Ytü Rektörü Yüksek: "Değişimden Kopuk Şehir Olmaz" - Son Dakika
Güncel

Ytü Rektörü Yüksek: "Değişimden Kopuk Şehir Olmaz"

Ytü Rektörü Yüksek: "Değişimden Kopuk Şehir Olmaz"

Esenler Belediyesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) işbirliğiyle düzenlenen ‘Geleceğin Şehri Sempozyumu’nda, yaşanabilir şehirler için yapılması gerekenler ile değişim ve dönüşümün şehirlere yansıması konuları masaya yatırıldı.

24.12.2014 16:33

Esenler Belediyesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) işbirliğiyle düzenlenen 'Geleceğin Şehri Sempozyumu'nda, yaşanabilir şehirler için yapılması gerekenler ile değişim ve dönüşümün şehirlere yansıması konuları masaya yatırıldı. YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, değişimden kopuk şehirlerin olamayacağını söyledi.

Esenler Belediyesi Şehir Düşünce Merkezi ve Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Geleceğin Şehri' Sempozyumu YTÜ Davutpaşa Kampüsü Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı. Sempozyumun açılışına AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak, YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGÜ) Rektörü Prof. Dr. Yalçın Karayağız, Esenler Kaymakamı Yüksel Ünal, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Esenler Belediyesi Şehir Düşünce Merkezi Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mazhar Bağlı ve çok sayıda akademisyen, öğrenci ve davetli katıldı.

"ŞEHİRLER DEĞİŞİM OLGUSUNDAN BAĞIMSIZ OLAMAZ"

Sempozyumda konuşan YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, şehirlerin, tabiattaki her nesne gibi 'değişim' olgusundan bağımsız olmadığını belirtti. Şehirlerin bir yandan insanı ve toplumu doğrudan ve dolaylı şekillerde etkilediğini, diğer taraftan da toplumsal, ekonomik, teknolojik, siyasal ve kültürel değişimlerden etkilendiklerini aktaran Rektör Yüksek, "Değişimin yönü ve gücü, o toplumun karakteristik özelliklerine ve ortam koşullarına göre şekillenir. Şehirlerdeki değişim de buna paralel olarak zamana ve zemine göre farklılıklar göstermektedir" dedi.

Günümüzde, kentsel politikaların değişimin tam odağında yer aldığını dile getiren Yüksek, "Kentlerin yönetimi, kentlerin fiziki gelişim yönünün belirlenmesi, kentlerdeki sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmelerin yönlendirilmesi, kentsel refahın arttırılması, sürdürülebilir kentsel büyümenin sağlanması ve kente dair hemen her uygulama, yeni kavramların belirlediği yeni kentsel politikalar çerçevesinde yürütülmektedir" diye konuştu.

"ŞEHRİN REFAHI VE GELİŞİMİ KENTSEL POLİTİKALARA BAĞLI"

Bir şehrin yeniden oluşturulması, değerlendirilmesi, yaşanır kılınması ve kentin stratejik yönetim esaslarının belirlenmesinde kentsel politikaların büyük önem taşıdığına değinen Yüksek, çağdaş kentsel politikaları ortak akılla ve katılımcı yönetimle belirlemek ve bunları el birliğiyle istikrarlı bir şekilde hayata geçirmek, bugünün kent yönetimlerinin ve kentlilerin temel sorumluluğu olduğunu dile getirdi.

"GELECEĞİN ŞEHİRLERİ KONUŞULMALI"

Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu da, yerel yönetimlerin geldiği nokta göz önüne alındığında artık Türkiye'de 'geleceğin şehri' kavramının konuşulması gerektiğini belirtti. Göksu şunları söyledi: "Bunu şunun için ifade ediyorum, biz bugün belediyeciliği ya da belediyeleri konuşurken artık dünün belediye ile ilgili olan sorunlarının yüzde 90'ını konuşmuyoruz. Belediyelerle ve belediyecilikle ilgili mevzuatları konuştuğumuzda artık daha çok hayata dair, belediyelerin yaşam kalitesini yükseltebilecek, hayatı konforlu kılabilecek, daha doğrusu insanca yaşayabileceği, insan onuruna uygun, doğaya uygun, çevreye uygun, fıtrata uygun bir şehri nasıl inşa edebileceğimizi konuştuğumuz bir dönem içerisindeyiz."

AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak ise, sempozyum boyunca akademisyenler tarafından sunulacak bildirilerin şehirlerin şekillenmesinde, ruhunda, etkiler bırakacak sonuçlar ortaya koyacağına inandığını söyledi.

Meclis Dış İlişkiler Komisyonu'nda görev yaptığı için pek çok ülkeye gitme fırsatı olduğunu aktaran Bak, ziyaret ettikleri ülkelerin şehirlerinde misafirlerini etkileyen noktalar bulunduğunu söyledi. Bu şehirlerin sokaklarında dolaşıldığında bir dinginlik, rahatlık, heyecan hissinin uyandığını aktaran Bak, İstanbul'un da dünyanın en güzel şehirleri arasında yer aldığını bildirdi.

24-25 Aralık 2014 tarihleri arasında YTÜ Davutpaşa Kampüsü Kongre ve Kültür Merkezi'nde devam eden sempozyumda gerçekleştirilen yaşanabilir şehirler için yapılması gerekenler ile değişim ve dönüşümün şehirlere yansıması masaya yatırılıyor. Sempozyumda "Geleceğin Şehri: Sürdürülebilirlik", "Mimari ve Kentsel Tasarım", "Geleceğin Şehrinde Yönetim", "Geleceğin Şehri Toplumsal Hayat ve Kültür" konu başlıklarıyla 4 oturumda gerçekleştiriliyor. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ytü Rektörü Yüksek: 'Değişimden Kopuk Şehir Olmaz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement