Çığ Altında Kalan Erdem, Jeoradarla Aranıyor - Son Dakika
Güncel

Çığ Altında Kalan Erdem, Jeoradarla Aranıyor

Çığ Altında Kalan Erdem, Jeoradarla Aranıyor

İzmir'in Ödemiş İlçesi sınırlarında kalan Bozdağ'da düşen çığın altında kalan Ege Üniversitesi Dağcılık Kulübü üyesi 35 yaşındaki Erdem Tapul'u arama çalışmalarına devam ediliyor.

16.02.2013 13:57

İzmir'in Ödemiş İlçesi sınırlarında kalan Bozdağ'da düşen çığın altında kalan Ege Üniversitesi Dağcılık Kulübü üyesi 35 yaşındaki Erdem Tapul'u arama çalışmalarına devam ediliyor. Arama çalışmalarında jeoradar adı verilen cihaz kullanılıyor.

Bozdağ'ın batı yakasında bulunan, Mermeroluk Diktepe mevkindeki üç vadinin en dik ve tehlikeli olan Bol kar bölgesinde Ege Üniversitesi Dağcılık Kulübü üyesi Erdem Tapul, Tekin Ozan Kumru, Gökçehan Aslan ve Ayhan Yelgün, önümüzdeki hafta yapacakları etkinlik için 13 Şubat Çarşamba günü keşif tırmanışı yaptı. Bölgenin zirvesine 50 metre kala çığ tehlikesi nedeniyle, 6 saat sürmesi planlanan tırmanışı yarıda kesen 4 dağcı, geri dönüş kararı aldı. Dağcılar geri döndükleri anda, en önde bulunan Erdem Tapul'un altındaki kar kütlesi koptu. Bir anda karların altında kalan Tapul, çığla vadiden aşağıya doğru kaydı. Tapul, yaklaşık 1 kilometrelik alanda etkili olan çığın altında kalarak kayboldu. Tapul'un yaklaşık 8 metre arkasında bulunan dağcı arkadaşları ise, şans eseri çığın altında kalmaktan kurtuldu. Erdem için yapılan arama çalışmaları bugün dördüncü gününe girdi.

İzmir Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği Müdürü Atilla Altunbulak, Erdem Topul'un bulunması için yoğun bir çalışma yaptıklarını söyledi. Bugünkü çalışmaların 81 kişilik ekiple sabahın erken saatlerinde başlatıldığını kaydeden Altunbulak, "Jeolojik araştırmalarda kullanılan jeoradar adlı cihaz bugün koordinasyon merkezimize getirildi. Çalışmalara ekiplerimiz bununla devam ediyor. Bu cihazla fay hatları ile yeraltı kayaçlarına elektronik manyetik dalgalar gönderilerek yansımaları tespit ediliyor. Alınan verilerin bunun ağaç mı, insan mı, veya başka bir cisim mi olduğu koordinasyon merkezimizde değerlendirilerek gerekli çalışmalar yapılıyor" dedi.

Son kar yağısıyla 20 santimetrelik yeni bir kar kütlesi oluştuğunu, aramaların sürdüğü çanak bölgesinde çığ düşme riskinin devam ettiğini ifade eden Altunbulak, "700 metrelik bir alanda aramalar sürüyor. Çığın düştüğü alanda kar kalınlığı yer yer 6-7 metreyi buluyor. Metal detektörlerden sinyal aldığımız noktalarda 1-2 metreye kadar kazı yapıp, çığ sondalarını kara batırarak bir sonuç almaya çalıştık. Kurtarma ekiplerimiz büyük fedakarlıklarla çalışıyorlar. İnşallah bir sonuca varacağız" diye konuştu.

60 LİRALIK 'LİFE BEEP' OLSAYDI

Arama çalışmalarına katılan ve çığ konusunda uzman olan Erzurum AKUT ekibinin belindeki 'Life beep' adlı cihaz da dikkat çekti. Akut uzmanları, bu cihazı özellikle kış mevsiminde dağa tırmanan kişilerin kullanması gerektiğini belirterek, "Bu cihaz Erdem'in belinde olsaydı, bulunması çok kolay olurdu. Bu cihaz sürekli sinyal verir. Böylece kişinin yerini belli eder" dedi. Life Beep cihazısının piyasa değerinin ise sadece 60 lira olduğu belirtildi. - İzmir/ Ödemis

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çığ Altında Kalan Erdem, Jeoradarla Aranıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement