Mısır'daki Darbe Karşıtlarına Yönelik Katliam - Son Dakika
Güncel

Mısır'daki Darbe Karşıtlarına Yönelik Katliam

Mısır\'daki Darbe Karşıtlarına Yönelik Katliam

Mısır'da darbe karşıtı eylemlerin katliamla bastırılmasının ardından ülkede yaşanan kaos durumunu aktarmak için çalışan basın mensupları, güvenlik güçlerinin ve suç gruplarının saldırıları altında görev yapıyor

19.08.2013 16:42

Mısır'da darbe karşıtı eylemlerin ordu ve polis tarafından katliamla bastırılmasının ardından ülkede yaşanan kaos durumunu aktarmak için çalışan basın mensupları, güvenlik güçlerinin ve suç gruplarının saldırıları altında görev yapıyor,

Dünya çapında basın mensuplarının çalışma şartlarını araştıran ABD merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) isimli örgüt yayınladığı raporunda, ülkenin içinde bulunduğu durumu yansıtmaya çalışan çok sayıda basın mensubunun, güvenlik güçleri tarafından darp edilerek gözaltına alındığını ve tutuklananlar olduğunu belirtti.

Çok sayıda basın mensubunun görevlerini yaparken güvenlik güçlerinin saldırısına uğradığı, suç grupları tarafından ekipmanlarının gasp edildiği aktarılan raporda, basın mensuplarının çalışma şartlarının ülkeyi 30 yıl otoriter biçimde yöneten eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek döneminden daha kötü olduğu vurgulandı.

Başkent Kahire'deki Ramses Meydanı'nda güvenlik güçlerinin açtığı ateşten kaçarak göstericilerle birlikte El Feth Camisi'ne sığınan çok sayıda basın mensubu, tahliye esnasında çevrede toplanan darbe destekçisi suç grupları tarafından tartaklanmaya çalışıldı.

İngiltere'de yayınlanan Guardian gazetesi Kahire muhabiri gözaltına alınırken yaşadıklarını sosyal paylaşım sitesindeki hesabında, "El Kahire 360 kanalının muhabiri benim bir hafta sopayla dövülmem gerektiğini söyledikten sonra Mısır'daki yabancı gazetecilerle ilgili fikrimi sordu, yorum yapmadım. Polis merkezinde ise derhal ülkeme geri dönmem gerektiği söylendi" ifadeleriyle dile getirdi.

Almanya merkezli Der Spiegel dergisinin muhabiri Matthias Gebauer, dün sabah Rabia Meydanı'nda polisin kendisine "Teröriste benzemiyorsun ama yine de vize işlemlerin şüpheli gözüküyor" diyerek gözaltına alındığını aktardı.

-Gazetecilerin tutukluluk süresi uzatılıyor

Ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi görevden alan askeri darbe esnasında kapatılan Katar merkezli basın kuruluşu El Cezire Mübaşir Mısri'de çalışan muhabir Abdullah El Şami'nin tutukluluk süresi, "Cinayete teşvik etme, bölücülük ve mezhepçiliği kışkırtma" suçlamalarıyla 15 gün süreyle uzatıldı. Şami'nin kardeşi AA fotomuhabiri Muhammed, yetkililerin Şami'nin ailesiyle görüşmesine izin vermediğini ancak avukat aracılığıyla Şami'den haber alabildiklerini söyledi.

El Feth Camisi'nde güvenlik güçleri tarafınan gözaltına alınarak Tora cezaevine götürülen AA muhabiri Hibe Zekeriya ve TRT muhabiri Metin Turan, El Feth Camisi"nin tahliyesi sırasında güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınmışlardı. AA muhabiri Zekeriya, serbest bırakıldıktan sonra verdiği röportajda meslektaşı Turan'ın güvenlik güçleri tarafından darp edildiğini anlatmıştı.

Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Asip Kaya bugün yaptığı açıklamada, "TRT Kahire muhabiri Metin Turan ile dün akşam 3 saat süren bir görüşme gerçekleştirdik. Kendisinin sağlık durumu ve morali iyi" diye konuştu. - Kahire

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'daki Darbe Karşıtlarına Yönelik Katliam - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement