Bursa Evden 1500 Kilometre Uzakta, Zor Hayatlar - Son Dakika
Güncel

Bursa Evden 1500 Kilometre Uzakta, Zor Hayatlar

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan aileler ekmek paralarını kazanmak için 1500-1750 kilometre uzaklıktan çocukları ile birlikte Bursa'ya gelip kurdukları çadırlarda hem hem tarlalarda çalışıyorlar hemde yaşamlarını sürdürüyorlar.

06.07.2018 12:29

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan aileler ekmek paralarını kazanmak için 1500-1750 kilometre uzaklıktan çocukları ile birlikte Bursa'ya gelip kurdukları çadırlarda hem hem tarlalarda çalışıyorlar hemde yaşamlarını sürdürüyorlar. Çocuklar ve kadınların 20'şer TL, yetişkin erkeklerin ise 55 TL yevmiye ile çalıştığı işciler, Yazın kazanıyoruz, kışın ise yiyoruz. Bunuda yapmaya mecburuz diyorlar.

Geçimlerini sürdürebilmek için ekim ve hasat zamanı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden, aileleri ile Bursa'ya çalışmaya gelen ailelerin çadırlardaki yaşamları DHA tarafından görüntülendi. Şırnak'ın Cizre ve İdil, Mardin ve Şanlıurfa'dan kamyonlarla nisan ayında Bursa'ya okullarını bırakan çocuklarıyla gelen aileler, Karacabey, Musatfakemalpaşa ve Yenişehir İlçeleleri'nde kurdukları çadır kentlere yerleşiyorlar. Burada yaşayan aileler günün ilk ışıkları ile birlikte kendilerin almaya gelen traktörlerin arkasına minip çalışmak için tarlalara gidiyorlar. Kadınların ve çocukların 20 TL yetişkin erkeklerin ise günde 55 TL Yevmiye ile güneşin altında çalışan aileler akşam saatlerinde yine traktörlerine binerek çadırlarına dönüyorlar. Tuvalet ve banyo ihtiyaçlarını sağlıksız yerde karşılayan ailelerin çocukları havalar ısınınca serinlemek için mikroplu su birikinlerine giriyorlar. Tarlada 20 TL günlük yevmiye aldığını söyleyen Vatan Sarkın isimli kadın, Tarlada çalışıyorum. Çadıra dönünce yemek yapıyorum çocu Bursa'da havaların soğmuya başlayacğı ekim ve kasım ayına kadar çalışı geri döneceklerini söyleyen Osman Sarkın, Burada kazandığımız parayı kışın harcayacağız. Mecburen çalışacağız. şeklinde konuştu.

SAĞLIKSIZ ORTAMDA YAŞIYORLAR

Çadırlarda 2000-2017 yılları arasında her sene araştırma ve inceleme yapıp bunları rapor haline getiren Bursa Tabipler Odası eski Bakanı Prof.Dr. Kaypan Pala, Geçen yıla kadar bu insanların yaşadıkları çadırların büyük bölümünde elektrik yoktu. Suları sağlıklı değildi. Çoğunda tuvalet ve banyo yoktu. Hiç birinde doğru dürüst mutfak bulunmuyodu. Çadırları sağlıklı değil. Bir çoğunun altı toprak zemin. Sürüngen hayvanlar ve böceklere karşı önlem almamışlardı. Atıklar toplanmıyord. Özellikle çocuklar hastalanıyor. İshal vakalarında büük artışlar oluyordu. Tedavilerinde problemler yaşıyorlardı. dedi.

Çocukların aileleri ile birlikte eğitimlerini yarıda bırakarak Bursa'ya geldiklerinide söyleyen Prof.Dr. Kayhan Pala,hazırladıkları raporları Valilik ve Büyükşehir Belediye Başkanlığına verdiklerini sözlerine ekledi.

Bursa Evden 1500 Kilometre Uzakta, Zor Hayatlar
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bursa Evden 1500 Kilometre Uzakta, Zor Hayatlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement