PKK'nın Çekilmesini İzlemek İçin Sınırı Aştılar - Son Dakika
Güncel

PKK'nın Çekilmesini İzlemek İçin Sınırı Aştılar

PKK\'nın Çekilmesini İzlemek İçin Sınırı Aştılar

Hakkari'de 100 kişilik BDP'li grup, PKK'nın çekilme sürecini izlemek üzere sınırı aştı.

11.05.2013 16:57  Güncelleme: 14:46

Hakkari'de aralarında çeşitli sivil toplum kurulu temsilcilerinin de bulunduğu 100 kişilik BDP'li grup, PKK'nın çekilme sürecini izlemek üzere Çukurca'ya bağlı Üzümlü Köyü'nde sınırı aşarak Kuzey Irak topraklarında 300 metre ilerleyerek burada basın açıklaması yaptı. BDP İl Başkanı Rahmi Kurt, PKK'lıların geçişlerinin sabote edilmemesi için sınırdaki askeri birliklerin çekilmesi gerektiğini belirterek, "Bülent Arınç 'Cehenenem gitsinler' demişti. Bu çok talihsiz bir açıklama. PKK'lıler daha önce cehenneme çevrilen buraları cennte çevirmek için burada geçiyorlar" dedi.

'Çözüm süreci' kapsamında 8 Mayıs itibariyle ülke dışına çıkmaya başlayan PKK'lıların çekilme sürecini izlemek amacıyla BDP PM üyesi M. Sıddık Akış, BDP Hakkari il Başkanı Rahmi Kurt, Çukurca Belediye Başkanı Hıdır Demiroğlu, DTK Delegeliri, BDP İl Genel Meclis üyeleri, Meya-Der Hakkari Şube Başkanı Ramazan Elmas ve Barış annelerinin de aralarında bulunduğu 100 kişilik grup, Çukurca İlçesi'ne bağlı Üzümlü Bölgesi'ne gitti. Türkiye ve Kuzey Irak topraklarının kesiştiği noktada kurulan iki ülke arasındaki tel örgülerinin üzerinden geçip Kuzey Irak toprakmlarına geçen BDP'li grup, burada bir süre tepelerde kurulu bulunan askeri noktaları ve PKK'nın geçiş güzergahlarını izleyip daha sonra basın açıklaması yaptı.Irak tarafında mayınlı tarlaların olması nedeniyle Türkiye sınırından Irak sınırına sadece 300 metre ilerleyen BDP'liler mayın korkusu nedeniyle mesut Barzaniye bağlı Peşmergelirin bulunduğu karakola gidemediler.

GERİLLALARIN YÜRÜYÜŞÜ ÇÖZÜME VE BARIŞA GİDEN YOL İÇİNDİR'

İzleme komisyonu adına açıklama yapan BDP Hakkari il Başkanı Rahmi Kurt, tarihi bir sürece tanıklık ettiklerini belirtti. Kurt, şöyle konuştu:

"30 yıldır maalesef bu topraklarda cenaze toplamak için gelen annelerimiz,STK'larımız bugün tarihi bir sürece tanıklık etmek için burada. Bu çözüm süreci komisyonu vasıtasıyla gerillaların geri çekilmesi esnasında herhangi bir provakasyonun olmaması için bir de 1999'da yapılan operasyonlar gibi olmaması için bunun önüne geçmeye çalışacağız.Gerillanın yürüyüşü çözüm içindir, gerillanın yürüyüşü barışa giden yoldur. Özellikle son günlerde Bülent Arınç'ın sarf ettiği 'Cehenneme gitsinler' sözleri talihsizliktir. Aslında ceheneme çevrilen bir coğrafyayı cenette çevirmek için gerillalar geri çekiliyor. Sayın Öcalan'ın başlatmış olduğu bu barış süreci biz tüm kurumlarımızla elimizden geleni yapacağız.Çukurca bölgesi nüfusunun üç dört katı güvenlik şeridi ile çevrilmuş durumda. Burası açık bir cezaevi gibi adeta. Özellikle kontrol noktaları çok fazla. Özellikle keşif uçakları da burada çok gelip geçiyor. Gerillanın çekildiği bir süreçte bunun sürece bir katkı sunmayacağını belirtiyoruz. Bundan sonraki süreç devlete düşüyor. Özellikle KCK tutuklularınnı sebest bırakılması gerekir. Gerillaların çekilmesi sırasında biz bu bölgelerde askeri hareketliliğin olmaması konusunda gerekirse barış nöbeti tutacağız. Yeterki bu süreç sabote edilmesin.Bu coğrafyada da en kısa zamanda inşallah bir barış sağlanır."

Fatma Turan oğlunu dağda kaybettiğini belirterek Kürtçe yaptığı konuşmasında, barış için Türkiye'deki tüm annelerin çaba sarf etmesi gerektiğini söyledi. Turan, "Ben de bir PKK'lı annesiyim. Oğlumun cenazesini bile görmedim. Şu an Irak topraklarındayız. Öcalan imralı'da ne mesaj veriyorsa onun arkasındayız. bizim isteğimiz bu ülkede artık bir barış olsun" dedi. BDP PM üyesi M. Sıddık Akış ise, sürecin sabote edilmemesi için sınırdaki tüm askeri birliklerin bualanlardan çekilmesini istedi.

BD,SK(FE/İD) (FOTOĞARAFLI) - Hakkari

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel PKK'nın Çekilmesini İzlemek İçin Sınırı Aştılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement