Dr. Karabulut, "Türkiye'de Onkoloji Uzmanı Sayısı Yetersiz" - Son Dakika
Güncel

Dr. Karabulut, "Türkiye'de Onkoloji Uzmanı Sayısı Yetersiz"

Dr. Karabulut, "Türkiye\'de Onkoloji Uzmanı Sayısı Yetersiz"

Dr. Bülent Karabulut, 2008 yılında Amerika Kanser Birliği'nin kanser hastaları için hazırladığı raporda kanser hastaları için direk olarak 89 milyar dolar harcandığını söyledi.

06.04.2015 13:54

Ege Onkoloji Günleri kapsamında Ege Üniversitesi Muhiddin Erel Amfisinde"Kanserli Hastalarda Evde Bakım ve Beslenme Sorunları" konulu panel düzenlendi.

Panelin Moderatörlüğünü Prof. Dr. Gökhan Akbulut ve Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu yaptı. Çok sayıda dinleyicinin katıldığı panelde konuşmacı olarak Dr. Bülent Karabulut, Dr. Fisun Şenuzun Aykar, Dr. Nur Şehnaz Hatipoğlu, Dr. Tüten Yüksekoğlu yer aldı.

"Onkolog Gözüyle Sorunlar" başlıklı sunumu yapan Dr. Bülent Karabulut, 2008 yılında Amerika Kanser Birliği'nin kanser hastaları için hazırladığı raporda kanser hastaları için direk olarak 89 milyar dolar harcandığını söyledi.

"TÜRKİYE'DE 450 ONKOLOJİ UZMANI VAR"

Hastanede yatan her hastanın ölüm korkusunu yaşadığını belirten Dr. Yüksekoğlu, evde yapılan tedavinin hasta için psikolojik acıdan daha iyi olduğunu belirtti. Türkiye'de Onkoloji uzmanlarının sayıca az olduğunu ifade eden Dr. Yüksekoğlu, "Türkiye'de resmi rakamlara göre 450 onkoloji uzmanı var. Onkoloji uzmanı sayısı yetersiz. Günlük muayene edilen hasta sayısı gelişmiş ülkelere göre 6-7 kat daha yüksek. Çok eksiğimiz var. Alt yapı sorunları, ara bakım, personel eğitimi, personel sayısında eksik var. Ekonomik olarak sorunlar var" diye konuştu.

"Hemşire Gözüyle Sorunlar" başlıklı sunum yapan Dr. Fisun Şenuzun Aykar, kanser hastalığında en büyük tedavinin evde bakım ve uygun bakım sistemi olduğunu söyledi. Kanser hastası beslenmeleri için Nütrisyon Bakım Destek eğitim programının önemine dikkat çeken Dr. Aykar, "Hastanelerde yeterli yer olmadığı için evde bakım önemlidir" dedi.

"HASTA SAYISI TAM OLARAK BİLİNMİYOR"

"Aile Hekimi Gözüyle Sorunlar" başlık sunumu ise Dr. Nur Şehnaz Hatipoğlu yaptı. Dr. Hatipoğlu, en çok karşılaştığı sorunların kanser hastalarının sayısının tam olarak bilinmemesi ve ellerinde yeterli epikriz verilmemesi, verilse bile hastaya aile hekimliğine götürmesinin söylenmemesi olduğuna dikkat çekti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Dr. Karabulut, 'Türkiye'de Onkoloji Uzmanı Sayısı Yetersiz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement