Tunceli'de Baraj Yapımına Protesto - Son Dakika
Güncel

Tunceli'de Baraj Yapımına Protesto

Tunceli\'de Baraj Yapımına Protesto

Tunceli'de Çevreciler Pülümür Vadisi Üzerine Kurulacak Barajlar İçin Gerçekleştirilen Çevresel Etki Değerlendirme Toplantısını Protesto Etti.

10.01.2011 17:56

Tunceli'de çevreciler Pülümür Vadisi üzerine kurulacak barajlar için gerçekleştirilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısını protesto etti. Tunceli Belediye Başkanı BDP"li Edibe Şahin, "Tarihimiz katliamlarla dolu. Dedelerimiz bizi büyütürken bir toprağımız olduğunu söylediler. Katliamlardan sonra bu topraklar üzerinden yeniden yeşerdik. Ama şimdi barajlar projesiyle kendi torunlarımıza onların yaşayabileceği toprak bırakamıyoruz" dedi.

Tunceli'de çevreciler, Pülümür Vadisi üzerine yapılacak barajları geçen cumartesi günü 10 bin kişinin katılımıyla protesto ettikten sonra, bugün de barajlarla ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısını protesto etti.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde Pülümür Vadisi üzerine kurulacak barajlarla ilgili ÇED toplantısının yapıldığı sırada polis geniş güvenlik önlemleri alırken, BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Belediye Başkanı Edibe Şahin, Baro Başkanı Fatma Kalsen, çevreci avukat Barış Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu bir grup çevreci gösteri yaptı.

'BU HALKA SORDUNUZ MU?'

Toplantının sürdüğü sırada açıklama yapan avukat Barış Yıldırım şunları söyledi: "Siz bu projelerinizi kararlaştırırken, fizibilite raporlarını uygun bulurken, lisans uygunluk kararları verirken, lisans verirken, su kullanım hakkı imzalarken bu halka sordunuz mu? Dersim'i tasfiye planına bizi ortak edemeyeceksiniz. Biz bu halka, Dersim'e, insanlığa karşı işlenen bu suça iştirak etmeyeceğiz. ÇED toplantılarınızın figüranı olmayacağız. ÇED'e ilişkin halkın katılımı toplantısının mutlaka projelerden etkilenecek sahalarda yapılması gerektiği açıkça belirtiliyor. Pülümür Barajı ve HES'in yapılacağı yeri 8 Ocak'ta Dersim halkına yerinde gösterdik. Burası Kültür ve Turizm Müdürlüğü binası. Projenin gerçekleştirileceği yer arasında kaç kilometre fark var. Usul yönünden de yaptığınız toplantıya itiraz ediyoruz. Neden orada yapmadınız. Orada yapmış olsaydınız, bu halk toplantının ne demek olduğunu size gösterecekti."

'TARİHİMİZ KATLİAMLARLA DOLU'

Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, halkın barajlar konusundaki tavrını geçen Cumartesi günü ortaya koyduğunu söyledi. Şahin, şöyle devam etti: "On binler yürüyerek bu barajı istemediklerini deklere ettiler. Tarihimiz katliamlarla dolu. Dedelerimiz bizi büyütürken bir toprağımız olduğunu söylediler. Katliamlardan sonra bu topraklar üzerinden yeniden yeşerdik. Ama şimdi barajlar projesiyle, kendi torunlarımıza onların yaşayabileceği toprak bırakamıyoruz. HES'lerle birlikte kentimiz ortadan kalkmakta. Başbakan buna ileri demokrasi diyor. İleri demokrasilerde halk dinlenir, doğrudan insanlar katılır ve düşüncelerini söyler. O zaman cumartesi burada ileri demokrasinin bir örneği verildi. Onbinler yürüdü, yediden yetmişe bu barajı istemediklerini söyledi. O zaman bugünkü toplantı boşuna alınıyor ve dolayısıyla halkımız cumartesi günü cevabını verdi. Bu toplantıyı yaptırmayacağının göstergesi olarak buraya gelmedi. Bu halkı dinlemek isteyenler, cumartesi'yi göz önünde bulundursun."

'YAŞAMIMIZA MAL OLSA DA YAPTIRMAYACAĞIZ'

BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis de, barajların kendileri için var olma yok olma mücadelesi olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Uzun söze gerek yok. Dersim halkı küçücük bir kentte 20 binden fazla insan yürüterek bu projeye karşı olduğunu açıkça deklere etti. Bu topraklar kutsaldır. Bugünden sonra devlet hükümet ve holdingler Dersim üzerindeki beyhude çabalardan vazgeçsinler. Aksi taktirde Dersimliler için var olma yok olma sorunu haline gelmiş barajlar konusunda, yaşamımıza mal olsa da biz bu barajları yaptırmayacağız. Biz bu barajları yaptırmayacağız. Bu artık bir var olma yok olma sorunudur. Hükümet önünü görebiliyorsa, kendi insanlarının değerlerini kaale almak istiyorsa bunu göz önünde bulundurmalı. 20 bin kişi yürüdü. Biz bugün sadece Dersim halkının temsilcileri olarak buradayız. ama illa ki bu beyhude çabalarını sürdürmek isteyenler olursa Dersim halkı 80 bin, 120 bin olarak meydanlara çıkacaktır."

Açıklamaların ardından Belediye Başkanı Edibe Şahin, Baro Başkanı Fatma Kalsen ve avukat Barış Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu bir heyet, toplantının yapılacağı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü toplantı salonuna giderek, toplantıya halkın katılmadığını tutanak altına aldırdı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tunceli'de Baraj Yapımına Protesto - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement