TMMOB Heyeti: Kobani'nin İnşaası Mürşitpınar'a Bağlı - Son Dakika
Güncel

TMMOB Heyeti: Kobani'nin İnşaası Mürşitpınar'a Bağlı

TMMOB Heyeti: Kobani\'nin İnşaası Mürşitpınar\'a Bağlı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) heyeti,4.5 ay süren çatışmaların ardından IŞİD militanlarının püskürtüldüğü Kobani kentinde dün incelemelerde bulundu.

12.02.2015 12:05  Güncelleme: 12:17

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) heyeti, Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi karşısında bulunan ve 4.5 ay süren çatışmaların ardından IŞİD militanlarının püskürtüldüğü Suriye'nin Kobani kentinde dün incelemelerde bulundu. TMMOB heyeti, kentin yeniden inşaası ve Türkiye'de bulunan Kobanililerin dönmesinin, Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın yeniden açılmasına bağlı olduğunu söyledi.

Koalisyon güçlerinin havadan verdiği destek ile yaklaşık 4.5 ay süren ağır bir savaştan sonra IŞİD'ten temizlenen Kobani'de dün inceleme yapan 12 kişilik TMMOB heyeti, ilçede yaklaşık 5 saat gezerek hasar tespit için ön inceleme raporu hazırlamaya başladı. Kobani'deki yönetim temsilcileri ile de görüşen heyet adına açıklama yapan TMMOB Diyarbakır il Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Turan Kapan, aralarında mühendis, mimar ve şehir plancılarından oluşan heyetin savaş ile büyük hasar gören Kobani'de 5 saat süren bir inceleme yaptığını söyledi.

Altyapı, enerji ve gıda gibi yaşamsal ihtiyaçların IŞİD saldırıları nedeniyle büyük oranda zarar gördüğünü söyleyen Kapan, Kobani'nin savaş nedeniyle yüzde 80'inin ağır hasar gördüğünü ifade etti.

VAN DEPREMİ İLE EŞ DEĞER BİR HASAR GÖRMÜŞ

Turan Kapan, Kobani'nin yeniden inşaa edilmesi ve Türkiye'de bulunan Kobanililerin geri dönmesi için öncelikle tek nefes borusu durumunda olan Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın yeniden resmi olarak açılarak buradan giriş çıkışların yapılması gerektiğini söyledi. Kapan, "İlçede yaptığımız incelemelerde, savaş ve çatışma artığı çok sayıda, füze, havan ve patlamamış mühimmat gördük. Öncelikle bunların uzman bir ekip tarafından temizlenmesi gerekir. Kobani'de oluşan hasar Van depremi ile eşdeğer bir hasar olduğunu gördük. Kentin altyapısı çökmüş, enerji sistemi tamamen yok edilmiş. Biz konu ile ilgili ön inceleme raporunu hazırlayacağız. Ama, öncelikle şu anda idari izin ile giriş çıkışların mümkün olduğu Mürşitpınar Sınır Kapası'nın bir an önce insani yardım koridoru işlevi görmesi için açılması gerekiyor" dedi.

GELECEĞİ TÜRKİYE'YE BAĞLI

Kapan, Kobani'nin yeniden inşaası için tek kapının Türkiye ile olan sınır kapısı olduğunu, diğer 3 taraftan kuşatma altında olan Kobani'nin geleceğinden de Türkiye ile ilişkiler ve bu ilişkiler sonucu gerçekleşecek yardımların etkili olacağını söyledi. Kapan, Kobani için hazırlayacakları hasar tespit raporundan sonra bu raporu hem Türkiye'deki yetkililer, hem de uluslararası kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade etti. - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel TMMOB Heyeti: Kobani'nin İnşaası Mürşitpınar'a Bağlı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement