İki Beldenin Yolları Ortak, İlleri Farklı - Son Dakika
Güncel

İki Beldenin Yolları Ortak, İlleri Farklı

İki Beldenin Yolları Ortak, İlleri Farklı

Samsun'un Ambartepe ile Ordu'nun Şenbolluk beledelerini, evler arasından geçen bir yol ayırıyor.

05.07.2013 12:21  Güncelleme: 14:45

Samsun ve Ordu'nun il sınırını oluşturan yol kenarında karşılıklı evlerde oturanlar, ev telefonlarından birbirlerini ararken şehirlerarası kod çevirmek zorunda kalıyor.

Samsun'un Ambartepe ile Ordu'nun Şenboluk beldelerini ortadan geçen 11 kilometrelik bir yol ayırıyor. Karşılıklı evlerin bulunduğu yol Samsun ile Ordu'nun il sınırını oluşturuyor. Ambartepe Beldesi Samsun'un Terme İlçesi'ne 30 kilometre, Şenbolluk Beldesi ise Ordu'nun İkizce İlçesi'ne 24 kilometre uzaklıkta bulunuyor. İki beldenin ortasından geçen ve il sınırını oluşturan yol, günlük hayatta iki beldede de yaşayan vatandaşlar için ilginç durumlar da oluşturuyor.

ÖĞRENCİLER 50 METRE UZAKLIKTAKİ OKUL YERİNE 7 KİLOMETRE TAŞIMALI GİDİYOR

Yaklaşık 7 metrelik yolun kenarında karşılıklı evleri bulunan vatandaşlar birbirlerini aramak istediklerinde, ev telefonundan il kodu çevirmek zorunda kalıyor. Ordu sınırında oturan ilkokul öğrencileri Samsun tarafında yaklaşık 50 metre uzaklıkta okul olmasına rağmen, 7 kilometre uzaklıktaki okula taşımalı sistemle gidiyor.

İKİ CAMİ ARASINDA 80 METRE VAR

İki beldeye ait camiler arasında yaklaşık 80 metre mesafe bulunuyor. Ambartepe'de ezan okunmasından bir dakika sonra Şenbolluk beldesindeki camide ezan okunuyor. Bazı kamu görevlileri belde ziyaretleri sırasında gidecekleri kurumları karıştırıyor. Sınırı oluşturan yol üzerinde meydana gelen adli vakalarda da metre ile ölçüm yapılarak hangi ilin ilgili kurumunun olaya müdahale etmesi gerektiği belirleniyor.

SINIR YOLUNDAKİ ÇALIŞMALARI İKİ İL BİRLİKTE YAPIYOR

Ambartepe Belediye Başkanı CHP'li Alaettin Gök, iki belde halkının yıllardır bu şekilde yaşadığını belirterek, ''Bu yol Şenbolluk ve Ambartepe'nin ortak yolu. Bu yol bizi hiçbir zaman ayırmadı. Ufak tefek sorunlar olsa da her zaman kardeş için de yaşadık. Sınır sayılan yolda yapılan çalışmalarda iki il beraber çalışma yapıyor. Ödeneğin bir kısmını Samsun bir kısmını da Ordu karşılıyor. Tarihten gelen eski bir il sınırı. Zaman zaman bürokraside sorunlar yaşıyoruz. Beldenin hemen sınırında okuyan öğrenciler 7 kilometre uzaklıktaki Ordu'daki okula gidiyor. Oysa Samsun tarafındaki okul daha yakın. Okulları teftişe gelen müfettişler yanlışlıkla Ordu'daki okula gidebiliyorlar. Sonra Samsun tarafındaki okula geri geliyorlar.'' dedi.

HEP BERABER YAŞIROZ

Ordu'nun Şenbolluk Beldesi'nde oturan 35 yaşındaki Nimet Arslan, günlük hayatta iki belde sakinlerinin hep beraber yaşadıklarını belirterek, ''Bizim için sınırın olması çok fark etmiyor. Biz hep beraber yaşıyoruz. Ancak ortadaki yol sınır. Zaman zaman espriler de yapıyoruz. Tabi ilginç bir durum var. Dışarıdan gelen yabancı kişilere söylediğimizde şaşırıyorlar.'' diye konuştu.

BİLMEYENLER DUYUNCA ŞAŞIRIYOR

Samsun'un Ambartepe Beldesi'nde yaşayan 43 yaşındaki Hamza Uçar da iki belde için de sınır yolunun çok önemli olduğunu belirterek ' 'Türkiye'de başka nerede böyle bir durum olur bilemiyoruz. Çok nadir bir olay yaşıyoruz. Telefonda konuşurken neredesin diye sorduklarından önce Ordu'dayım diyorum, 10 saniye sonra şimdi Samsun'dayım diyorum. Karşımdaki kişi inanmıyor ama gerçekten de öyle oluyor. İki ev arasında 7 metre var biz ev telefonundan ararken şehirler arası kodu çeviriyoruz. Zaman zaman komik anlar da yaşıyoruz. Biz bu duruma alıştık ancak bölge dışından gelenlere ilk anlattığımızda çok şaşırıyorlar.'' dedi.

EZAN OKURKEN BİRBİRİMİZİ TAKİP EDİYORUZ

Şenbolluk Camisi İmamı Veysel Elik, görev yaptığı cami ile Ambartepe camisi arasında 80 metrelik mesafe olduğunu söyleyerek, Ezan okurken birbirimizi mutlaka takip ediyoruz. Ambartepe'nin imamı olan arkadaşım ezan okuduktan bir dakika sonra ben ezan okuyorum. Özellikle Ramazan ayında iki beldenin sakinlerinin de oruç tutarken sıkıntı yaşamamaları için çok dikkat ediyoruz diye konuştu.

İKİ TARAFTAN DA CEMAAT GELİYOR

Ambartepe Beldesi Camisi imamı Cihat Basri Şahin de, iki camiye de, her iki beldeden cemaat geldiğini belirterek, ''Şenbolluk camisinin imamı hocamla birlikte görev yapıyoruz. Düğünlerde, ölümlerde iki beldenin sakinleri de birlikte sevinip, birlikte üzülüyor. Ezan okurken birbirimizle haberleşerek zamanlamaya dikkat ediyoruz.'' dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İki Beldenin Yolları Ortak, İlleri Farklı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement