CHP'li Akkiray, Suriye'den Gelen Araçları Sordu - Son Dakika
Güncel

CHP'li Akkiray, Suriye'den Gelen Araçları Sordu

CHP\'li Akkiray, Suriye\'den Gelen Araçları Sordu

CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiray, İçişleri Bakanı Muammer Güler'e, Suriye'den Türkiye'ye giren araçlara ilişkin yapılan denetimleri ve sonuçlarını sorduCHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiray, İçişleri Bakanı Muammer Güler'e,...

21.05.2013 16:22

CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiray, İçişleri Bakanı Muammer Güler'e, Suriye'den Türkiye'ye giren araçlara ilişkin yapılan denetimleri ve sonuçlarını sorduCHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiray, İçişleri Bakanı Muammer Güler'e, Suriye'den Türkiye'ye giren araçlara ilişkin yapılan denetimleri ve sonuçlarını sordu.

TBMM Başkanlığı'na Bakan Güler'in yazılı cevaplaması istemiyle verdiği önergede, özellikle Hatay, Mersin, Gaziantep, Kilis gibi güney illerimizde yaşayan vatandaşların şehir trafiğinde önemli yer tutan Suriye plakalı araçlardan dolayı ciddi anlamda şikayetler aldıklarını ifade eden Akkiray, "Resmi Gazete de yayınlanan; kişisel ve ticari kullanıma mahsus kara taşıtlarına ilişkin gümrük genel tebliğinde de belirtildiği gibi; yurtdışından gelen araçların veya yurtdışına çıkan araçların kalacakları süreye göre sigorta yapması, geçici giriş belgesi, geçici trafik tescil belgesi, giriş karnesi ve taahütname gibi önemli belgeleri almaları gerekmektedir" dedi.

Suriye'de yaşanılan bu olaylar öncesi de Türkiye'ye gelen araçlar veya Suriye'ye çıkış yapan araçlara sigorta yapıldığını hatırlatan Akkiray, "Bu durumda bulunduğu ülkede kaldığı süre içerisinde herhangi kaza ile karşılaşmaları durumunda sigorta meydana gelen masrafı karşılıyordu. Ancak; özellikle Suriye ile sınırlarımızın ortadan kalktığı, kimin, neyin, niçin gelip ya da gittiğinin sorgulanmadığı sınır kapılarımızdan birçok araç gerekli belgeleri almadan ülkemiz trafiğine giriş çıkış yapmakta ve bu usulsüzlük ve kanuna aykırılıktan dolayı çok ciddi mağduriyetler ve telafi edilemez sorunlar yaşanmaktadır" diyerek şu konularda Bakan Güler'den bilgi istedi:

"Suriye'den ülkemize giriş yapan araçlar için yeterli kontroller yapılmaktadır mıdır? Bu araçlarla ilgili belgelerin olup olmadığı varsa eksiklikler kontrol edilmekte midir? Hangi sınır kapılarımızda fiziksel koşulları yüzünden yasal prosedüre uygun kontroller yapılmakta, hangilerinde yapılamamaktadır? Suriye'den ülkemize giriş yapan ve hala ülkemizde olan Suriye plakalı kaç araç vardır? Suriye'den ülkemize giriş yapan araçlardan ülkemizde can veya mal kaybına sebep olan kaç trafik kazası olmuştur? Can ve mal kaybına sebep olunan kazalar konusunda Suriye plakalı araçlar için işlemler yapılmakta mıdır? Şimdiye kadar kaç işlem yapılmıştır?

Suriyeli sığınmacılara kimlik soramayan, toplumsal sorunlar karşısında muhatabı Suriyeli sığınmacılar olunca eli kolu bağlı olan güvenlik görevlileri bu gibi durumlarda görevlerini yapabilmekte midir? Bu araçların ülkemiz içerisinde yeterince kontrol edilebildiğinin denetimi yapılmakta mıdır? Bu araçların çeşitli saldırılar için kullanılabileceğini düşünüyor musunuz? Suriye vatandaşlarından ülkemizde taşıt alımı olmuş mudur? Reyhanlıda yaşanan olayın benzerlerinin yaşanmaması için Suriye plakalı ya da Türk plakalı ama sahipleri Suriye vatandaşı olan araçlar üzerinde denetim yapılmakta mıdır? Yapılmaktaysa bunun zaman aralığı nedir?" - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP'li Akkiray, Suriye'den Gelen Araçları Sordu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement