Başbuğ Farkı - Son Dakika
Güncel

Başbuğ Farkı

Başbuğ Farkı

TBMM'nin Yeni Yasama Yılı Açılış Töreni, Askerlerin Beklenmeyen Sürprizi ile Önemli Bir Görüntüye Sahne Oldu.

02.10.2009 02:21

TBMM’nin yeni yasama yılı açılış töreni, askerlerin beklenmeyen sürprizi ile önemli bir görüntüye sahne oldu.

22 Temmuz 2007 seçimlerinden sonra TBMM’nin açılış ve 23 Nisan kuruluş törenlerine katılmayan Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet komutanları tavır değiştirdi. DTP’nin PKK yanlısı açıklamalarını protesto etmek amacıyla Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın Genelkurmay Başkanlığı döneminde başlatılan uygulama, İlker Başbuğ’un görevi üstlenmesinin ardından sona erdi. En son 23 Nisan 2007’deki törenlere gelen askerler, ondan sonraki hiçbir tören ve resepsiyona katılmadılar. Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet komutanları en son ABD Başkanı Barack Obama’nın Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmayı dinlemeye gelmişti. Önceki güne kadar TBMM Başkanlığı’na açılış törenlerine katılacağına ilişkin bilgi vermeyen komutanlar, görüşmelerden 10 dakika önce Meclis’e gelerek, locanın arkasındaki odada beklediler. Orgeneral Başbuğ ve Kuvvet komutanları, Cumhurbaşkanı Gül, Genel Kurul salonuna girdiği anda ayağa kalkarak, selamladılar.

Asker resepsiyonda yok

TBMM’nin yeni yasama yılına başlaması nedeniyle verilen resepsiyona Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan da katıldı. TBMM Başkanı Şahin, Gül ile Erdoğan’ı karşıladı ve resepsiyonda eşlik etti.

TBMM’nin yeni yasama yılı açılış törenine katılan Orgeneral Başbuğ ve kuvvet komutanları, Şahin’in akşam Meclis’te verdiği resepsiyona katılmamayı tercih ettiler.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, TBMM’nin açılış resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılıç, DTP’li milletvekillerinin zorla mahkemeye götürülmesi kararına ilişkin soru üzerine, “O konuyla ilgili yasal düzenlemeler yapılacağı ifade edildi. Bu konu bizim önümüze gelebilir. Bu konuda değerlendirme yapmak kolay ama sıkıntıya düşeriz” diye konuştu. Gerçeker de, “DTP’li milletvekillerinin yargılanmasının Anayasa’nın 14. maddesine girip girmediği önemli bir konu. Bu, yargılama bittikten sonra ortaya çıkacak.” yorumunu yaptı.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, DTP’lilerin sorgu krizini aşmak için Anayasa’nın 14. maddesinde değişiklik yapılıp yapılmayacağı ve öteki konulardaki soruları, “Görevimiz problemleri çözecek düzenlemelere bakmak. O noktada çalıştığımızı ifade edeyim. Somut olarak şu şöyle olacak diye bir şey söylemiyorum” diye cevapladı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Başbuğ Farkı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement