"Hadiselerin Son Bulmasını Diliyorum" - Son Dakika
Güncel

"Hadiselerin Son Bulmasını Diliyorum"

"Hadiselerin Son Bulmasını Diliyorum"

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, "Bu bütün hadiselerin olumlu yönde bir son bulmasını diliyorum." dedi.

20.06.2013 12:39  Güncelleme: 12:43

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, Gezi Parkı odaklı gelişmelerle ilgili olarak "Bu bütün hadiselerin olumlu yönde bir son bulmasını diliyorum ve zannetmiyorum Türkiye Almanya ilişkileri bu konudan etkilensin veya olumsuz bir sürece girsin" dedi.

Bazı temaslarda bulunmak üzere Erzurum'a gelen Pohl, Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak'ı makamında ziyaret etti.

Pohl, burada yaptığı konuşmada, Almanya'da yaşayan 3 milyona yakın Türk vatandaşının hem insani hem kültürel anlamda bir köprü vazifesi görevi üstlendiğini söyledi.

Almanya'da yaşayan Türk vatandaşların, iki ülke arasındaki işbirliğinin artması ve bağların verimli bir şekle girmesini sağladığını belirten Pohl, şöyle konuştu:

"Özellikle bu bölgeden Almanya'ya göç etmiş insanların önemli bir değer, önemli bir unsur olarak ifade edildiğini belirtmek isterim. Onlar Almanya'da yeni memleketlerini buldular ama her zaman köklerine ve bağlarına sahip çıktılar. Her zaman burayla irtibatlarını sürdürüyorlar. Almanya'da yaşayan 3 milyona yakın nüfus son derece önemli. Onlar  hem insani hem de kültürel bağlar açısından bir köprü vazifesi görüyorlar ve bu değerleri önemli kılıyorlar. Bu insanlar bütün alanlarda işbirliğinin, bağların verimli bir şekilde gelişmesini sağlıyorlar."

Bir gazetecinin Gezi Parkı odaklı gelişmeleri sorması üzerine Pohl, yaşanan olayların kısa sürede sona ermesini arzuladığını ifade etti. Almanya ve Avrupa'nın Türkiye'deki gelişmeleri çok yakından takip ettiğini anımsatan Pohl, şunları kaydetti:

"İster Kürt konusuyla ilgili başlatılan yeni süreç olsun ister Türkiye'nin daha demokratik bir anayasaya sahip olması için yürütülen çalışmalar olsun, Almanya ve Avrupa'da, Türkiye'deki bütün gelişmeler çok yakından ve büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Sizin bahsettiğiniz protesto tarzları da bizim değerlendirmemize göre şunu amaçlıyor. Genç ve daha ileri yaşlardaki insanların burada kendi düşüncelerini, arzularını, fikirlerini, siyasi görüşlerini ifade ederek, kabul görmesini, kalıcı olmasını amaçlıyor.  Duran adam gibi protestolarla, bu tarz bir eylemle bir içerik, bir konu ifade edilmeye çalışılıyor. Bu demokrasiyle bağlantılı olan bir husus, demokrasinin daha olgunlaşmasını arzu eden kesimler var."

Pohl, Gezi Parkı odaklı gelişmelerle ilgili Alman siyasetçilerin tepkilerinin sadece polisin uyguladığı yöntemlerle alakalı olduğunu, bu gelişmelerin Türk-Alman dostluğunu bozmayacağına inandığını belirterek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Alman siyasetçilerin sözleriyle bağlantılı olarak şunu belirtmek isterim. Onları şok eden, dehşete düşüren konu polisin uyguladığı çok aşırı şiddetti. Alman siyasetçilerin tepkisi, barışçıl yöntemler yerine özellikle orada kendi düşüncelerini ifade edenlere, gösterilerini sunan kişilere uygulanan o aşırı şiddete oldu. Bu bütün hadiselerin olumlu yönde bir son bulmasını diliyorum ve zannetmiyorum Türkiye Almanya ilişkileri bu konudan etkilensin veya olumsuz bir sürece girsin."

-"Bu konular bugünün gündemi,  ziyaretin konusu olmasın, burayı işgal etmesin lütfen"

Vali Altıparmak da dünyanın her yerinde polisin kendisine saldırı anında müdahale ettiğini hatırlatarak, "Dünyanın neresinde olursa olsun Almanya'da, İngiltere'de veya Amerika'da da olsa polise saldırıldığı zaman polisin cevabı ne olur? Amerikada nasıl olur? Polis duruyor, polise saldırı geliyor ve buna karşı cevap veriliyor. Türk polisi ona rağmen kendisine taş atanlara cevap vermedi. Yani ben kendi bölgemle ilgili olarak söyleyeyim farklı uygulamalar, bazı duygusal olaylar, durumlar oluyor zaman zaman. Bu konular, bugünün gündemi,  ziyaretin konusu olmasın, burayı işgal etmesin lütfen" diye konuştu.

Altıparmak konuşmasının ardından Pohl'e çeşitli hediyeler verdi. Pohl ise Altırmak'a masa saati armağan etti.

Pohl daha sonra Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler'e de ziyarette bulundu. - Erzurum

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Hadiselerin Son Bulmasını Diliyorum' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement