Çavuşoğlu-Cubeyr Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Çavuşoğlu-Cubeyr Ortak Basın Toplantısı

Çavuşoğlu-Cubeyr Ortak Basın Toplantısı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, Astana'da yapılan Suriye görüşmelerine ilişkin, "Astana görüşmelerinin, ateşkesin kalıcı hale getirilmesi ve bölgeye insani yardımların ulaştırılması bakımından önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz.

08.02.2017 15:17

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, Astana'da yapılan Suriye görüşmelerine ilişkin, "Astana görüşmelerinin, ateşkesin kalıcı hale getirilmesi ve bölgeye insani yardımların ulaştırılması bakımından önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Cubeyr, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bugün sona eren "Türk-Suudi Koordinasyon Konseyi Toplantısı"nın ardından Marriott Hotel'de ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye ile Suudi Arabistan'ın köklü ve stratejik ilişkilere sahip olduğunu belirten Cubeyr, "Türk-Suudi Koordinasyon Konseyi"nin iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da ileriye gitmesi için önemli bir adım olduğunun altını çizdi.

Türkiye ve Suudi Arabistan'ın Suriye, Irak, Filistin gibi bölgesel konular ile aşırıcılık ve terörizmle mücadelede ortak bakış açısına sahip olduğunu vurgulayan Cubeyr, iki ülkenin bu meselelerin çözümü için birlikte çalışmaya devam edeceğine dikkati çekti.

Kurulan bu konseyin Türkiye ile Suudi Arabistan arasında stratejik bir ortaklık olarak görülüp görülmeyeceğinin sorulması üzerine Cubeyr, toplantılarda iki ülke arasında güvenlik, savunma sanayi, eğitim ve teknoloji başta olmak üzere, birçok alandaki mevcut iş birliğinin güçlendirilmesi konusunun ele alındığını aktardı.

Cubeyr, Türkiye ve Suudi Arabistan iş birliğine ilişkin, "Önümüzdeki dönemde daha güçlü bir iş birliği ile geliyoruz. Meydan okumalara hazırlıklı olabilmemiz için bu iş birliği çok önemlidir." şeklinde konuştu.

Cubeyr, Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki bu iş birliğinin iki ülkenin yanı sıra bütün bölge ülkelerinin çıkarları ile istikrarını destekleyeceğini bildirdi.

"Astana görüşmeleri, ateşkesin kalıcı olması bakımından önemli"

Suriye'de kalıcı barış için Türkiye'nin de inisiyatifleriyle Astana'da yürütülen görüşmelere Suudi Arabistan'ın bakış açısının sorulması üzerine Cubeyr, Suriye konusunda iki ülkenin ortak bakış açısına sahip olduğunun altını çizdi.

Astana görüşmelerinin Birleşmiş Milletler ile Cenevre görüşmeleri kararları doğrultusunda siyasi çözümün gerçekleştirilebilmesi için yürütülen bir süreç olduğunu belirten Cubeyr, ateşkesin sağlanarak bölgeye insani yardımların ulaştırılması, Suriye'nin toprak bütünlüğü ile egemenliği konusundaki ortak kararlılığı memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

Suriye'ye Suriye halkının istekleri doğrultusunda bir yönetimin gelmesi gerektiğini vurgulayan Cubeyr, ancak İran ve desteklediği terör gruplarının müdahalelerinin siyasi süreci sıkıntıya soktuğunu söyledi.

Cubeyr, "Astana görüşmelerinin, ateşkesin kalıcı hale getirilmesi ve bölgeye insani yardımların ulaştırılması bakımından önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Türkiye'nin PKK/PYD terör örgütüne karşı ortak mücadele vurgusunun hatırlatılması üzerine Cubeyr, iki ülkenin her zaman birbirlerinin terörle mücadelesini desteklediğini dile getirdi.

Cubeyr, "PKK'nın bir terör örgütü olduğunun bilincindeyiz. Dünyanın neresinde olursa olsun, Suriye'de veya başka yerde, DEAŞ, El Kaide veya başka terör örgütleri, Suudi Arabistan hepsine karşı bir duruş sergiliyor. Suudi Arabistan, DEAŞ'la mücadele koalisyonunun bir üyesi olarak her zaman destek veriyor." diye konuştu.

ABD ile ilişkiler konusunda ise Cubeyr, Suudi Arabistan'ın Başkan Donald Trump yönetimiyle iş birliğine devam etmek istediğini söyledi.

Cubeyr, "DEAŞ'a karşı yürütülen bütün mücadelelere destek vermekteyiz. Aynı şekilde Türkiye başta olmak üzere tüm dost ülkelerle iş birliği içinde olmaya çabalıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çavuşoğlu-Cubeyr Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement