İsrailliler AB'nin Türkiye'yi Reddi Dolayısıyla Cezalandırıldıklarını Düşünüyor - Son Dakika
Güncel

İsrailliler AB'nin Türkiye'yi Reddi Dolayısıyla Cezalandırıldıklarını Düşünüyor

İsrailliler AB\'nin Türkiye\'yi Reddi Dolayısıyla Cezalandırıldıklarını Düşünüyor

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı James Steinberg'in İsrail Ziyareti Öncesi Hazırlık Dökümanı Olarak, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğince Kaleme Alınan "Gizli" Belge Wikileaks'ta Yayınlandı.

20.12.2010 19:17

Wikileaks'ta ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı James Steinberg'in Kasım 2009'daki İsrail ziyareti öncesi hazırlık dökümanı olarak, ABD'nin Tel Aviv büyükelçiliğince kaleme alınan "Gizli" bir belge yayınlandı. Belgede İsrail siyaset ve kamuoyunun Türkiye ile ilişkiler dahil içinde bulunduğu psikolojik ve politik ortamı değerlendirilirken, "İsrailliler Türk dış politikasının yönü dolayısıyla şiddetli bir alarma geçti ve Erdoğan ile Davutoğlu İsrail'in bir zamanki stratejik müttefikini Suriye ve İran ile alternatif bir stratejik işbirliğine doğru sevk ederken İsrail'i AB'nin Türkiye'yi reddetmesinden dolayı cezalandırdığını düşünüyorlar" denildi.

12 Kasım 2009'da Tel Aviv Büyükelçiliği'nden ABD Dışişleri Bakanlığı'na gönderilen "Gizli" belgeyi elçilik görevlileri hazırladı. Belgede şöyle denildi:

"İsrail aldatıcı şekilde sakin ve refah içinde. İsrail'deki güvenlik İkinci İntifada patlak verdiğinden bu yana en iyi durumda, ekonomi uluslararası ekonomik krizden kaynaklanan fırtınaları atlattı ve Netanyahu'nun koalisyonu yönetimi istikrarlı, en azından şimdilik. Ama dışarıda fırtına bulutları toplanıyor ve birçok değişik siyasi görüşten İsrailliler ne yapılması konusunda ortak görüş olmasa bile, üstünlüğü ele alma gereği üzerinde mutabık. İsrailliler hem nükleer programı hem de gücünü Gazze ve Lübnan'ın güneyine doğrudan yansıttığı için İran'ı ana bölgesel tehdit olarak görüyor."

-ERDOĞAN'IN DESTEĞİ-

Kriptoda, İsrailli araştırmacıların Suriye'nin tutumunu endişe kaynağı olarak gördükleri, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad batıyla ilişkileri iyileştirse bile İran ve Suriye'ye yakınlaştığını belirttikleri kaydedildi. Kriptoda, "İsrail'in Türkiye ile uzun geçmişe dayanan stratejik ilişkisindeki ani düşüş, resme bir başka istikrarsızlık unsuru ekliyor. Başbakan Erdoğan'ın Ahmedinecad için etkileyici şekilde söylenmiş desteği ve İran'ın nükleer programının oluşturduğu tehdidi reddetmesi, güçlü ABD-İsrail güvenlik ilişkisi konusunda İsrail güvenlik yetkililerine ve kamuoyuna derin güvence verilse de eli kulağında bir kriz duygusunu besliyor. Sonuç olarak İsrail Filistin müzakerelerinin yeniden başlamasındaki başarısızlık ve Filistin Yönetimi içindeki siyasi kriz hala iki devletli bir çözüme inanan İsraillileri rahatsız ediyor" denildi. Kriptoda Türkiye şu pasaj içinde de yer aldı:

"İsrail'in komşularıyla özenle inşa edilmiş ilişkileri de yıpranıyor. Mısır ve Ürdün ile ilişkilerden iyimser olanlar bile İsrail'in her iki ülkenin halkıyla değil ama rejimiyle bir barıştan yarar gördüğünü kabul ediyor. Michel Aoun'un Hizbullah'ın başlıca Lübnanlı müttefiki haline dönüşmesi, İsrail'in Lübnan'ın Maruni Hristiyanlarla onyıllara dayanan ilişkisinin tabutuna son çiviyi çakabilir. Son olarak İsrailliler Türk dış politikasının yönü dolayısıyla şiddetli bir şekilde alarma geçti ve Erdoğan ile Davutoğlu İsrail'in bir zamanki stratejik müttefikini Suriye ve İran ile alternatif bir stratejik işbirliğine doğru sevk ederken, İsrail'i AB'nin Türkiye'yi reddetmesinden dolayı cezalandırdığını düşünüyorlar." (ANKA)

(ORH/ÖZK)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel İsrailliler AB'nin Türkiye'yi Reddi Dolayısıyla Cezalandırıldıklarını Düşünüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement