İHD Başkanı Türkdoğan."Demokratikleşmesi Beklentisinin Yükselmesi İhlallerle Mücadelede Etkili... - Son Dakika
Güncel

İHD Başkanı Türkdoğan."Demokratikleşmesi Beklentisinin Yükselmesi İhlallerle Mücadelede Etkili...

İHD Başkanı Türkdoğan."Demokratikleşmesi Beklentisinin Yükselmesi İhlallerle Mücadelede Etkili...

İnsan Hakları Derneği (İHD) Başkanı Öztürk Türkdoğan, "2013 yılında şimdilik yaşam hakları bakımından kısmen bir yumuşama dönemine girilmesi ve Cumhuriyetin demokratikleşmesi beklentisinin yükselmesi ihlallerle mücadelede etkili olacaktır" dedi.

26.03.2013 12:55

İnsan Hakları Derneği (İHD) Başkanı Öztürk Türkdoğan, "2013 yılında şimdilik yaşam hakları bakımından kısmen bir yumuşama dönemine girilmesi ve Cumhuriyetin demokratikleşmesi beklentisinin yükselmesi ihlallerle mücadelede etkili olacaktır" dedi.

İHD ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı tarafından hazırlanan 2012 yılı İnsan Hakları İhlalleri Raporu, Mülkiyeliler Mülkiyeliler Birliği'nde düzenlenen basın toplantısında açıklandı.

İHD Başkanı Türkdoğan, 2012 yılı insan hakları ihlalleri raporunu resmi verilerle karşılaştırmalı değerlendirildi.

2012 yılında otoriter uygulamaların kamuoyu tarafından çok ağır bir şekilde eleştirildiğinden ötürü 3. yargı paketi ile haksız ve uzun tutukluluğun önüne geçilmek istendiğini ileri süren Türkdoğan, yargının kötü uygulamaları nedeniyle başarılı olunamadığını savundu.

Çözüm süreciyle ilgili gelişmelerin çok önemli olduğunu belirten Türkdoğan,

"2012 yılındaki ağır ihlal tablosuna karşın 2013 yılında şimdilik yaşam hakları bakımından kısmen bir yumuşama dönemine girilmesi ve Cumhuriyetin demokratikleşmesi beklentisinin yükselmesi ihlallerle mücadelede etkili olacaktır" dedi.

Cezaevlerinde ve gözaltı merkezlerinde ölümlerin devam ettiğini iddia eden Türkdoğan, cezaevinde bulunan 245 kişinin ağır hastalığı nedeniyle tahliye edilmeyi beklediğini belirterek, "2012 yılında gözaltı merkezlerinde 9 kişinin ölümü polis devleti uygulamalarının ve dolayısıyla cezasızlığın sürdürüldüğünü ortaya koymaktadır. Geçen yasama döneminde TBMM'de bekleyen kolluk denetimi ile ilgili tasarının acilen yasalaştırılması sorunun çözümüne bir nebze bile olsa katkı sunacaktır" diye konuştu.

Köy koruculuğu sisteminin devamının beraberinde yaşam hakkı ihlallerini getirdiği iddiasında bulunan Türkdoğan, 2012 yılında köy korucuları tarafından 2 kişinin öldürüldüğünü, 3 kişinin de yaralandığını söyledi. Bu alanda da cezasızlık politikasının devam ettiğini ileri süren Türkdoğan, Kürt sorunun demokratik çözümü ile birlikte köy koruculuğu sisteminin mutlaka kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Türkdoğan, 2012 yılında da işkence ve kötü muamelenin, onur kırıcı ve küçük düşürücü davranış ve cezalandırmalarda ihlal iddialarının yaygın bir şekilde ve oldukça fazla yaşandığını da iddia etti.

-"6 bin 661 internet sitesinin erişimi engellendi"-

2012 yılında 6 bin 661 internet sitesinin erişimi engellendiğini ifade eden Türkdoğan, "Hükümetin internet filtrelemesi yoluyla internet erişimini tümüyle kontrol etme isteği kamuoyu baskısı ile şimdilik yumuşatılmış durumda kalmıştır. Yazılı basının yayınlarının durdurulmasına sebep olan ve AİHM tarafından sürekli eleştirilen TMK'nın 6. maddesi 3. yargı paketi ile değiştirilmiş ama değişiklik yeterli olmamıştır. 2013 yılı mart ayında TBMM'ye sevk edilen 4. yargı paketi ise beklentilerin altında kalmış, umutları başka paketlere bırakmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Türkdoğan, 2012 yılında 18 dernek hakkında kapatma davası açıldığını, 68 kere parti ve dernek binalarına kimliği belirsiz kişilerce saldırılar düzenlendiğini ayrıca mülteci ve sığınmacı haklarıyla ilgili somut ilerleme olmadığını da ileri sürdü. - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İHD Başkanı Türkdoğan.'Demokratikleşmesi Beklentisinin Yükselmesi İhlallerle Mücadelede Etkili... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement