Dha Yurt Bülteni-2 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-2

Dha Yurt Bülteni-2

1)DİYARBAKIR'DA OPERASYONUNDA ÇATIŞMA: 2 ASKER YARALANDI DİYARBAKIR'ın 6 ilçesi kırsalında 10 bin 73 polis, asker ve güvenlik korucusunun katılımı ile 3 gün önce başlatılan operasyon kapsamında dün PKK'lı teröristlerle çıkan çatışmada 2 asker hafif yaralandı.

31.05.2017 10:38

1)DİYARBAKIR'DA OPERASYONUNDA ÇATIŞMA: 2 ASKER YARALANDI

DİYARBAKIR'ın 6 ilçesi kırsalında 10 bin 73 polis, asker ve güvenlik korucusunun katılımı ile 3 gün önce başlatılan operasyon kapsamında dün PKK'lı teröristlerle çıkan çatışmada 2 asker hafif yaralandı. Teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için bölgede başlatılan operasyon sürüyor. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Diyarbakır'ın 6 ilçe, 104 köy ve mezrasında bin 528 kilometrekarelik alanda 3 gün önce, 'Bayrak-54 Şehit J.Yzb. Fuat Oguzcan' adı ile başlatılan müşterek operasyonun  sürdüğü belirtildi. Operasyon kapsamında dün Cumhuriyet Savcılığından alınan adli arama kararları ile 5 köy ve mezralarında toplam 10 ev ve eklentilerinde arama yapıldığı belirtilen açıklamada, bu aramalarda 1 ruhsatsız av tüfeği, 1 tabanca, 100 gr plastik patlayıcı, 6.5 kilo gram toz, 45 kilo gram kubar esrar olmak üzere toplam 51.5 kilo gram uyuşturucu madde ele geçirildiği ve 2 şüpheli şahısın gözaltına alındığı belirtildi.

Operasyon bölgesinde kurulan 31 Yol Kontrol Noktasında yapılan kontroller sonucu, 362 araç ve 796 kişinin sorgulamasının yapıldığı, bunun sonucu yoklama kaçağı 9 kişinin yakalanarak 1111 Sayılı Askerlik Kanunu gereğince tebligatın yapılmasını müteakip serbest bırakıldığı belirtildi. Valilik açıklamasında, " Bölücü terör örgütü mensuplarına ait 1 sığınak içerisinde yapılan detaylı aramada, EYP yapımında kullanılan 22 mutfak tüpü, 10 silikon, 20 koli bandı, 2 streçfilm, 1 terörist kıyafeti ele geçirilmiş, Cumhuriyet Savcılığının talimatı gereğince tespit edilen sığınak kullanılamaz hale getirilerek sığınaklar içerisinde bulunan çok sayıda örgütsel doküman ile yaşam ve giyim malzemeleri yerinde imha edilmiştir. Teroristlerce 100 kg amonyum nitrat ve alüminyum tozu kullanılarak tuzaklanmış 1 EYP düzeneği tespit edilmeyi müteakip, Patlayıcı Madde İmha Timi marifetiyle yerinde tahrip edilmiştir" denildi. Diyarbakır Valiliği açıklamasında, bölücü terör örgütü mensupları ile girilen silahlı çatışma sonucu 2 askerin hafif şekilde yaralandığı da belirtilerek, "Olay bölgesindeki bölüücü terör örgütü mensuplarını etkisiz hale getirmek amacıyla arama faaliyetine devam edilmektedir" denildi.

Operasyonun bir ayağını oluşturan Narko-terörizm ile mücadele kapsamında ise 186 bin 200 kök kenevir bitkisi, 1 su motoru ve 1 jenaratörün ele geçirildiği belirtilyen açıklamada, kenevir bitkisi numune alınmasının ardından Cumhuriyet Savcılığının talimatı ile yerinde imha edildiği ve 1 kişinin gözaltına alındığı da belirtildi.

DİYARBAKIR/DHA

========================================================

(TEKRAR)

2)DEAŞ'LI HALİS BAYANCUK SAKARYA'DA SORGUYA ALINDI

SAKARYA'da DEAŞ'a yönelik üst üste operasyonlar düzenleyen polis, örgütün Türkiye ayağının yöneticilerinden olduğu iddia edilen Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayancuk'u İstanbul'da yakalayıp, Adapazarı'na getirdi. Sakarya'da tutuklanan örgüt üyeleri ile bağlantısının olduğu düşünülen Bayancuk'un sorgusu devam ediyor.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın terör örgütü DEAŞ'a yönelik soruşturmasında kentte bulunan Suriye, Irak ve Türk vatandaşı birçok kişi gözaltına alınarak adliyeye sevk edildi. Son olarak geçen hafta Suriye'ye gitmeye çalışan 8 Türk vatandaşı tutuklandı. Sakarya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri örgütün Türkiye ayağının yöneticilerinden olduğu iddia edilen Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayancuk'u İstanbul'da yakaladı. Halis Bayancuk soruşturma kapsamında Adapazarı'na getirildi. Sakarya'da tutuklanan örgüt üyeleri ile bağlantısının olduğu düşünülen Bayancuk'un sorgusu devam ediyor.

Görüntü Dökümü

----------------------

-Ebu Hanzala kod adlı HAlis Bayancuk un konuşması(ARŞİV)

-Plisler arasında Emniyete götürülmesi(ARŞİV

Aziz GÜVENER/ADAPAZARI(Sakarya), -

==========================================

3)ŞANLIURFA'DA SURİYELİ GERGİNLİĞİ: 2 YARALI

ŞANLIURFA'da parkta oyun oynayan Türk ve Suriyeli çocukların kavgasına aileleri karıştı. Kavgada 2 kişi, taş ve soplarla yaralandı. Olay, gece saatlerinde Ahmet Yasevi Mahallesi'nde meydana geldi. İddiaya göre parkta oyun oynayan Türk ve Suriyeli çocuklar arasında bilinmeyen nedenle kavga çıktı. Çocukların ailelerinin de katılmasıyla büyüyen kavgada 2 kişi taş ve sopalarla hafif yaralandı. İhbar üzerine olay yerine gelen polis, tarafları ayırıp gerginliğin büyümesini önledi. Yaralılar, sağlık görevlileri tarafından ayakta tedavi edilirken, polis çevrede güvenlik önlemi aldı.

Ali LEYLAK-ŞANLIURFA, -

===============================================

4)ADANA'DA PKK OPERASYONU: 16 GÖZALTI

ADANA'da terör örgütü PKK'ya yönelik düzenlenen operasyonda 7'si kadın 16 kişi gözaltına alındı. Adana'da terör örgütü PKK üyesi olduğu ve örgüt adına mahallelerdeki korsan gösterileri düzenleyen kişilere yönelik Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürlüğü ekiplerince, sabahın ilk saatlerinde çok sayıda eve eş zamanlı operasyon düzenlendi. Emniyet Müdürlüğü'nün diğer birimlerinin de destek verdiği operasyonda, bazı evlerin demir kapıları, özel harekat timleri tarafından koç başlarıyla kırılarak girildi. Özel harekat timlerinin uzun namlulu silahlarla aldığı güvenlik önlemleri altında evlerde arama yapan TEM ekipleri, 7'si kadın 16 kişiyi gözaltına aldı. Sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Görüntü Dökümü

------------------------

Özel harekat polislerenin emniyetten çıkışı

Özel harekat polislerenin operasyon noktasına gidişi

Özel harekat polislerinin tüfekle kapıya vurması ve tekme atması

Özel harekat polislerinin eve girişi

Evin etrafında güvenliğin sağlamsı

Evin önünüde bekleyen polis araçları

Polislerin evin etrafında arama yapması

Zanlıların adli tıp birimine getirilmesi

SÜRE: 03'42"    BOYUT: 226 MB

Haber-Kamera: Gökhan KESKİNCİ

===================================================

5)ZEYTİN ÜRETİCİSİ TEDİRGİN

TÜRKİYE'nin sofralık yeşil zeytin ve zeytinyağı üretiminde önde gelen Balıkesir'in Edremit Körfezi'nde, Hükümetin Üretim Reform Paketi Kanun Tasarısı Taslağı'ndaki zeytinliklerin sanayiye açılmasına olanak sağlayan maddeleri tedirginlik yarattı. Zeytin üreticileri ve sektör temsilcileri taslağın yasalaşması halinde Edremit Körfezi'nde 100 milyon zeytiin ağacının bu durumdan etkileneceğini söyledi.

Tasarıyla ilgili endişesini dile getiren Edremit Ziraat Odası 2. Başkanı ve Edremit Belediye Başkan Vekili Ali Yılmaz Diker bölgedeki zeytin ağaçların genel olarak yaşlı olduğunu ve aralıklı olarak bulunduğuna dikkat çekti. Diker, "Zeytincilik tarihi incelendiği zaman Edremit Körfezi'ndeki ağaçların çok büyük olduğu görülür. Genel olarak ağaçlarımız 200- 300 yaşında. Bunun yanında bin yaşına yakın çok sayıda ağaç var. Bu ağaçlarımız, üretimden ziyade gen merkezi sayılabilecek ağaçlar. Ağaçlarımız çok büyük olduğu için dönümüne 10- 12 ağaç olarak dikilmiş. Ama çıkarılmak istenen yasada, 'Dekarda 15'in altında ağaç olması durumunda zeytinlik vasfından çıkarılacaktır' deniyor. Bu çok tehlikeli bir durum. O zaman bizim bölgemizdeki zeytinlik alanlarımız bu yasa ile zeytinlik vasfından çıkarak imara açılacak, sanayi bölgeleri oluşturulacak. Bir de bakanlık bir komisyon oluşturmuş. Ancak, bu komisyon üyelerinin hepsi bakanlık tarafından belirlenmiş kişiler. Sadece bir ziraat odasından belirlenmiş tek bir üye var. Bu da büyük bir sıkıntı. Kanunun bu şekilde çıkması Edremit Körfezi'ndeki zeytinlik alanlara büyük bir zarar verecek durumdadır. Çünkü bakanlığın yeni yapmış olduğu zeytin sahaları, çubuktan aşılı ve dönümüne 30-40 ağaç sıklığında dikilmiş. Bunların ömürleri 30 ila 50 sene arası. 50 sene sonra bunlar tamamen bitecektir. Ama bizim bölgemizde ağaçlar ömür boyu devam edecektir. Bu nedenle bölgemizdeki ağaçlara kıymayalım. Ağaçlarımızı ülkemizin gelecek nesillerine taşıyalım. Böyle bir kanunu kabul etmeyelim" dedi.

'ARKASINDA MADENCİLER KONSEYİ VAR'

Üretim Reform Paketi Kanun Tasarısı Taslağı ile ilgili bilgi veren Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Mustafa Tan, önergenin arka planında Madenciler Konseyi'nin olduğunu söyledi. Tan, zeytinlik alanların yok edilmesine neden olacak önceki taslakların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ya da Madenciler Konseyi'nin isteği olduğuna dikkati çekip, arka planda yine Madenciler Konseyi'nin olduğunu taslağın Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından gündeme alındığını söyledi. 3573 sayılı Zeytin Ağacının Korunması ve Yabanilerin Islahı hakkındaki kanunun 6 defa değişiklik istemiyle meclise geldiğini ve burada reddedildiğini hatırlatan Tan "Şu an Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yeni bir önergesi ile bu yasada değişiklik yapılması isteniyor ve daha öncekilerden daha da vahşi bir şekilde değiştirilme istemi var. Buradaki en çarpıcı temel madde zeytinlik saha tanımının getirilmek istenmesi ve bunun bir dekarda 15 ağaç kültür çeşidi veya yabani tür olması ifadesi. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir şey yok. Avrupa Birliği'nde 2.5 ağaca tekabül ediyor. 1 dekar bir alanınız olursa zeytinlik tanımına giriyor" diye konuştu.

'100 MİLYON AĞAÇ TEHDİT ALTINDA'

Tan şöyle devam etti:

"Bundan önceki tasarıda 25 dekarın altındaki alanlar zeytinlik tanımından çıkarılıyordu. Şayet bu yasa tasarısı yasalaşırsa Türkiye de şu an mevcut 100 milyondan fazla ağaç zaten dekar başına 10 ağaç şeklinde. Dolayısıyla hepsi kesilmeye açık hale getirilebilir. Tasarıyı bu nedenle son derece sakıncalı buluyoruz . Üreticiler olarak, sektör olarak bu konudaki görüşlerimizi Bakanımıza da ilettik. Mutlaka hazırlayanların bir hatası vardır. 'Dekar başına 1 belki 1,5 ağaç' demeleri gerekiyordu. Çünkü bu rakam Avrupa Birliği ülkelerinde dekar başına 2.5 ağaç. Yanlış hesabın Bağdat'tan döneceği ilkesiyle bu yanlıştan da dönülecektir. Türkiye'deki zeytinlik alanlardaki ağaç ortalaması 16 ağaç. Ayvalık'ın ağaç ortalaması dekarda 8 ağaç. Daha kurak yerlerde bu rakam düşüyor. Dolayısıyla 15 ağacın altında bir zeytinlik varsa bir kere tamamen orayı kesme biçme hakkına sahip olunuyor. Bu haha öncekilerden daha vahşi bir şey."

'ALANLARIN MADEN SEKTÖRÜNÜN ELİNE GEÇMESİNİ İSTEMİYORUZ'

Edremit'te ürettiği zeytinleri işleyerek satışını yapan Zafer Soykara da yasa tasarısının çıkması durumunda büyük zarar göreceklerini söyledi. Soykara, "Bu yasa tasarısı bizim işimize gelmiyor. Bölgemizde olan zeytin ağaçları yaşlı ağaçlar ve aralıklı oluşan ağaçlar. Zaten bölge yağının kalitesi de buradan geliyor. Körfez zeytin ağaçları genellikle dekarda 8 ila 12 ağaç arasında. Bu yasa tasarısı geçerse biz zeytinliklerimizin çevresi imara açılacak. Bizim o bölgede çalışmamız zor hale gelecek. Doğal ortam da bozulacak. Zeytinlik alanlarda çalışan çok sayıda insan var. Bu yasa tasarısı geçtiğinde durum onları da etkileyecek. Bu yasa tasarısının bizim bölgemiz için uygun olmadığını belirtiyor ve zeytinliklerimizin inşaat ve maden sektörünün eline geçmesini istemiyoruz" dedi.

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin ise AK Parti Hükümeti'nin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker döneminde zeytincilik sektöründe büyük yatırımlar yapıldığını belirterek, şu anki yasa taslağının bu yatırımlarla uyuşmadığını söyledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------

-Zeytinlik alanlardan görüntü

-Edremit Ziraat Odası 2. Başkanı ve Edremit Belediye Başkan Vekili Ali Yılmaz Diker ile röp.

-Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Mustafa Tan ile röp.

-Zeytin üreticisi Zafer Soykara ile röp.

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Fatih Emrah ERDOĞAN/ EDREMİT(Balıkesir),

30.05.2017 - Haber Kodu : 170530226

================================

6)ZEYTİNCİLİK SEKTÖRÜ DİKEN ÜSTÜNDE

Türkiye'de sofralık yeşil zeytin üretiminde lider olan ve 13 milyon ağaçla ülkede üretilen yeşil zeytinin yüzde 70'in tek başına karşılayan Manisa'nın Akhisar ilçesinde, TBMM gündemine taşınan Zeytin Ağacı Koruma Kanunu'ndaki değişikliğe yönelik yasa tasarısı tedirginlik yarattı. Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, zeytin varlığını azaltacak her türlü girişimin karşısında olduklarını söyledi. Zeytin alanlarının çoğaltılması için çalışma yapılması gerektiğini savunan Alhat, "Şu an Türkiye'de zeytin ağaç varlığının sayısını azaltabilecek hiçbir çalışmayı biz kabul etmiyoruz. Zeytin ağacının sökülmesi, onun bunun yapılmasıyla ilgili değil. Biz bu konuda Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi ile birlikte görüşler paylaşıp, Uluslararası Zeytinyağı Konseyi ile de bunları görüştük. Türkiye'de zeytin ağaç varlığının artmasıyla ilgili çalışmalar yaparken, bizim sayımızı düşürebilecek arazilerinin açılabilmesi kararını kabul etmiyoruz. Buradaki tasarıların sürecini çok yakında takip ediyoruz. 'Türkiye'de her zaman sağlıklı nesiller için sağlıklı ürünler yetiştirmemiz lazım' deriz. Zeytinyağı sağlık için çok önemli diye konuşurken şu an ağaçlarımızın riske girebileceği bir dönemin olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu tasarının çok acilen gözden geçirilip, bunun zeytin sanayisine ve zeytin tüketicisine katkı sağlayacak bir hale getirilmesi gerekiyor. Başka bir sanayi yaparken, çok farklı bir sektörü sıkıntıya sokabilir. Onun için bu söylenenlerin hiçbirini kabul etmiyoruz. Daha önceki dönemlerde bile yol çalışmalarında kesilen ağaçlar için biz onlara 'Bir tane ağaç kesiyorsanız yerine 20 zeytin ağacı dikmeniz gerekiyor' demiştik. Bunların da yerine getirilmediğinden dolayı şu an ağaç varlığımızı düşürebilecek her türlü çalışmanın karşısındayız" diye konuştu.

Tasarının geçmeyeceği ile ilgili bakanlardan olumlu sözler duyduklarını aktaran Alhat, "Zeytin ağaçlarını seven insanlarız. Bir zeytin ağacının bile hastalık nedeni ile kuruduğunu gördüğümüzde üzülen insanlarız. Burada hiç kimsenin sessiz kalacağını düşünmüyoruz. O günlerin gelmemesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

"BİRAZ ALLAH KORKUSU OLAN ZEYTİNE DOKUNMAZ"

Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran, TBMM gündemine taşınan Zeytin Ağacı Koruma Kanunu değişikliğinin zeytin alanlarının ranta açılması anlamına geldiğini savundu. Bu değişikliğin meclisten geçmemesini isteyen Demran, "1939 tarihinde ülkemizdeki zeytin varlığının korunması, zeytinciliğin artırılması için güzel bir kanun çıkmış. Bu kanun zeytin konusunun ne kadar önemli olduğunu göstermiş. Türkiye'de hakkında kanun çıkarılan tek bitki zeytindir. Zeytin eksi 8'in altında yaşayamaz. O yüzden ülkemizde zeytin alanları sınırlıdır" dedi.

OTOYOL İÇİN 1 MİLYON ZİYTİN AĞACI KATLEDİLDİ

Zeytin bu kadar önemliyken, zeytinyağı tüketimi artmaktayken bu tür yasa girişimlerinin kaygı verici olduğunun vurgulayan Demran, "Sürekli zeytin alanlarıyla ilgili yasal düzenlemelere girişmek bizi üzüyor. Bu alanların madene, imara açılması gelecek kuşaklara karşı sorumluluktur. En son İstanbul İzmir otoyolu için 1 milyon zeytin ağacı katledildi. Ama zeytin ve zeytinyağı hepsinden daha gerekli. Artık zeytinle ilgili kanun tasarısının geri çekilmesini talep ediyoruz. Zeytin ve zeytinyağı kutsal. İçinde biraz Allah korkusu olanlar gelecek kuşaklara karşı kendini sorumlu hissetmeli ve zeytin ağaçlarına dokunmamalı. Bu tür yasal girişimlerden uzak durun. Mevcut alanların zeytinle buluşturulması için arayışa girelim. Rant uğruna, madencilik uğruna bu girişimlere son verilmeli. Her torba yasada 1939 yılında çıkarılmış bir kanuna sürekli müdahale edilmesi bizleri ve üreticileri son derece tedirgin ediyor. Tasarı biran önce geri çekilsin" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

-Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran ile röp.

-Zeytinliklerden görüntü

Haber-Kamera: Nermin UÇTU-Barış GEZİCİ/ MANİSA,

30.05.2017 - Haber Kodu : 170530228

==================================================

7)ZİHİNSEL ENGELLİ İBRAHİM, MADALYAYA DOYMADI

MANİSA'da yaşayan zihinsel engelli 23 yaşındaki İbrahim Sargın, Özel Sporcular Türkiye Jimnastik Şampiyonası'nda Türkiye şampiyonu oldu.

Manisa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde down sendromlu, otizmli ve mental bozukluğu olan çocuklar, jimnastikle engellerini yeniyor. Engelliler antrenörü Bertan Karanfil ile birlikte 20 çocuk da engellerine meydan okudu. Zihinsel engelli çocukların haftanın 3 günü yaptıkları antrenmanlar onlara hem özgüven aşıladı hem de Türkiye şampiyonlukları getirdi. 22-24 Mayıs arasında Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu tarafından düzenlenen Özel Sporcular Türkiye Jimnastik Şampiyonası'na katılan 4 engelli, Türkiye şampiyonluğu ve çeşitli dereceler elde etti.

İBRAHİM BU YIL DA MADALYAYA DOYMADI

Geçen yıl aynı yarışmada 3 altın madalya kazanan 23 yaşındaki İbrahim Sargın, bu yıl da Türkiye birinciliğini elde etti. Hem fabrikada çalışıp hem de jimnastikle kendini geliştiren İbrahim Sargın'ın, annesi Hatice Sargın, oğluyla gurur duyduğunu belirterek, engelli oğlunun jimnastiğe başladıktan sonra sosyalleştiğini ve şu anda engelliler için yapılan bir üretim merkezinde haftanın 5 günü çalıştığını söyledi. Çalışmasına rağmen oğlunun jimnastiği bırakmadığını anlatan Hatice Sargın, oğlunun işten çıktıktan sonra haftanın 3 günü jimnastik antrenmanlarına katıldığını belirterek, "Özgüveni arttı. O mutlu olunca biz de mutlu oluyoruz. Jimnastiğin çok faydası oluyor" diye konuştu.

Engelli İbrahim Sargın ise "Yarışmaya gittik, birinci oldum. Burada çalışmaya devam edeceğim. Yarışmada çok heyecanlandım, çok mutlu oldum" diyerek duygularını anlattı.

Antrenör Bertan Karanfil, yarışmaya down sendromlu, otizmli ve mental bozukluğu olan 4 çocukla katıldıklarını dile getirdi. Karanfil, Türkiye birincisi olan İbrahim Sargın'ın yanı sıra 12-15 yaş mental bozukluğu olanlarda Eylül Özkoyuncu'nun Türkiye birincisi, 12-15 yaş down sendromlularda Eren Vural'ın Türkiye üçüncüsü, Eda Atak'ın da Türkiye beşincisi olduğunu söyledi. 6 yaşından itibaren down sendromlu, otizmli ve mental bozukluğu olan çocuklara jimnastik eğitimi verdiklerini söyleyen Karanfil, 20 engelli çocuğun büyük gelişim sağladığını belirterek, "İbrahim jimnastik sporuna 2 yıl önce başladı. 2 senede büyük gelişme kat ettik. Daha da çalışacak. Daha zor aletler ve hareketler için hızla çalışıyor. Sosyal açıdan spor yapan ve yarışmalara katılan çocuklardaki gelişmeyi biz ve veliler fark ediyoruz. Okul ortamında ve arkadaş ortamında uyum dereceleri arttı" diye konuştu.

KİLO SORUNUNU ÇÖZDÜ

Engellilerde hareketsizlikten kaynaklanan kilo artışının sağlık sorunlarına yol açtığını anlatan Karanfil, jimnastikle bu sorunu da aştıklarına değinerek, "Jimnastik branşların temelidir. Down sendromlu çocukların kilo problemli çok fazla oluyor. Jimnastikle kilo fazlalıklarından kurtuldular ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürüyorlar" dedi.

ÖZGÜVENLERİ VE OKUL BAŞARILARI ARTTI

Yarışmada 5'inci olan 14 yaşındaki Eda Atak'ın annesi Gülşen Atak, "2 yıldır jimnastik yapıyor. Bizim özgüven ve kilo problemimiz vardı. Öncelikle onları aştı. Çok büyük bir gelişme oldu. Özgüveni arttı. Okuma yazmaya bile faydası oldu. Okula gitmek istemiyordu şimdi okuluna da severek gidiyor. Sadece birinci olamadı diye çok üzüldü" dedi.

Down sendromlu Eren Vural'ın annesi Şükriye Vural ise, "Biz sporun çok büyük faydasını gördük. Down sendromlu oğlum Eren geçen yıl Türkiye birinciliği kazanmıştı. Bu sene de 12-15 yaşta Türkiye üçüncülüğü kazandı. Çocukluğumun başarısı beni çok mutlu etti. Hiç beklemiyordum. Bu duyguları yaşattığı için oğluma minnettarım" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

----------------------

Engelliler antrenman yaparken görüntü

Engelli İbrahim Sargın'ın antrenman görüntüsü

Antrenör Bertan Karanfil'in konuşması

Engelli çocuk annelerinin konuşmaları

(Haber- Kamera: Nermin UÇTU/ MANİSA,

=

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-2 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement