Küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi - Yalçındağ - - Son Dakika
Güncel

Küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi - Yalçındağ -

Türkiye Kasaplar, Besiciler ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, "Avrupa'ya baktığınız zaman, insanlar et ihtiyaçlarının yarısına yakın bir bölümünü büyükbaş hayvandan karşılıyorlarsa, yarısından fazla bir bölümünü de dinimizce haram olan domuz etinden karşılıyorlar.

09.02.2014 16:48

Türkiye Kasaplar, Besiciler ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, "Avrupa'ya baktığınız zaman, insanlar et ihtiyaçlarının yarısına yakın bir bölümünü büyükbaş hayvandan karşılıyorlarsa, yarısından fazla bir bölümünü de dinimizce haram olan domuz etinden karşılıyorlar. Bu şartlar dahilinde, domuz yiyemeyeceğimize göre, büyükbaş hayvancılığın yanına koyabileceğimiz yegane alternatif küçükbaş hayvancılıktır" dedi.

Yalçındağ, Kırıkkale Kasaplar Odası Genel Kurulu öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkede belirli oranda enflasyon bulunduğunu belirterek, bu kapsamda düşünüldüğünde ete, ekmeğe, süte, benzine gelen zamları makul karşılamak gerektiğini, temennilerinin zam gelmemesi olduğunu ifade etti.

Özellikle 2010-2011 yıllarında dişi kuzu kesimine hiç rastlamadıklarını ifade eden Yalçındağ, şöyle konuştu:

"Bunu da küçükbaş hayvan yönüyle düşünürsek, arttığını gözlerimizle gördük. Artık Anadolu içerisindeki seyahatlerimizde de koyun sürülerini görmeye başladık. Onlar dağlarımızın süsü. Ancak bununla birlikte çoban problemi ortaya çıktı, artık çobanlık yaptıracak insan bulamıyoruz. Ya da bize gelen haberler bu şekilde. Bu meselenin halledilmesi için kendimizce bir takım görüşlerimiz oldu, onları bildirdik, tarımsal alanlardaki sosyal güvenlik primleri oldukça düşük bir destek verilse acaba tercih nedeni olabilir mi? Bu görüşümüzü bir raporumuzda basınla paylaştık. Henüz bu konuda bir çalışma yok ama zaman içerisinde destek verileceğini duyuyoruz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının açıklamalarında. Bu da olumlu. Ülkemizin bir gerçeği var küçükbaş hayvan olmadan, Türkiye'nin et meselesini bitirmek ya da bir daha konuşulmayacak noktaya getirmek mümkün değil. Avrupa'ya baktığınız zaman insanlar et ihtiyaçlarının yarısına yakın bir bölümünü büyükbaş hayvandan karşılıyorlarsa, yarısından fazla bir bölümünü de dinimizce haram olan domuz etinden karşılıyorlar. Bu şartlar dahilinde, domuz yiyemeyeceğimize göre, büyükbaş hayvancılığın yanına koyabileceğimiz yegane alternatif küçükbaş hayvan. Ülkemizin coğrafi yapısı, bitki örtüsü küçükbaş hayvancılık için daha uygun. Bunun canlandırılması lazım."

Türkiye'de üretilen sütün tüketilmediğini belirten Yalçındağ, tüketilen etin de üretilmediğini, böyle bir sıkıntı ile karşı karşıya olduklarını bildirdi.

Tek liste halinde gidilen Kırıkkale Kasaplar Odası Genel Kurulunda mevcut başkan Gazi Karafilik tekrar seçildi.

Muhabir: Fatih Gökmen, Emrah Yaşar

Yayınlayan: Ersin Altınsoy

Küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi - Yalçındağ -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi - Yalçındağ - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement