Oğullarını Yaşama Döndüren Doktora Vefa - Son Dakika
Güncel

Oğullarını Yaşama Döndüren Doktora Vefa

Oğullarını Yaşama Döndüren Doktora Vefa

Başkanı Doç. Dr. Ünal Aydın'ın karaciğer naklederek yaşama döndürdüğü 4 yaşındaki Musa Özdemir'in ailesi, dünyaya gelen çocuklarına evlatlarını sağlığına kavuşturan doktor Aydın'ın adını verdi.

16.06.2011 11:05

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Şahinbey Uygulama ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Merkezi Başkanı Doç. Dr. Ünal Aydın'ın karaciğer naklederek yaşama döndürdüğü 4 yaşındaki Musa Özdemir'in ailesi, dünyaya gelen çocuklarına evlatlarını sağlığına kavuşturan doktor Aydın'ın adını verdi. Bu sürpriz, hastayı evinde kontrole giden ameliyat ekibine, şaşkınlık ve mutluluğu birlikte yaşattı.

Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde sınıf öğretmeni 29 yaşındaki Abdulhakim Özdemir ve ev kadını 26 yaşındaki Mine Özdemir çiftinin 4 yaşındaki oğulları Musa, geçen şubat ayında aniden fenalaştı. Akut karaciğer yetmezliği teşhisi konulan ve hastalık sürecinde komaya giren çocuk, GAZÜ Tıp Fakültesi Şahinbey Uygulama ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Merkezi'ne yatırıldı. Merkez Başkanı Doç. Dr. Ünal Aydın, çocuğun ancak organ nakli ile yaşayabileceğini, nakil olmadığı taktirde yaşamını yitireceğini söyledi ve bu amaçla babanın karaciğerinden bir parça alınıp, oğluna nakledilmesi kararlaştırıldı. Ancak, 18 Mart'ta Çanakkale'de beyin ölümü gerçekleşen 40 yaşlarındaki bir kişinin ailesinin organ bağışına rıza göstermesi üzerine bu kişinin karaciğerinin kullanılması gündeme geldi. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı Organ Nakil Kriz Merkezi ile irtibata geçildi. Bakanlığın ambulans uçağı ile Gaziantep'ten Çanakkale'ye giden ekip, organı alıp, aynı uçakla getirdi.

İKİ KİŞİYE HAYAT VERDİ

Karaciğer, 'split' denilen yöntemle ikiye bölünerek, 350 gramı Musa Özdemir'e, 950 gramı da, 6 aydır 'hepatit-b' rahatsızlığı nedeniyle organ nakli bekleyen emekli polis Abdullah Kaleoğlu'na nakledildi. Doç. Dr. Ünal Aydın başkanlığındaki ekibin yaklaşık 10 saat süren operasyonu başarılı operasyonlarının ardından her iki hasta bir süre gözlem altında tutulup, taburcu edildi.

Organ hakli yapılan hastalarının yaşam koşullarını ameliyat sonrası da kontrol eden Doç. Dr. Ünal Aydın ile Organ Nakil Merkezi Koordinatörü Zerrin Karaboğa, Merkez Sorumlu Hemşiresi Gülten Demirkıran ve Halkla İlişkiler Uzmanı Songül Şanlı'dan oluşan ekip, Musa Özdemir'in Gaziantep'teki evlerine 'çat-kapı' ziyaret gerçekleştirdii.

ÜNAL SÜRPRİZİ

Ekibin aniden içeri girişiyle şaşkınlık ve mutluluğu yaşayan Özdemir Ailesi, bu kez aynı duyguları ziyarete gelen ekibe yaşattı. Ailenin oğulları Musa'nın hastanede verdiği yaşam mücadelesi sırasında anne Mine Özdemir'in dünyaya getirdiği 3'üncü çocukları olan erkek bebeğe organ naklini gerçekleştiren ekibin başkanı Doç. Dr. Ünal Aydın'ın adının verdiğini bildirmesiyle ekip şaşkınlık ve mutluluk yaşadı.

Minik Ünal, ağabeyinin kurtarıcısı Ünal Aydın ve ekibi ile tanıştırılınca ortaya mutluluk tablosu çıktı. Ekip, Ünal bebeğe bir altın taktı, Doç. Dr. Ünal Aydın ise adaşını kucağına alarak uzun süre sevdi. Bir başka görevlinin kucağında mamasını yiyen minik Ünal daha sonra tatlı bir uykuya daldı. Bu sırada Organ Nakil Merkezi Sorumlu Hemşiresi Gülten Demirkıran da Musa Özdemir'in sağlık durumunu, yaşam koşullarını inceleyip, annesine eğitici bilgiler verdi.

Musa'nın amcası Nahsen Özdemir, "Ünal Hoca ve ekibi ameliyatıyla Musa'yı hayata döndürdü. Biz de bir vefa olarak bebeğimize onun adını verdik. İnşallah, Ünal bebek de Ünal Hoca gibi insanlığa hayırlı bir kişi olur" dedi.

Hastaya organ nakli yapıp, evine göndermekle yetinmediklerini belirten Doç. Dr. Ünal Aydın da, "Belli bir süre onun yaşam şartlarını ve sağlığını da kontrol etmek, bu konuda aileyi uyarıp, gerektiğinde yardım etmek de gerekiyor. Biz de böyle yapıyoruz. Bu hizmetlerimiz sırasında bazen, şimdiki gibi hoş sürprizlerle karşılaşıyoruz" diye konuştu.

Baba Abdulhakim Özdemir, mesleği nedeniyle Kızıltepe'de olduğu için ekibin ziyaretinde bulunamadı. - Gaziantep

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Oğullarını Yaşama Döndüren Doktora Vefa - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement