Ceylanpınar'da, Sınırı Aşan Ölümlere Tepki - Son Dakika
Güncel

Ceylanpınar'da, Sınırı Aşan Ölümlere Tepki

Ceylanpınar\'da, Sınırı Aşan Ölümlere Tepki

Suriye tarafından atılan topların Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesine düşmesine halk isyan etti.

27.07.2013 15:41  Güncelleme: 18:08

Suriye'nin Haseki kentine bağlı Rasulayn İlçesi'nde, El Nusra ile PKK'nın bu ülkedeki kolu PYD güçleri arasında çıkan çatışmada atılan havan topunun Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi'ne düşmesi sonucu 44 yaşındaki Şükrü Kahraman'ın ölümü ile son 10 gün içerisinde yaşamını yitirenlerin sayısının 3'e yükselmesi ilçe halkını isyan ettirdi. Sınırı aşan mermilere hedef olmak istemediklerini ve her an vurulma korkusu çektiğini belirten ilçe sakinleri, "Bir an önce bu soruna çözüm bulunsun" dedi.

Suriye'nin Rasulayn İlçesi'nde, dün gün boyu süren sessizlik akşam saatlerinde yerini çatışmaya bıraktı. El Nusra ile PYD güçleri arasında şiddetlenen çatışmalarda atılan havan topu, sınırı aşarak Cumhuriyet Mahallesi'ndeki tarım arazisine düştü. Havan topunun düştüğü sırada arazide çalışan ve iftar sofrasında ezan okunmasını bekleyen 44 yaşındaki Şükrü Kahraman ile oğulları 12 yaşındaki Mehmet ile 23 yaşındaki Ahmet yaralandı. Ceylanpınar'da yapılan ilk müdahale sonrası Şanlıurfa'ya sevk edilen yaralılardan Şükrü Kahraman kurtarılamadı. Tedavisi süren oğullarının sağlık durumunun ise iyi olduğu bildirildi.

ÖFKELİ KALABALIĞA POLİS MÜDAHALESİ

Rasulayn'da 16 Temmuz'da PYD güçleri ile El Nusra cephesi arasında başlayan çatışmalar sırasında sınırı aşan mermilerin 2 gencin ölümüne yol açtığı ilçede Şükrü Kahraman'ın da yaşamını yitirmesi Ceylanpınar'da tepkiye yol açtı. Belediye hoparlörleri ile zırhlı araçlardan sürekli dışarı çıkılmaması yönünde uyarı anonsları yapılan ilçede 10 gün içerisinde 3 kişinin sınır ötesinden gelen mermi ve toplara hedef olarak yaşamını yitirmesine tepki gösteren yüzlerce kişi sokağa çıktı. Kaymakamlık önünde toplanarak geç saatlere kadar protesto gösterisi yapan ve uyarılara rağmen dağılmayıp güvenlik güçlerine taş atan öfkeli kalabalığa polis biber gazı ve basınçlı gazla müdahale etti. Geç saatlere kadar süren arbede ve gerginlik kalabalığın uyarıların ardından evlerine dönmesi ile son buldu.

SAHUR VAKTİ DEFNEDİLDİ

Ceylanpınarlıların tepkisine yol açan sınırı aşan mermi ve topların hedefi olarak yaşamını yitiren Şükrü Kahraman ise Şanlıurfa'da yapılan otopsi sonrası yakınları tarafından Ceylanpınar'a getirildi. Kahraman, cenazesinin yeni gerginlik ve tepkilere yol açmaması için ailesinin isteğiyle sahur vakti saat 04.00'te düzenlenen törenle ilçe mezarlığına defnedildi.

VALİ'DEN TAZİYE ZİYARETİ

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç beraberinde AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Akyürek ile Ceylanpınar'a giderek Suriye tarafından atılan havan topu ile iftar vakti hayatını kaybeden ve sahur vakti toprağa verilen Şükrü Kahraman'ın yakınlarına taziye dileğinde bulundu. Zırhlı araçla yoğun güvenlik önlemleri arasında ilçeye gelen Vali Güvenç'i, özel harekat polisleri uzun namlulu tüfeklerle korudu. Taziye dileğinde bulunan Vali Güvenç ile milletvekili Akyürek, sınırda önlemlerin artırıldığını ifade etti. Taziyeleri kabul eden Kahraman ailesinin fertleri Türkiye'nin halen Suriye'ye yönelik yardımlarının sürmesine tepki gösterdi.

CHP'Lİ ŞEKER: HANİ SINIR NAMUSTU?

Vali Güvenç'in ardından Şükrü Kahraman'ın yakınlarına CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker de başsağlığı dileğinde bulundu. Zİyaret ardından gazetecilere konuşan CHP'li Şeker, Türkiye'nin Suriye politikalarının yanlış olduğunu ve iflas ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

"İktidar hata yapıyor. Stratejik derinliği olduğu söylenen bakanımız sınıfta kaldı. PYD liderini dün İstanbul'a çağırdılar, görüştüler. Ancak, sorun devletin desteklediği El Nusra'dan kaynaklanıyor. Bunlar derleme, toplama; Gaziantep sınırından geçerken yakalanan Brezilyalı, Rus, Bulgar Alman var. Dış politikamızla itibar kaybettik. Hükümetimiz El Nusra'nın eline silah veriyor, destekliyor. Devletin tahsis ettiği yerlerde kalıyorlar. Finansman desteği veriliyor. Dün sınır bölgesindeydim. Alagöz denen sınır köyümüze gece 300 silahlı adam geliyor. Oradaki köylülere baskı kuruyorlar. Kimdir bunlar, yetkiyi kimden alıyorlar. Nasıl geliyorlar. Hani sınır namustu. Bunlar terörist insanlar, hükümetin desteklememesi lazım."

Rasulayn'daki çatışmalar aralıklarla devam ederken, asker ve polis sınır hattında yoğun güvenlik önlemini sürdürüyor. - Ceylanpınarşanlıurfa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ceylanpınar'da, Sınırı Aşan Ölümlere Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement