Sanatçılar Şengallileri Ziyaret Etti - Son Dakika
Güncel

Sanatçılar Şengallileri Ziyaret Etti

Sanatçılar Şengallileri Ziyaret Etti

Şengal ve Rojava halkıyla dayanışma amacıyla "Şengal`e bir ses ver" sloganıyla yapılacak konser için sanatçılar Diyarbakır`a geldi.

25.09.2014 22:51

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Demokratik Sanatçılar İnisiyatifi tarafından organize edilen Şengal ve Rojava halkıyla dayanışma amacıyla düzenlenecek konsere katılmak için birçok sanatçı Diyarbakır'a geldi.

Aralarında Diyar, Necmettin Xulami, Yusuf Çetin, Pınar Aydınlar, Xanemir, Ferhat Tunç, Ayfer Düzdaş, Zelal Gökçe, Ziya Akın, Erdal Bayrakoğlu, Ozan Xemdar, Farqin, Seyfullah, Cihan Çelik, İdris Bagok, Bülent Turan, Armanc, Beytocan, Mırady, Hesen Şerif, Tahsin Xıdır, Emin Yalçınkaya, Kemal Ulusoy, Gülseven Medar ,Mehmet Atlı, Serhat Kural,Yeşim Coşkun gibi isimlerin yer aldığı sanatçılar Yenişehir Belediyesi Piknik Alanı gelerek, burada oluşturulan yaşam alanındaki çadırlarda kalan Şengallileri ziyaret ettiler. İlk önce Büyükşehir Belediyesi idare binasındaki yetkililerle görüşen sanatçılar daha sonra çadırları dolaşarak buradaki halkla sohbet etti.

Ardından basına açıklama yapan sanatçı Diyar, Êzîdî halkının 73. kez bir soykırımla karşı karşıya kaldığını anımsattı. "Bugün Kürdistan'ın başkentinde kardeşlerine misafir oldular" diyen sanatçı, "Buraya gelene kadar çok zorlukla karşılaştılar. Kürt halkı yıllardır özgürlük savaşı veriyor; acı ve mutluluğu birlikte yaşayan bir halka dönüştük. Biz sanatçılar olarak, sizi ziyaret etmek ve halkın daha fazla sahiplenmesini sağlamak için geldik" diye konuştu.

Sanatçı Xanemîr de Kobanî ve Şengal direnişlerinin birbirine bağlantılı olduğunu söyleyerek, "Her yerde Kürtlere karşı geliştirilen bir kıyım var, onun için, geleceğimiz için, Kobani'ye sahip çıkalım" şeklinde konuştu.

Sinema Sanatçısı Rıza Akın, "Ben ne Türküm ne Kürdüm, ne lazım, ne de Çerkezim. İnsan olduğum için buradayım ve insan olan herkesin bunu görmesini bekliyorum. İstanbul'da boğaza karşı oturarak bunu anlamamız mümkün değil." dedi. Akın Dağda çocuğu ölmüş, çocukları açlıktan, susuzluktan kurtulanlar bu insanlara çadır kuran, ekmek veren herkese teşekkür ederim" dedi.

Sinema Sanatçısı ve Yönetmen Yusuf Çetin, öteden beri Kürt halkı üzerinde oynanan oyunun devam ettiğini, Kürtlerin el ele verip, birlik olarak bu oyunu boşa çıkartacaklarını söyledi. Şengal halkına yaşatılanlardan ötürü derin üzüntü duyduğunu ifade eden Çetin, "Kendilerinin burada bizimle birlikte oldukları için de mutluyum. Güçlü olmak, direnmek, sabır göstermek ve dayanışma içinde olmak gerek. Burada o acılar bertaraf edilecektir. Hepimiz bunun için çaba sarf etmeliyiz." dedi

Sanatçı Pınar Aydınlar ise kitaplardan okudukları Dersim, Maraş gibi katliamların bir benzerinin bugün de Ezidi halkına yaşatıldığını belirterek şöyle devam etti: "Bizler şunu bilmeliyiz ki Mezopotamya bin bir rengiyle, tarihten bugüne değin nice direniş destanlarını yazmıştır. Bizlere düşen halklar olarak birlikte mücadele etmektir. Niceleri sevdiklerini kaybetti. Bizler halklar olarak emperyalist politikaları reddederek, birbirimizi sahiplenip mücadele edeceğiz"

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Sanatçılar Şengallileri Ziyaret Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement