Erzincan Lalede Hollanda Olacak - Son Dakika
Güncel

Erzincan Lalede Hollanda Olacak

Erzincan Lalede Hollanda Olacak

Erzincan lale de Türkiye'nin Hollanda'sı olacak.

12.04.2013 10:36  Güncelleme: 10:44

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nde 7 yıl önce başlatılan 'ters lale' (Türkiye Fritillaria L.) türlerinde çeşit geliştirme ve yeni çeşitlerin sektöre kazandırılma çalışmaları Erzincan'ı Türkiye'nin Hollanda'sı yapacak.

Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu, Türkiye'de ilk defa ters lale türlerinde çeşit geliştirme ve yeni çeşitlerin sektöre kazandırılması projesini 2006 yılında hayata geçirdi. TÜBİTAK tarafından desteklenen ve iki etaptan oluşan projede 19 ilden toplanan 32 ters lale türüne ait 350 soğanda yapılan ıslah çalışmalarında 40 bin soğan elde edildi. Proje içinde 2011 yılında iki Hollandalı tarafından Erzurum'un Karayazı İlçesi'nden toplanarak yurt dışına kaçırılmak istenirken Kapıkule Sınır Kapısı'ndan ele geçirilen 57 'Fritillaria michailovskyi' adlı ters lale türünün üretimi de gerçekleştirildi.

2014 YILINDA TESCİLLENECEK

Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde görevli Ziraat Mühendisi Meral Aslay, enstitü olarak Türkiye'deki ters lalelerin gen havuzunu oluşturduklarını söyledi. Aslay, "Türkiye'nin ters laleleri kurumumuzda koruma altındadır. Bu gen havuzunda mevcut türler arasında melezleme ve seleksiyon ıslahı yapmaktayız. Çalışmalarımızdan olumlu sonuçlar almaya başladık. İki yıldır melez fide elde etmekteyiz. 2014 yılı sonunda tescil işlemi yaptırdıktan sonra, ters lale türlerini süs bitkileri sektörü ile tanıştıracağız" diye konuştu.

TERS LALE ISLAHI NOKTASINDA TEK KURULUŞ

Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Enstitüsü Müdürü Birol Karadoğan proje hakkında "Islah çalışmaları uzun soluklu olduğu için sonuçları da geç alınıyor. Ters lale denilince aklımıza Hollanda geliyor ama Erzincan Bahçe Kültürleri olarak Türkiye'de ters lale ve ıslahı noktasında çalışan tek kuruluşuz. Proje neticesinde süs bitkileri sektörüne çok çeşit kazandıracağız. Tescillendikten sonra, dışa bağımlı kalmadan, kendi lalelerimizi ülkemiz süs bitkileri sektörüne kazandırmayı arzu etmekteyiz" dedi. - Erzincan

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Erzincan Lalede Hollanda Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement