Balyoz Planı" ana davasıyla birleşmesinin ardından 365'e çıkan sanık sayısı nedeniyle duruşma salonu yetersiz kaldı. Sanıklar için ayrılan bölümün tamamen dolmasının ardından 58 tutuksuz sanık müdahil avukatlar için ayrılan bölümde oturdu. Basın mensupları ise sanık avukatlarının bulunduğu bölüme alındı. Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, MHP İstanbul milletvekili Emekli Korgeneral Engin Alan'ın eşi Emine Nevin Alan'ın mahkemeye hakaret ettiği için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.

"Balyoz Planı" iddialarına 249'u tutuklu 365 sanıklı davanın 58. duruşmasının görülmesine devam ediliyor. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmaya, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP İstanbul milletvekili Emekli Korgeneral Engin Alan, emekli albay Dursun Çiçek'in, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Abdullah Can Erenoğlu ve HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Yarman'ın da aralarında bulunduğu 212 tutuklu sanık duruşmaya katıldı. Bilgin Balanlı'nın da aralarında bulunduğu 37 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı. Duruşmada ayrıca 58 tutuksuz sanık da hazır bulundu. Hakkında yakalama kararı bulunan sanıklar Ergin Saygun ve İkinci "Ergenekon" davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün de aralarında bulunduğu 58 tutuksuz sanık da duruşmaya katılmadı.

SANIK TÜRKŞEN SALONDAN ÇIKARILDI

Duruşmada, tutuklu sanıklardan Ali Türkşen, sanık yoklamasının yapılmasına ilişkin söz almak istedi. Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken de sanıkların isimleri tek tek okunarak yapılan yoklama yönteminin bu şekilde olduğunu belirtti ve sanığa söz vermedi. Türkşen ısrarla söz almak istemesi üzerine Başkan Diken, "Burayı mahkeme başkanı yönetir. Mahkeme başkanı nasıl yoklama yapacağını kendisi belirler" diyerek Türkşen'i salondan dışarı çıkarttı. Sanık sayısının fazla olması nedeniyle sonraki duruşmalarda yoklama yönteminde değişiklik yapılabileceğini ifade eden Diken ancak bugün duruşmanın ilk günü olması nedeniyle yoklamanın bu şekilde süreceğini ifade etti.

BALYOZ'DA DURUŞMA SALONU DOLDU TAŞTI

3. Balyoz Davası'nın, Balyoz Davası ile birleşmesinin ardından 58 sanık, sanık bölümünde oturacak yer kalmayınca, bu sanıkların müdahil avukatlar bölümünde oturmalarına izin verildi. Basın mensupları ise sanık avukatlarının bulunduğu bölüme alındı.

ASKERİ SAVCILIĞIN VERDİĞİ KOVUŞTURMAYA YER YOK KARARI MAHKEMDE

Mahkeme başkanı Ömer Diken daha sonra dosyaya gelen evrakları okudu. Başkan Diken, GATA'dan mahkemeye gönderilen yazıda Ergin Saygun'un 5 Aralık 2011'de Adli Tıp Kurumu'na sevk edilerek muayene edildiğine dair yazının da gönderildiğini söyledi. Diken, Gölcük Donanma Komutanlığı'nın Askeri Savcılığı'ndan mahkemeye gönderilen yazıda 1. Ordu Komutanlığı'ndan yapılan 5-7 Mart tarihli seminerde konu olan 'Suga' isimli planla ilgili yeterli delil bulunamadığından ve suçun tespit edilemediğinden kovuşturmaya yer olmadigina dair kararın verildiği ve bu kararın mahkemeye gönderildiğini açıkladı.

ENGİN ALAN'IN EŞİNE HAKARETTEN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Duruşmada salonunda 74 avukat yer alırken, Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken 6 Aralık 2011'de görülen duruşmada ara kararların okunmasının ardından dinleyici sıralarında yer alan izleyici MHP İstanbul Milletvekili Emekli Korgeneral Engin Alan'ın eşi Emine Nevin Alan'ın mahkemeye hakaret ettiğinin tespitedildiğini söyledi. Başkan Diken, Emine Nevin Alan'ın parmak sallayarak 'O köpekler giderken trafik kazasında geberecekler inşallah' diyerek hakaret ettiğinin duruşma salonunda bulunan kameralardan tespit edildiğini belirtti. Ömer Diken, konuyla ilgili gereğinin yapılması için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na Emine Nevin Alan hakkında suç duyurusu yapıldığını açıkladı.

SANIK ÇAĞLAR'IN KİMLİK TESPİTİ YAPILDI

Duruşmaya ilk kez katılan tutuksuz sanık Mehmet Cem Çağlar'ın kimlik tespiti yapıldı. Kurmay Binbaşı olduğunu belirten Çağlar, bir çocuğu olduğunu ve aylık 2 bin 500 TL aldığını ifade etti. Duruşmada söz alan bazı avukatlar da olumlu görev uyuşmazlığı çıkarılması için dosyanın Askeri Yargıtay Başsavcılığı'na gönderilmesi taleplerini tekrarladılar. Avukat Hüseyin Ersöz de, Askeri Yargıtay Başsavcılığı'na aynı taleple ilgili dilekçeyle başvurduklarını belirterek, Başsavcılığın bu dilekçelerini mahkemeye gönderdiğini söyledi. Askeri Yargıtay Başsavcılığı'nın bu dilekçeleri kendilerine iade etmeyerek doğrudan mahkemeye gönderdiğini ifade eden Ersöz, "Başsavcılık, resen talep edemeyeceğini belirterek, bu taleplerimizi size göndermiştir. İşlem yapmanızı, dosyanın Askeri Yargıtay Başsavcılığına gönderilmesini istemektedir" dedi.

DAVALAR BİRLEŞMİŞTİ

10. Ağır Ceza Mahkemesi 3 Ekim 2011'de görülen davada İkinci "Balyoz Planı" davasının, 29 Aralık 2011 tarihinde Üçüncü Balyoz Planı davasının, "Balyoz Planı" ana davasıyla birleştirilmesine oy birliğiyle karar vermişti. Mahkeme kararlarında dava dosyaları arasında hukuki ve fiili irtibat bulunması, yargılamanın seriliği, usul ekonomisi, çelişkili kararların çıkmaması ve sanıkların hukuki durumlarının birbirini etkilemesi durumunu da dikkate alındığını belirtmişti. Balyoz davalarının birleştirilmesinin ardından toplam sanık sayısı 365'e yükseldi. Davada yargılanan tutuklu sanık sayısı 249'a, tuksuz sanık sayısı ise 116'ya çıktı. - İstanbul/ Silivri

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Balyoz Davası'nda Sanıklar Salona Sığmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement