"TANAP Projesi Türkiye için çok Önemli" - Son Dakika
Güncel

"TANAP Projesi Türkiye için çok Önemli"

"TANAP Projesi Türkiye için çok Önemli"

Yerli Enerji Teknolojileri Araştırma Derneği Ankara Şube Başkanı Muhsin Öztürk "TANAP Projesini değerlendirdi.

15.09.2012 09:24

Öztürk "Türkiye ve Azerbaycan, bugüne kadar başarı ile yürüttükleri projelerine bir yenisini daha ekleyerek dünya enerji piyasalarında ses getirecek dev bir projeye imza atıyorlar. O projenin adı ise: Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı -TANAP Projesi.

26 Aralık 2011'de mutabakat zaptı imzalanan TANAP, Türkiye ve Avrupa'nın doğal gaz arzına, Azerbaycan Şah Deniz-2 sahası ve ilave kaynaklardan doğal gaz tedariğiyle büyük katkı sağlayacak.

Giriş noktası Azerbaycan, Türkiye sınırı Türkgöz girişi olan 56 inçlik hattın, Avrupa'ya çıkış noktaları Yunanistan ve Bulgaristan sınırları, Türkiye içi çıkış noktaları ise Eskişehir ve Trakya bölgesi olacak.

ÖZTÜRK "TANAP Projesinin Stratajik önemi,İstihdam olarak önemi,Arz güvenliği olarak önemi,Yatırım olarak önemi,Politik öneminede dikkat çekti

Operasyonel avantaj olarak önemi  konularında  çarpıcı açıklamalarda  bulundu.

Stratejik önemi; bu projenin hayata geçirilmesiyle ülkeler arası ilişkilerin geliştirilmesi sağlanacaktır. Bölgeler arası geçiş noktasında bulunan Tükiye'nin  konumunun önemi artacaktır. Politik olarak kritik bir çoğrafyada bulunan  Türkiye'nin sağlam temellere dayanan kuvveti komşuluk ilişkilerinin sağlanması ve yürütebilmesine katkı sağlayacaktır. Bölge barışına ve refahına katkıda bulunması her zaman ön planda tutan Türkiye'nin bu yolda atmış olduğu adımların samimiyeti konusunda tüm dünya kamu oyunun nezlinde oluşan ve oluşa bilecek yanlış algılamaların önüne geçile bilecektir.

TANAP Projesi Türkiye Doğal gaz piyasasının arz güvenliğine de önemli katkılar yapacaktır.Ulusal iletim şebekelerine yeni giriş noktalarının tanımlanmasını  sağlayacak, arz çeşitlilik sağlayacaktır.Ayrıca kriz dönemlerinde meydana gelen arz sıkıntısının aşılmasında katkı sağlayacaktır.

İstihdam olarak önemi; yapılacak yatırımlar konusunda tecrübe,yeterli teknik,ekonomik donanma sahip yerli  ekonomi için bu birikimlerinden yararlanarak fırsatlar oluşturulmasına imkan sağlanacaktır yapılacak yatırımın  kapsamı itibariyle birikimli oldukları bir alanda yerli ekonominin bu birikimlerinden  faydalana bilecekleri iş olanakları oluşacaktır.

Politik önemi ; bu proje sayesinde transit projelerinin üzerinden geçtikleri ülkelere sağladıkları avantaj ve imtiyazların edinilmesi sağlanacaktır bu projenin hedef piyasaların enerji temini konusunda güvenecekleri bir ülke konumuna gelinmesi piyasaların Türkiye'ye olan bakış açılarında olumlu bir etkinin oluşmasını sağlayacaktır.buda Türkiye'ye karşı uluslar arası alanda iltimatın sağlanmasına katkı sağlayacaktır.

Operasyonel avantaj ; Türkiye pazarında tüketilecek önemli miktar gazın ulusal iletim şebekesi kullanılmadan  son kullanıcılara ulaştırılması sağlanacaktır buda ulusal iletim

Şebekesinin yükünün hafifletilmesine katkı sağlayacaktır.

Daha az eforla daha çok gazın tüketiciye ulaştırılması sağlanacaktır.dolasıyla işletmecilik konusunda verimliliğin artırılması imkan tanınacaktır aynı zamanda daha çok miktar gazın daha az eforla yerli tüketiciye ulaştırılacak olması sebebiyle birim taşıma maliyetleri de azalacak bu anlamda da yerli ekonomiye katkı sağlanması mümkün olacaktır.

Yurtiçi-Yurtdışı  sermayenin ülkeye çekilmesi sağlanacak bu sayede ülkein yatırım çekebilmenin yolu açılacak,kredi kuruluşlarının Türkiye'ye yatırım yapma konusunda fikir verecek.Ülkeye önemli miktarda yatırım yapılacak bu  proje için  gerekli katkı sağlanması hususunda  yerli sermayeye pay aktarımına imkan  sunulacaktır.""dedi

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'TANAP Projesi Türkiye için çok Önemli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement