YSK Başkanı Ali Em: 'seçimlere, 15 Siyasi Parti Katılacak' - Son Dakika
Güncel

YSK Başkanı Ali Em: 'seçimlere, 15 Siyasi Parti Katılacak'

YSK Başkanı Ali Em: \'seçimlere, 15 Siyasi Parti Katılacak\'

YSK Başkanı Ali Em, 12 Haziran'da yapılacak Milletvekili Genel Seçimleri'ne yönelik Kurul Hizmet Binası'nda toplantı yaptı.

26.04.2011 18:52

Ysk Başkanı Ali Em, 12 Haziran'da yapılacak Milletvekili Genel Seçimleri'ne yönelik Kurul Hizmet Binası'nda toplantı yaptı. Seçim çalışmaları ile ilgili bilgi veren Em, "27 siyasi partinin katılma hakkı olduğu ilan edilmiştir. Ancak bu seçimlere katılabilecek siyasi parti sayısı 15'tir. Bu partilerin, toplam aday sayıları 7492'dir. Yurt genelinde bağımsız aday sayısı 203'tür? dedi.

Em açıklamasında şunları söyledi:

'5. 3. 2001 tarihli kararımızla seçimlere 27 siyasi partinin katılma hakkı olduğu ilan edilmiştir. Ancak bu seçimlere katılabilecek siyasi parti sayısı 15'tir. Bu partilerin, toplam aday sayıları 7492'dir. Yurt genelinde bağımsız aday sayısı 203'tür. Seçim takvimi, o dönem yapılacak seçimlerin bir nevi anayasasıdır. Takvimde, 14 Mart ve 12 Haziran 2011 tarihleri arasında yapılacak işler belirlenmiştir'

'SANDIK SONUÇ PAYLAŞIM SİSTEMİ HAZIRLADIK'

YSK Başkanı Em, siyasi partilerin genel merkezlerinde seçim sonuçlarının eş zamanlı olarak yayınlanabileceğini de belirtti. Em, '298 sayılı kanuna eklenen, 9. madde önemlidir. Bu madde ile, seçim günü sonuçlar sandık bazında YSK'ya eş zamanlı olarak geldiğinde, seçime katılan siyasi partilerin talep etmeleri halinde aynı zamanda genel merkezlerinde de yayınlanacaktır. Buna ilişkin, sandık sonuç paylaşım sistemini hazırladık. İlgili genelgemizi de hazırladık' dedi.

'BİR SANDIKTA 300 SEÇMEN OY KULLANACAK'

Em, seçimle ilgili şu bilgileri de verdi:

'Yurt içi seçmen sayısı, 50 milyon 189 bin 930 kişi iken, yurt dışı seçmen sayısı 2 milyon 568 bin 977. Yurt dışında adresi olan seçmen sayısı, 680 bin 413. Sandık sayısı 199 bin 207. Bir sandıkta 300 seçmen oy kullanacak. Sandık kurulu başkan ve üye sayısı, yaklaşık 1 milyon 394 bin 449. Özürlüler ve 75 yaşını geçen vatandaşlar için alınan önlemler, binaların giriş katlarında oy kullanmaları sağlanacak. Sandık seçmen listesinde adı bulunmayanlar seçimde görevli kişiler için ise, ilçe seçim kurullarınca görev yazısı verilecek ve kayıtlı olduğu seçmen sandığını yazı ile bildirilecek. 25 gümrük kapısında, yurt dışındaki vatandaşlar oy kullanacak Bunun 8 tanesi karayolu gümrük kapısı, 14 tanesi havayolu gümrük kapısı, 3 tanesi ise deniz limanı gümrük kapısı'

'YURT DIŞINDAKİ VATANDAŞLAR İKİ HUSUSTA DİKKATLİ OLSUN'

YSK Başkanı Ali Em, yurt dışındaki vatandaşların iki hususta dikkatli olması gerektiğinin altını çizerek, 'Yurda giriş ve çıkışlarda oy kullanabilecekler ancak yurtdışı seçmen kütüğüne kayıt olmaları gerekiyor. Bunun yanında Türk pasaportuna sahip olacaklar' dedi. Em konuşmasının sonunda, 32 ilde oy verme saatlerinin 07. 00 ile 16. 00 arasında, diğer illerde ise, 08. 00 ile 17. 00 arasında olduğunu belirtti.

Toplantıda, kurula yönelik yapılan eleştirilere de cevap verildi. Çok belge istendiği ve adayların belgeler konusunda önceden bilgilendirilmediği, eksik evrakları konusunda adayları bilgilendirmede de ihmalkarlık yapılması ile ilgili eleştiriler hakkında, 203 bağımsız adayın 43'ünün belgelerinde noksanlıklar saptandığı, eksikliği bulunan bütün bağımsız adaylar için il seçim kurullarıyla irtibata geçildiği, yaklaşık 30 adayın eksikliklerini tamamladığı ve durumlarında bir sıkıntı çıkmadığı ifade edildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel YSK Başkanı Ali Em: 'seçimlere, 15 Siyasi Parti Katılacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement