İsviçre Perinçek Davasında Bir Üst Komisyona Başvuracak - Son Dakika
Güncel

İsviçre Perinçek Davasında Bir Üst Komisyona Başvuracak

İsviçre Perinçek Davasında Bir Üst Komisyona Başvuracak

İsviçre federal hukuk bürosu Perinçek kararında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi üst komisyonuna başvurma kararı aldı.

12.03.2014 14:17

İsviçre federal hukuk bürosu Perinçek kararında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi üst komisyonuna başvurma kararı aldı.

AİHM, 17 Aralık 2013 tarihinde Perinçek davasında İsviçre karşısında Doğu Perinçek'i Ermeni soykırımı konusunda haklı bulan bir karar almıştı. Davayı bir üst komisyona taşıyarak davanın tekrar görülmesi hakkına sahip olan İsviçre'nin 17 Mart 2014 gününe kadar hakkı vardı. İsviçre federal hukuk bürosu yaptığı bir basın açıklaması ile davayı tekrar görülmek üzere Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bir üst komisyonuna taşıyacağını duyurdu.

2005 senesinde Lozan anlaşması yıl dönümünde İsviçre'de bir takım toplantılar yapan Türkiye İşçi Partisi Başkanı Doğu Perinçek, Ermeni soykırımını uluslararası bir yalan olarak nitelemiş ve İsviçre'de geçerli olan ırkçılığı önlemek için savaş suçları, insanlık suçları ve soykırımlarını küçültücü konuşmak ceza gerektirir yasasına dayanılarak İsviçre Ermeni dernekleri tarafından mahkemeye verilmişti.

İsviçre iç hukukundaki tüm imkanları kullanan Doğu Perinçek, son olarak Avrupa Insan Hakları Mahkemesi'ne başvurmuştu. O zamandan beri devam eden 'Perinçek davası', 17 Aralık 2013 tarihinde Doğu Perinçek'in lehinde bir kararla sona ermiş ve mahkeme Ermeni soykırımının hala tartışılır bir konu olduğunu, tarihçilerin bu konuda hem fikir olmadıklarını ve Ermeni soykırımı iddialarına Bu bir uluslararası yalandır diyen Doğu Perinçek'in kendini ifade etme özgürlüğünü kullandığına karar vermişti.

AİHM kararından beri, Ermenistan dini ve resmi makamları, Türkiye İnsan Hakları Derneği ve Taner Akçam dahil olmak üzere, dünyadaki bir çok Ermeni diyaspora dernekleri İsviçre üzerinde baskı kurarak İsviçre Federal Hukuk Bürosunu bu karara itiraza zorluyorlardı.

İsviçre Federal Hukuk Bürosu Yaptığı bir basın açıklaması ile, İsviçre'de geçerli olan, ırkçılığa karşı çıkartılmış ve Doğu Perinçek'in de İsviçre'de mahkum olmasına sebebiyet vermiş ırkçılığa karşı olan yasanın nasıl kullanılması gerektiğine açıklık getirmek için İsviçrePerinçek AİHM kararına, AİHM temyiz mahkemesi olan bir üst kurula taşıyacağını duyurdu.

DAVA TEKRAR GÖRÜLEBİLİR

Son başvurma tarihi olan 17 Mart 2014 tarihini beklemeden İsviçre'nin yaptığı bu itirazın, 17 hakimden oluşan üst kurul tarafından kabul edilir olup olmadığına bakılacak. Eğer İsviçre'nin itirazı kabul edilirse dava tekrar görülecek ve davaya üçüncü taraflar müdahil olabilecek. İsviçre'nin itirazı kabul edilmezse 17 Aralık 2013 tarihinde alınan ve Doğu Perinçek'i İsviçre karşısında haklı bulan mahkeme kararı kesinleşecek.

Perinçek'in davayı tekrar kazanması durumunda Avrupa'dan Türkiye'ye yapılan Ermeni soykırım baskıları sona erecek ve Avrupa'da Ermeni lobisi baskıları ile alınan Ermeni soykırım yasaları artık gündeme gelmeyecek. İsviçre'nin davayı kazanma durumunda ise Ermeni soykırımı Avrupa ve dolayısı ile uluslararası hukukta emsal olabilecek.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İsviçre Perinçek Davasında Bir Üst Komisyona Başvuracak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement