Oda Tv Davası'nın 6'ıncı Duruşmasına Başlandı - Son Dakika
Güncel

Oda Tv Davası'nın 6'ıncı Duruşmasına Başlandı

Oda Tv Davası\'nın 6\'ıncı Duruşmasına Başlandı

Ergenekon Soruşturması kapsamında aralarında gazeteciler Nedim Şener ile Ahmet Şık'ın da bulunduğu 12'si tutuklu 14 sanık hakkında açılan Odatv Davası'nın 6.duruşması görülmeye başlandı.

03.01.2012 12:38

Ergenekon Soruşturması kapsamında aralarında gazeteciler Nedim Şener ile Ahmet Şık'ın da bulunduğu 12'si tutuklu 14 sanık hakkında açılan Odatv Davası'nın 6. duruşması görülmeye başlandı. Duruşmaya tutuklu 11 tutuklu sanık katılırken tutuksuz sanıklardan İklim Ayfer Kaleli de duruşmada hazır bulundu. Diğer tutuksuz sanık Ahmet Mümtaz İdil ise duruşmaya rahatsızlığı nedeniyle katılmadı. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda faaliyet gösteren özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu sanık gazeteci yazar Soner Yalçın'ın avukatı Hüseyin Ersöz savunma yaptı. Avukat Ersöz, iddianamede yer alan dijital dokümanların Oda Tv haber merkezindeki bilgisayarda, Barış Pehlivan'ın dizüstü bilgisayarında ve Müesser Uğur'un bilgisayarında arama ve el koyma işlemleri sırasında tespit edildiğini belirterek bu dökümanların arama ve el koyma sürecinde hukuka aykırılıklar olduğunu öne sürdü.

BİLİRKİŞİ RAPORLARI

Kendilerinin özel olarak Yıldız Teknik Üniversitesi ve ABD'de yaptırdıkları iki farklı bilirkişi raporunda, bu dökümanların ortak özelliklerinin hepsinin silinmiş olması, yazıcıdan hiç çıktı alınmamış olması ve tamamının kullanıcılar tarafından hiçbir erişiminin olmadığının belirtildiğini ifade eden Ersöz, "Söz konusu dökümanı bilgisayarda oluşturuyorsunuz ve hiç erişim yapmıyorsunuz ve yazıcı çıktısı almıyorsunuz. Örgütsel doküman olduğu iddia edilen belgeyi sadece kendiniz için alıyor, örgütsel irtibatınız olduğu iddia edilen kimseyle paylaşmıyorsunuz. Bu mantık dışıdır" dedi.

"BİLGİSAYAR KORSANLIĞI ÜRÜNÜ DÖKÜMANLAR"

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Prof. Dr. Coşkun Sönmez ve Prof. Dr. Göksel Bilicik'e hazırlatılan raporda, iddianameye konu dijital dökümanların bulunduğu harddiskerin içinde 251 adet virüs ve trojen bulunduğunu ifade eden avukat Ersöz, "Sizin bilgisayarınızda benim gizlice gönderdiğim tek bir trojen bile olsa bilgisayarınızdaki verileri değiştirebilirim" dedi. Bunu uygulamalı olarak göstereceğini ifade eden Ersöz, slaytla sunum yaptı. Bilgisayar üzerinde yarattığı bir dosyanın oluşturma tarihini 3 Ocak 2011 olması gerekirken bir program yardımıyla değiştiren ve 29 Ocak 1999 yapan Ersöz, "Bu olay bizim müvekkillerimizin başına gelen olayın birebir aynısıdır. Bilgisayar korsanlığı ürünü ve hukuka aykırı olarak oluşturulan bu dökümanlara dayanılarak müvekkillerimizin hürriyetinin kısıtlanması mümkün değildir" dedi.

TROJENLİ DÖKÜMANLAR

İddianamede suç delili olarak gösterilen "Koz", "Fabrika", "Ulusal medya" gibi birçok dökümanın bilirkişi raporlarına göre trojen ve virüs etkisi olduğunun belirtildiğini kaydeden Ersöz, "Bu trojen vrüslerle bir bilgisayardan başka bir bilgisayara doküman gönderebilir ve bu dökümanı silerek görünmez hale getirebilirsiniz. İddianameye konu dökümanları o bilgisayarlara koyanlarda kullanıcının kazara görmemesi için sildiler. Zaten bunları koyanlar o dökümanları silinse bile geri getirebileceklerini biliyorlardı" ifadesini kullandı.

"BİLİRKİŞİ RAPORU TÜBİTAK'TAN ALINMASIN"

Ersöz son olarak ise talebini iletti. Dosyada yer alan dijital dökümanların hukuka uygunluğunun en hızlı şekilde belirlenmesinin mahkeme tarafından sağlanmasını talep eden Ersöz, İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin daha önce aldığı ve dijital veriyi delil olara kabul etmediğini gösterir kararı mahkemeye sundu. Ersöz ayrıca, mahkemenin dijital dökümanları bilirkişi raporu için Başbakanlığa bağlı bir kurum olan TÜBİTAK'a göndermemesini de talep etti. Duruşmaya, avukat Ersöz'ün ardından tutuklu sanık Barış Terkoğlu'un savunmasının alınmasıyla devam ediyor. Bu arada, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner de duruşmayı izliyor. - İstanbul/ Kağıthane

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Oda Tv Davası'nın 6'ıncı Duruşmasına Başlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement