KAHRAMANMARAŞ'TA ENKAZLARDAN KURTARILAN 400 KEDİ VE KÖPEK TEDAVİ EDİLDİ - Son Dakika
Güncel

KAHRAMANMARAŞ'TA ENKAZLARDAN KURTARILAN 400 KEDİ VE KÖPEK TEDAVİ EDİLDİ

KAHRAMANMARAŞ'ta meydana gelen 2 büyük depremde, enkaz altında kalarak yaralanan 400 kadar kedi ve köpek, Büyükşehir Belediyesi'ne ait hayvan barınağında tedavi edildi.

22.02.2023 14:55  Güncelleme: 16:58

KAHRAMANMARAŞ'ta meydana gelen 2 büyük depremde, enkaz altında kalarak yaralanan 400 kadar kedi ve köpek, Büyükşehir Belediyesi'ne ait hayvan barınağında tedavi edildi. Enkaz altından yaralı olarak çıkarılan ve doğum yapan bir kedinin 3 yavrusunun İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun eşi Hamdiye Soylu tarafından sahiplenildiğini ifade eden veteriner teknikeri Sevgi Eser, 'Yavrularımızı Süleyman Soylu'nun eşi sahiplenmek istemiş. Biz de buna çok mutlu olduk, sevindik. Sütten kesilip belli bir seviyeye ulaştıktan sonra Süleyman Soylu'nun eşine teslim edeceğiz' dedi.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 2 büyük depremde, 2500 bina yerle bir olurken, 10 binin üzerinde bina ise ağır hasar aldı. Enkaz altından çıkarılan 400 kadar kedi ve köpek ise Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'ne ait Hayvan barınağında tedavi altına alındı. Büyükşehir ekiplerinin yanı sıra Türk Veteriner Hekimler Birliği organizasyonuyla Türkiye'nin farklı bölgelerinden gönüllü olarak gelen veterinerlerin tedavisini sağladığı kedi ve köpekler de iyi duruma geldiğinde daha güvenli olabileceği başka şehirlere transfer ediliyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi veterineri Yakup Bilal, depremin ilk gününden itibaren sokak hayvanları ile ilgili çalışmaları Kocaeli Valisi koordinatörlüğünde hayvan barınağında yürüttüklerini söyledi.

Türk Veterinerler Birliği aracılığı ile görevlendirilen veteriner hekimlerinde gönüllü olarak destek verdiğini ifade eden Bilal, 'Enkazlardan çıkan yaralı hayvanlarımızın tedavileri öncelikle yapıldı. Daha sonra resmi kurumlarımıza bağlı barınaklarımıza, STK'ların isteği ile buradaki köpeklerimizin ilk etapta tahliyesine başladık. Yasaklı ırklarımız belediyelerin barınaklarına gönderildi. Diğer sağlıklı hayvanlarımızı diğer barınaklara gönderdik. Türkiye'nin her yerinden veteriner kliniklerinden veteriner hekimlerimiz ellerinden geldiği kadarıyla ilaç, medikal malzeme, her şeylerini buraya gönderdi. AFAD İl Müdürlükleri, Valilikler, sivil toplum kuruluşları buraya mama bağışında bulundu. Biz şu anda barınağımızı merkez üssü olarak belirledik. Kahramanmaraş'ın tüm ilçelerine buradan mama ve veteriner hekim desteği sağlıyoruz. Şu an barınağımızda sokak hayvanları ile ilgili il genelinde herhangi bir sorun görünmemekte. Ekiplerimiz sürekli sahada. Sürekli besleme noktalarına mama yardımı yapılmakta. Yaralı hayvanlarımızın tedavilerini hemen yapmaktayız' dedi.

BARINAKTA 400 HAYVANA BAKTIK

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kapıçam Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi'nde depremde enkaz altında kalarak yaralanan 400 kadar kedi ve köpeğin tedavi edildiğini anlatan Bilal şunları söyledi:

'Biz depremin ilk iki gününde ailelerimizi güvenli yarlara yerleştirdikten sonra Belediye Başkanımızın talimatı ile sahaya indik. Buradaki herkes ailelerini güvenceye aldıktan sonra çalışmaya devam etmekte. Bu süreci çok kısa bir sürede atlatacağımıza inanıyorum. Barınağımızda 400 hayvanımız vardı. Hemen transfer sürecini gerçekleştirdik. Yaklaşık 400 hayvan gitti, şu an burada 70'e yakın hayvan kaldı. Onlar da bugün ve yarın tedavileri tamamlandıktan sonra görüştüğümüz kuruluşların araçları ile transfer edilecek. Biz burada hayvanların refahını düşünüyoruz. Amacımız burada hayvanı hemen göndermek değil, öncelik hayvanın refahı. Bu nedenle hayvanların refahına uygun bir şekilde transferleri gerçekleştiriyoruz'

TÜRKİYE'NİN HER YERİNDEN GÖNÜLLÜLER GELDİ

Türk Veterinerler Birliği koordinesiyle Kahramanmaraş'a gelen veteriner hekimlerden Nevzat Orhan da, belediye ekiplerine destek vermek amacıyla Türkiye'nin bir çok şehrinden gönüllülerin barınağa geldiğini söyledi. Depremden etkilenen hayvanlar için herkesin elinden geleni yaptığını kaydeden Orhan, 'Kayseri'de özel bir klinik sahibiyim. Burada hem okul zamanından tanıdığım hem de omuz omuza verdiğimiz kardeşlerimiz bu zor zamanda ağır bedel ödediler. Biz de olabildiğince yardım edebilmek adına Türk Veteriner Hekimleri Birliği Konseyi yönlendirmesiyle gönüllü arkadaşlarla buraya geldik. Buradaki arkadaşların kendilerine vakit ayırma, ailelerini düşünme noktasında büyük sıkıntı yaşıyorlardı. Maksadımız fiili olarak burada onları çalıştırmayalım, biz onların yerine koşturalım, patili dostlarımıza yardımcı olalım. İlk günden beri buradayız. Gönüllü arkadaşlarımız canhıraş çalışıyorlar. Bir yandan ailelerine koşturuyorlar. Enkazın altında sadece biz kalmadık. O yavrularımız da enkazdan çıktı, tedirginlikleri, kaygıları, korkuları var. Biz de onları moralle aşmaya çalışıyoruz. Bizim de gayemiz bir nebze de olsa onların yanında olabilmek' dedi.

DEPREMDEN 17 GÜN SONRA ENKAZDAN ÇIKARILDI

Kahramanmaraş'ta depremden 17 gün sonra bir ofisin enkazından avukat Burak Yılmaz tarafından çıkarılan bir kedi de, hayvan barınağında tedavi altında alındı. Av. Yılmaz, polis eşliğinde girdikleri enkazda kediyi çok korkmuş halde bularak çıkardıklarını belirterek, 'Kedi kuzenimin ofisindeydi. Bina ağır hasarlı. Dün kuzenim eşyalarını taşırken birini kurtardı. Bu kedi çok korktuğu için enkazdan çıkamamıştı. Biz bugün polisler eşliğinde yangın merdiveninden binaya girdik. Daha önce de ben bunu sokakta bulmuştum, kuzenim sahiplenmişti. Bir odaya kilitledim, üzerine battaniye attım çünkü kaçıyordu. Çok şükür sağlıklı bir şekilde kurtardım. Çok mutluyum, Allah'a şükürler olsun' dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi veteriner teknikeri Sevgi Eser, depremin ardından ailelerini güvenli yerlere götürdükten hemen sonra hayvanlar için çalışmaya başladıklarını söyledi. Depremden insanlar kadar hayvanların da etkilediğini ve gönüllülerle birlikte tedavilerini sağlayamaya çalıştıklarını ifade eden Eser, 'Ailelerimizi güvene aldıktan sonra tekrar görevimizin başına geldik. Buradaki canlara ne kadar yardımcı olabiliriz, neler yapabiliriz dedik. Afet enkazlarından çıkan kediler, köpekler var. Yaralı hayvanlar var. Bunların tedavilerini tamamlayıp tekrar farklı şehirlere transferlerini sağlıyoruz. Bu süre zarfı içerisinde kedi ve köpeklerin sahipleri de geliyor. Ben kedimi, köpeğimi bulamıyorum diyorlar. Onlarla iletişime geçiyoruz. Geçici olarak sahiplendirdiğimiz ailelere ulaşıyoruz. İnsanlara kedilerini, köpeklerini tekrar elimizden geldiğince kendilerine teslim etmeye uğraşıyoruz' dedi

BAKAN SOYLU'NUN EŞİ SAHİPLENDİ

Depremin ikinci günü enkazdan çıkarılan hamile bir kedinin tedavi edildikten sonra doğum yaparak 3 yavru dünyaya getirdiğini söyledi. Yavruları, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun eşi Hamdiye Soylu'nun sahiplendiğini anlatan Eser, 'Bu kedimiz depremin ikinci günü geldi bize. Enkazdan çıkarıldı. Geldiğinde hamileydi. Geldikten bir gün sonra barınakta doğum yaptı. Sağlığı yerinde, 3 tane yavrusu var. Hatta bu anne kedimiz başka bir yavruya süt annelik yaptı. İlk başta emzirmez, dışlar diye korktuk. Kendi yavrusu da küçüktü. Hiç sıkıntı çıkarmadan yavruya 3 gün annelik yaptı. Yavrularımızı Süleyman Soylu'nun eşi sahiplenmek istemiş. Biz de buna çok mutlu olduk, sevindik. Sütten kesilip belli bir seviyeye ulaştıktan sonra Süleyman Soylu'nun eşine teslim edeceğiz' şeklinde konuştu.

KAHRAMANMARAŞ\'TA ENKAZLARDAN KURTARILAN 400 KEDİ VE KÖPEK TEDAVİ EDİLDİ
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel KAHRAMANMARAŞ'TA ENKAZLARDAN KURTARILAN 400 KEDİ VE KÖPEK TEDAVİ EDİLDİ - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement