Dünyaca Ünlü Engelli Türk Dansçı Başarı Hikayesini Anlattı - Son Dakika
Güncel

Dünyaca Ünlü Engelli Türk Dansçı Başarı Hikayesini Anlattı

Dünyaca Ünlü Engelli Türk Dansçı Başarı Hikayesini Anlattı

Dünyaca ünlü engelli Akrobatik Dansçı Dergin Tokmak, Almanya'nın Augsburg şehrinde DHA muhabirine başarı hikayesini anlattı.

25.06.2015 10:26  Güncelleme: 10:39

Dha DIŞ HABER –

Dünyaca ünlü engelli akrobatik dansçı Dergin Tokmak Almanya'nın Augsburg şehrinde DHA muhabirine başarı hikayesini anlattı.Tokmak, "Engellilerin çoğu hayal etmeyi unutmuşlar. Halbuki hiç bir kahramanın kusursuz olması gerekmez" diye konuştu.

Dansa başlama hikayesini anlatan Tokmak şunları söyledi "Bir yaşında iken Amasya'ya akrabalarımızı ziyaret etmeye gittik ve orada çocuk felci hastalığına yakalandım. Sol bacağımın kontrolünü tamamen kaybettim ve sağ bacağımı kısmen kullanabiliyorum. Çocukluğumda çok ameliyat oldum, ama maalesef tedavilerin hiçbiri bacaklarımın tam kontrolünü geri getiremedi. Bugün o zamanlara geri baktığımda, o acı izleri görüyorum. Tekrar ve tekrar hastaneye gitmekten bıkmıştım ve tamamen nefret ediyordum hastanelerden. Artık kendimi dans ile tedavi edeceğim diye kafama koymuştum."

Tokmak hikayesini anlatmaya, "Çocukluğum hastanelerde geçti. Eğlenmek isteyen, ama bacaklarını kullanamayan bir çocuk ne yapar Yaramaz bacaklarını bırakır ve elleri ile yürümeyi dener. Ben de üç yaşında iken ellerimle yürümeye başladım. Belki de bugünkü durumumun en büyük adımı budur. 1986'da, yaşım 12 iken, kuzenim bana 'Breakin' diye bir breakdance (sokak dansı) filmini göstermişti ve o film beni aşırı bir şekilde etkiledi. Kendi kendime kol değneklerim ile dans etmeye başladım ve bugüne kadar benzersiz bir stil uyguladım" diye devam etti.

2003 senesinde artistik ve akrobatik performanslar düzenleyen Cirque du Soleil ekibine katılan Tokmak, "2004 ve 2011 arası bugüne kadar hayatımın en coşkulu dönemini yaşadığımı söyleyebilirim. Aynı zamanda Cirque du Soleil benim dünyaca ünlü bir akrobat olmamı sağladı. Gururla söylüyorum ki, tek Türk kökenli, tek Alman ve tek engelli sanatçı olarak Cirque du Soleil beni kabul etti. O günden itibaren şovumuzda 'Topallayan Melek' rolünü oynadım ve Cirque du Soleil sayesinde bütün dünyayı gezebildim. 7 sene içinde 2000'den fazla gösteri sergiledik" şeklinde konuştu.

Dans etmenin kendisi için özgürlük demek olduğunu söyleyen Tokmak, "Dans etmek benim için özgürlük demektir. Dans ederken bazen dervişler aklıma geliyor. Onlarda transa girene kadar kendi kendine dönüyorlar. Dans etmek bana muhteşem bir enerji veriyor. Belki vücudumun yüzde ellisini kullanabiliyorum, ancak dans edersem kendimi zihinsel olarak yüzde iki yüzde hissediyorum. Bugüne kadar yürümeyi öğrenemedim, ama kol değneklerim ile uçmayı öğrendim" diye konuştu.

Eko Fresh, Özlem Özdil ve Volkan Baydar gibi birçok Türk kökenli ünlü ile Ay Yıldız 'Sende Bizdensin' reklamına katılan Tokmak, "Bu önemli insanlar ile birlikte çalışmak güzel bir deneyim ve tecrübe oldu. Daha önce Kuzey Kıbrıs'ta Turkcell'in 'Sanat Engel Tanımaz' galasına katılmıştım ve yavaş yavaş Türk kökenli organizasyonlar da beni kaydediyor. Cirque du Soleil döneminden sonra yeni bir seviyeye ulaştığımı düşünüyorum. Artık serbest sanatçı olarak kendi projelerimi kendim yönetiyorum ve özgürce çalışmaktan oldukça keyif alıyorum. Hedefim tabii ki daha geniş bir şekilde Türkiye'de de mevcut olmaktır" dedi.

Türkiye'deki engellilerin durumunu da değerlendiren Tokmak, "Zamanında Türkiye'de doğmuş ve büyümüş olsaydım, hayatımdaki ulaştığım başarıya ulaşamazdım. Türkiye'deki engellilerin en büyük sorunlarından birisi işsizlik. Engellilerin çoğu da maalesef tedavi göremiyor. Ayrıca engellilerin büyük bir kısmı eğitim imkanlarından yararlanamıyor. Türkiye bu konularda maalesef Avrupa standardının gerisinde kaldı. Her insanın hayata eşit bir şekilde hakkı ve şansı olmalı. Bu ayrıca dinimizin de ifade ettiği bir kural" ifadelerini kullandı.

Tokmak, gelecekle ilgili planları hakkındaysa, "Sakatlığıma rağmen insanlara bu dünyada nelerin mümkün olduğunu göstermek istiyorum. İhtiyacı olan insanlara bir ilham kaynağı olarak hizmet etmek istiyorum. Engellilerin çoğu hayal etmeyi unutmuşlar. Halbuki hiç bir kahramanın kusursuz olması gerekmez." Şeklinde konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Dergin ve Cirque du Soleil Görüntüleri

Dergin Freestyle Görüntüleri

Dergin Özel Görüntüleri - Tokmak

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dünyaca Ünlü Engelli Türk Dansçı Başarı Hikayesini Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement