Disk'in Halef ve Selef Başkanları Birbiriyle Yarışacak - Son Dakika
Güncel

Disk'in Halef ve Selef Başkanları Birbiriyle Yarışacak

Disk\'in Halef ve Selef Başkanları Birbiriyle Yarışacak

- DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile eski DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, 30 Haziran'da Genel-İş Sendikası Başkanlığı için yarışacak.

15.06.2013 16:37

- DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile eski DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, 30 Haziran'da Genel-İş Sendikası Başkanlığı için yarışacak. Adaylığını sendikacılığa başladığı İzmir'de açıklayan Beko, Gezi Parkı'ndaki direnişe devam kararına destek verdiklerini de söyledi.

DİSK'in Nisan ayında yapılan ve Kani Beko'nun Genel Başkan seçildiği Genel Kurul öncesi ortaya çıkan anlaşmazlıklar Genel-İş Sendikası'na olağanüstü Genel Kurul yapmasına neden oldu. DİSK Genel Başkanı Beko Nisan ayına kadar genel sekreterlik görevini yürüttüğü Genel-İş Sendikası'nın Başkanlığı'na aday oldu. Rakibi ise, mevcut Genel-İş Başkanı ve Beko'nun görevi devraldığı eski DİSK Başkanı Erol Ekici olacak.

Kani Beko, Genel-İş Sendikası İzmir Şubesi binası toplantı salonunda 30 Haziran'da yapılacak Genel-İş Genel Kurulu'nda yönetimi aday olduklarını belirterek listesini açıkladı. Beko, şöyle dedi:

"Genel-İş Sendikası kurulduğu tarihten bu yana başta belediye çalışanlar olmak üzere, işçilerin ekonomik, siyasi, sosyal haklarını korumak ve kollamak için kurulmuş bir sendikadır. Hiçbir siyasi partinin arka bahçesi olmamıştır. Devlet ve sermayeden bağımsız olmuştur. Türkiye'de Kamu Yönetimi Kanunu Temel Kanunu'nun çıkartılması ile birlikte ülkemiz bir taşeron cumhuriyeti haline gelmiştir. Bu kanun ile birlikte işçi sağlığı ve iş güvenliği de yeteri kadar alınmadığından ötürü maalesef 11 binin üzerinde işçi arkadaşımızı kaybettik. Bununla beraber, toplu iş ilişkilerini düzenleyen 6 bin 356 sayılı yasayı da durduramazsak 6 milyona yakın işçimiz sendikalı olsa bile, 2018 yılında toplu iş sözleşmesinden faydalanamayacak."

Taksim'in DİSK için çok önemli bir meydan olduğunu belirten Kani Beko, İstanbul'da dayanışma denince ilk akla gelen yer olmasına rağmen, Valilik, İçişleri Bakanlığı, emniyet güçleri ve hükümetin engellemesi sonucunda 1 Mayıs'ta gaz bombaları ile karşılaştıklarını ve kendilerine izin verilmediğini söyledi. Beko, "Hükümet yeni bir düzenleme getirmeye çalışarak, İstanbul'un can damarlarından olan o bölgedeki Gezi Parkı'nı ve Atatürk Kültür Merkezi'ni yok etmek istemiştir. Burada birkaç gencin başlattığı o direniş bugün yurt genelinde yoğunlaşan toplumsal hareket haklini almıştır. Özgürlük, demokrasi ve adalet isteyen bir hareket halini alan bu gelişmelere DİSK olarak sessiz kalamazdık. Biz de 5 Haziran'da üretimden gelen gücümüzü kullanarak, oradaki arkadaşlarımıza desteğimizi sunduk" dedi.

Taksim için alınan 'Direnişe devam' kararına da dikkat çeken Beko, yeni bir eylemin de sinyalini verdi. Beko, "Taksim; aslında Türkiye'nin direnişidir. Biz bundan önce de direnişi destekleme kararı almıştık. Üretimden gelen gücümüzü kullanmıştık. Önümüzdeki dönemde yönetim ve genel kurulumuz ile yeniden görüşeceğiz. Kurullarımızın aldığı karar doğrultusunda hareket edeceğiz ve direnen kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız. DİSK olarak, hem yöneticilerimizle, hem de sendikamızla zaten bu direnişin ortasındayız" dedi.

Uluslararası Çalışma Örgütü toplantısında Türkiye'de sendikal hak ve özgürlüklere getirilen kısıtlamalara dikkat çektiklerinil açıklaya Beko, şunları söyledi:

"Önümüzde bir mayın tarlası var. Çok dikkatli, inançlı ve örgütlü şekilde hareket etmemiz gerekmekte olup, kararlı ve inançlı yöneticilere ihtiyacımız var. Böyle bir dönemde birlik, beraberlik, dostluk sağlayamazsak ülkedeki bu sorunların üzerinden gelemeyiz. Biz bu ülkenin geleceğini ve gençlerimizi AK Parti diktatörlüğüne teslim edemeyiz. AK Parti hükümeti geleceğimizi ipotek altına almamalı. Önümüzdeki dönemde yapılacak demokrasi mücadelesi elbette önce DİSK'i ve tüm Türkiye'yi etkileyecektir. Olağünüstü Genel Kurul sonrası sendikal hak ve özgürlüklerin mücadelesini vereceğiz. Sendikasız çalışan milyonlarca çalışanı da örgütlü gücümüze dahil edeceğiz. Türkiye'nin bu geldiği noktaya kesinlikle şaşı gözle bakamayız."

EKİCİ DE KARŞI LİSTE HAZIRLIYOR

Beko'nun, yönetim kurulu listesinde Genel-İş Sendikası'nı mevcut yedi daire başkanından dördü Ankara, İstanbul ve Çukurova şubelerinden birer temsilci listede yeraldı. Genel Kurul'da Beko'nun Genel Sekreterlik yaptığı dönemde Genel-İş Başkanı olan Erol Ekici'i de karşı liste çıkarmak için çalışma yürütüyor. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Disk'in Halef ve Selef Başkanları Birbiriyle Yarışacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement