Sırbistan'ın Güneyindeki Anıt Krizi - Son Dakika
Güncel

Sırbistan'ın Güneyindeki Anıt Krizi

Sırbistan\'ın Güneyindeki Anıt Krizi

Arnavutluk Dışişleri Bakanı Edmond Panariti, Sırbistan'ın güneyindeki Arnavut nüfusun haklarına bağlı olarak ortaya çıkan sorunların diyalog yoluyla çözülmesini hükümet olarak her zaman desteklediklerini söyledi.

24.01.2013 14:03

Arnavutluk Dışişleri Bakanı Edmond Panariti, Sırbistan'ın güneyindeki Arnavut nüfusun haklarına bağlı olarak ortaya çıkan sorunların diyalog yoluyla çözülmesini hükümet olarak her zaman desteklediklerini söyledi.

Başkent Tiran'da görev yapan Avrupa Birliği, ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere büyükelçileriyle bir araya gelen Panariti, Sırbistan'ın güneyinde, Arnavutların yoğun olarak yaşadığı Preşevo'da son günlerde yaşanan olayları değerlendirdi.

Görüşmenin ardından Arnavutluk Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Bakan Panariti'nin gelişmelere ilişkin ülkenin tutumunu büyükelçilere ilettiği bildirildi.

Arnavutluk hükümetinin Sırbistan'ın güneyindeki Arnavut nüfusun haklarına bağlı olarak ortaya çıkan sorunların diyalog yoluyla çözülmesini her zaman desteklediğini ifade eden Panariti, Arnavutluk'un bu tutumunu Sırbistanlı yetkililere de ilettiğini kaydetti.

"Sırbistanlı yetkililerin Arnavutları terörist gibi nitelendirmelerini hiçbir zaman kabul etmediklerini" ifade eden Panariti, bu yöndeki açıklamaların Arnavut azınlığın Sırbistan'daki siyasi, ekonomik ve sosyal hayatla bütünleşmesine doğrudan zarar verdiğini belirtti.

Arnavutluk'un bölgede yapıcı rol oynamaya devam edeceğini dile getiren Panariti, Sırbistan'la ilişkileri iki halkın çıkarına olacak şekilde geliştirmeye hazır olduklarını vurguladı.

Sırbistan'ın güneyindeki Preşevo kentinde eski devlet başkanı Slobodan Miloşeviç'in iktidarda bulunduğu 1990'lı yıllarda yerel güvenlik güçlerine direndikleri için öldürülen Arnavutlar anısına belediye binası önüne dikilen anıtın Sırp yetkililerce kaldırılması, Arnavutluk ile Sırbistan arasında gerginliğe neden olmuştu.

Muhabir: Tiran - Kayhan Gül

Yayıncı: Serkan Fidan - TİRAN

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sırbistan'ın Güneyindeki Anıt Krizi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement