İstanbul Özel Halk Otobüsleri Buluşması" - Son Dakika
Güncel

İstanbul Özel Halk Otobüsleri Buluşması"

İstanbul Özel Halk Otobüsleri Buluşması"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş: "Kent ulaşımında önemli bir hizmet veren halk otobüsçüleri, 2 bin 153 otobüsle İstanbul'a hizmet vererek, günde 1,5 milyon yolcu taşıyor" "Bütün toplu taşıma sistemlerini entegre hale getirmek için tek bilet uygulamasına geçtik.Toplu ulaşımda gelirleri artırmaya,

15.02.2014 21:44

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Kent ulaşımında önemli bir hizmet veren halk otobüsçüleri, 2 bin 153 otobüsle İstanbul'a hizmet vererek, günde 1,5 milyon yolcu taşıyor" dedi.

Topbaş, Haliç Kongre Merkezi'ndeki İstanbul özel halk otobüsleri buluşmasında yaptığı konuşmada, yoğunluğuyla, nüfusuyla bir ülke özelliği gösteren İstanbul'un, Avrupa'nın 23 ülkesinden büyük olduğunu söyledi.

Kadir Topbaş, "İstanbul'da 10 yılda yaptığımız 60 milyar liralık yatırımın 32 milyar lirasını sadece ulaşıma harcadık. Metro, yol, kavşak ve deniz ulaşımı yatırımları yaparken, yıllardır lastik tekerlekli toplu taşıma araçlarının kalitesinin yükseltilmesi çalışmalarını da yapıyoruz" dedi.

Kent ulaşımında önemli bir hizmet veren halk otobüsçülerinin, 2 bin 153 otobüsle İstanbul'a hizmet vererek, günde 1,5 milyon yolcu taşıdığını vurgulayan Topbaş, otobüslerin kalitesinin artmasının İstanbul'un medeni ölçülerini de yükselttiğini anlattı. Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bütün toplu taşıma sistemlerini entegre hale getirmek için tek bilet uygulamasına geçtik. Toplu ulaşımda gelirleri artırmaya, giderleri azaltmaya çalışıyoruz. Bundan özel halk otobüslerinin de istifade etmesini sağlıyoruz. Böylece özel sektörde yeni yatırımların önünü açıyoruz. Özel halk otobüsleri yönergesinde değişiklik yaptık. Gelirlerde yüzde 8 iyileştirme sağladık. Biletçileri kaldırdık. Bu sayede giderler azaldı; istismarlar önlendi. Cezalar açık ve net bir yapıya kavuşturuldu. Hizmet bedelleri azaltıldı."

"Toplu taşıma araçlarının yaşına göre bir sıralama yaptık"

Belediye olarak bazı sıkıntıları üstlenebildiklerini ama halk otobüsçülerinin bunu yaşamasını arzu etmediklerini vurgulayan Topbaş, şöyle konuştu:

"Toplu taşıma araçlarının yaşına göre bir sıralama yaptık. Yeni ve alçak tabanlı araçların hizmet bedellerini en az seviyelere indirdik. 350 bilet bedeli yerine 10 bilet bedeli gibi sembolik rakamlara çektik. Yıllık ruhsat harçlarını kaldırdık. Devir bedellerini bir defaya mahsus kaldırdık. Birikmiş olan zorunlu devir talepleri ihtiyacı karşılandı. 2013'ün sonuna kadar öğrenci geçişine 15 kuruş ek ödeme yaptık. Mavi kart, abonman, bilet hasılatının tamamı taşımacılara ödeniyor. Tüm gelirleri İstanbulkart ile kayıt altına aldık. 2013 sonuna kadar uygulanan sistemde ortalama bilet bölgelere göre 1,20-1,25 liraydı. Tedbir aldık ve durumu düzelttik. Bu değeri 1,30-1,35 liraya yükselttik. Tüm taleplerinizi karşılıyoruz."

Özel halk otobüsçülerinden araçlarını hızla yenilemelerini beklediklerini ve halk otobüsçülerinin bunu başarabilmeleri için pek çok imkan sağladıklarını aktaran Topbaş, İstanbul'da toplu ulaşım standartlarını artırmak adına filoların hızla yenilenmesi gerektiğini aktardı.

Topbaş, bu konuda öncülük yaparak, kente en donanımlı otobüsleri kazandırdıklarını dile getirerek, bütün araçların yeni ve kaliteli olmasını arzu ettiklerini kaydetti.

Kadir Topbaş, "Çünkü bir şehrin medeniyet ölçüsü toplu taşıma oranının yüksekliğiyle ölçülür. İETT otobüslerini yeniledik. Otobüs AŞ'yi kurduk. Halk otobüslerimizin de bir kısmı yenilendi.  Halk otobüsçülerine kurumsal bir kimlik getirme çalışmamız da var. İETT gibi halk otobüsçülerimize de garaj hizmeti verip, birtakım hizmetleri oradan almaları için çalışma yapıyoruz. Otobüs AŞ'de uyguladığımız sistemi halk otobüslerinde de uygulamak istiyoruz. Bizim arzumuz sizin mutluluğunuzdur. Sizin mutluluğunuz İstanbullulara yansır, bunu biliyorum. İnşallah eksiklikleri birlikte gidereceğiz" şeklinde konuştu.

Birlik Genel Başkanı Yüksel

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği Genel Başkanı İsmail Yüksel de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, özel halk otobüsleri esnafıyla buluşmayı kabul ettiği için şükranlarını sunduğunu söyledi. Bu toplantıyı gerçekleştirmeyi çok arzuladıklarını ifade eden Yüksel, bugün esnafın sorunlarını ve taleplerini Başbakan Erdoğan'a aktarma fırsatı bulduklarını anlattı.

Özel halk otobüsleri taşımacılığı ve halk otobüsü sayılarıyla ilgili bilgi veren Yüksel, özel halk otobüsü işletmeciliğinin yaygınlaştığını ve Türkiye genelinde özel halk otobüsü sayısının arttığını vurguladı.

Daha önce özel halk otobüsü tanımı olmadığını, yaşanan gelişmelerden memnuniyet duyduklarını vurgulayan Yüksel,  "Biz özel halk otobüsü olarak indirimli taşımacılığa devam edeceğiz. Başbakanım, bize yardımcı olacağınızı biliyor ve desteklerinizi bekliyoruz. Sizden KDV ve ÖTV indirimi istiyoruz. Yeni bir yasada özel halk otobüsü temsilcilerinin görüşlerinin ve bilgilerinin alınmasını istiyoruz. Temsil hakkı verilirse önemli bir aşama kaydedilecek" diye konuştu.

Yüksel, konuşmasında,  Başbakan Erdoğan ile olan bir anısını da anlattı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul Özel Halk Otobüsleri Buluşması' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement