Uzakdoğu'dan Gezi ve Soma'ya Barış Ödülü Suriye İçin Rota - Son Dakika
Güncel

Uzakdoğu'dan Gezi ve Soma'ya Barış Ödülü Suriye İçin Rota

Uzakdoğu\'dan Gezi ve Soma\'ya Barış Ödülü Suriye İçin Rota

Çin'de düzenlenen Asya Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı zirvesinde ilk kez bir Türk sanatçı 'Uluslararası Barış Elçisi' ödülüne layık görüldü.

29.05.2014 12:26  Güncelleme: 12:35

Çin'de düzenlenen Asya Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı zirvesinde ilk kez bir Türk sanatçı 'Uluslararası Barış Elçisi' ödülüne layık görüldü. Mevlana'nın 'Ne Olursan Ol Gel' felsefesinden esinlenerek tuvale yansıttığı semazen temalı tablolarıyla ödül alan sanatçı Derya Var, "Ödülü Gezi olaylarındaki gençlere ve Soma'da yitirdiğimiz madenci kardeşlerimize ithaf ediyorum" dedi. Türk ressam 'Uluslararası Barış Elçisi' sıfatıyla ilk hedefinin Suriye olduğunu söyledi.

Türkiye'nin dönem başkanlığını yaptığı Çin'nin başkenti Şangay'da düzenlenen Asya Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı toplantısında Asya'da Güven Artırıcı Önlemler ve Diyalog Barış Topluluğu tarafından düzenlenen sanat etkinliklerinde ilk kez bir Türk sanatçı ödüle layık görüldü. Zirve kapsamında Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen uluslararası resim sergisine katılan Ressam Derya Var, 'Aşkın Kanatları' ve 'Dervişler' ismini verdiği iki eserinin sergilenmesi sonrasında 'Uluslararası Barış Elçisi' ödülünü almaya hak kazandı.

ÖDÜL GEZİ VE SOMA'YA İTHAF

Aldığını ödülün kendisi için gurur verici olduğunu açıklayan Ressam Derya Var, "Asya'nın en büyük zirvelerinden biriydi. Zirve kapsamında Çin Dışişleri Bakanlığı uluslararası bir resim sergisi düzenledi. Ben de iki semazen temalı eserimle katıldım sergiye. Güzel bir zirveydi. Sergide Uluslararası Barış Elçisi ödülünü bana verdiler. Benim de resimlerimde Mevlana'nın ne olursan ol gel' felsefesi bir anlamda çalışmalarımın ödülü olarak onur verici oldu. Türkiye'de dönem başkanlığını yürütüyordu ve Çin'e devretti dönem başkanlığı. Cumhurbaşkanımız da katılacaktı ama Soma'daki elim olaydan dolayı katılamadı. Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu katıldı. 'Dervişler' ve 'Aşkın Kanatları' isimli tablo ile barış ödülünü aldım. Benden ifade etmemi istediler ben de, farklılıklar olsa da aslında bu farlılıkların bizim en büyük zenginliğimiz olduğunu ifade ettim. Din, dil, ırk ayrı olabilir kilometrelerce uzakta da yaşayabiliriz ancak bu bizim tek bir çatı altında toplanmamıza engel değil aksine büyük bir kültürel mozaiğin ortaya çıkmasına vesile oluyor. Bunları ifade ettiğimde ödülü bana vermeye layık gördüler. Orada da bu ödülü 'gezi olaylarındaki gençlere ve Soma'da yitirdiğimiz madenci kardeşlerimize ithaf ediyorum' diye belirtmiştim" dedi.

İLK HAMLE SURİYE İÇİN

Uluslararası Barış Elçisi sıfatıyla sonraki adımlarını uluslararası anlamda kültürel birlikteliğe destek vermek konusunda atacağını aktaran Ressam Derya Var, "Bizler sanatçıyız ve ülkeler arası diyaloglara kültürel anlamda destek verebiliriz. İç ayaklanmaların yaşandığı ülkelerdeki örneğin Suriye gibi sanatçı dostlarımızla irtibata geçip barışa katkılarımızı konuşabiliriz. Bunun için gelecek Nisan ayında Aydın'da düzenlenecek olan 'Uluslararası Kültür Sanat Diyalogları Derneği tarafından bir kültürel çalışmamız olacak. Bu anlamda Suriye'de yaşanan iç savaşın barışçıl ortama dönüşmesi için bakış açılarımızı sanatın dili ile konuşmayı planlıyoruz. Dernek Başkanımız Emel Atalay ile konu üzerinde çalışıyor ve Suriyeli sanatçıların Türkiye'ye daveti için çalışıyoruz" dedi.

ÇİN'DE SUFİZM'E BÜYÜK İLGİ VAR

Nüfusu ile dünya coğrafyasında hakim ülkeler sıralamasında ilk olan Çin'de özellikle 'tasavvuf ve sufizim' anlayışına yoğun ilgi olduğunu da aktaran Ressam Derya Var, "Çin'de bu kadar büyük ilgi göreceğimi tahmin etmemiştim ama sufizm ve semazenleri çok iyi biliyorlar. Tablolarımı satın almak istediler ama formalite gereği eserlerimizi platforma bağışladık" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Uzakdoğu'dan Gezi ve Soma'ya Barış Ödülü Suriye İçin Rota - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement