87 Yaşındaki Emekli Öğretmen Doğa İçin Pedal Çeviriyor - Son Dakika
Güncel

87 Yaşındaki Emekli Öğretmen Doğa İçin Pedal Çeviriyor

Doğa ve çevreye dikkati çekmek amacıyla 8 yıl önce bisikletiyle yollara çıkan 87 yaşındaki emekli beden eğitimi öğretmeni Faruk Sükan, bugüne kadar 20 il ve 70'den fazla ilçeyi ziyaret etti ve yaklaşık 250 okulda konferans verdi Sükan: "Türkiye’de doğanın kurtarılmasında en etkin rolü çocukların oynayacağına inanıyorum.

17.07.2014 11:52

ŞAHİN ÖZMEN - Tokat'ın Niksar ilçesinde yaşayan 87 yaşındaki emekli beden eğitimi öğretmeni Faruk Sükan, doğanın korunmasına dikkati çekmek amacıyla 8 yıldır bisikletiyle il il geziyor.

Üzerinde "Doğa ölürse, sen de ölürsün" yazılı yelekle bugüne kadar binlerce kilometre yol kateden iki çocuk babası Sükan, ziyaret ettiği il ve ilçelerdeki okullarda da konferanslar veriyor.

Sükan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğanın insanlar tarafından bilinçsizce katledildiğini söyledi.

İlk kez 1958 yılında bisikletle Türkiye turuna çıktığını anlatan Sükan, "1960'da bisikletle Avrupa turu yaptım. Bulgaristan, Yunanistan, İtalya, Avusturya, İsviçre, Almanya, Yugoslavya, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka ve Fransa gibi ülkeleri dolaştım. Buralarda insanların doğaya verdikleri önemi gördüm ve etkilendim" dedi.

Sükan, sporu bir yaşam tarzı olarak benimsediğini vurgulayarak, çevre ve doğaya dikkati çekmek ve yapılan yanlışları protesto etmek için bisiklet sporunu kullanmaya karar verdiğini dile getirdi.

Bu amaçla 8 yıl önce bisikletiyle yollara çıktığını dile getiren Sükan, şöyle devam etti:

"Herkes görevini doğru şekilde yapsa Türkiye'de doğanın yok olması, çevrenin kirlenmesi bu kadar hızlı olmaz. Havamız kirlendi, topraklarımız kirlendi, otlarımız kirlendi, yer altı sularımız kirleniyor. Türkiye'de insanlar doğaya karşı çok duyarsız davranıyor. Bu nedenle ben de topluma karşı sorumluluğumu yerine getirmek için il il dolaşıyorum. Türkiye'de doğanın kurtarılmasında en etkin rolü çocukların oynayacağına inanıyorum. Çocuklar bilinçlenirse doğa da kurtulur, Türkiye'de kurtulur. Okullara gidip bu konularla ilgili konferanslar veriyorum. Bugüne kadar 20 il ve 70'den fazla ilçeyi ziyaret ettim ve yaklaşık 250  okulda konferans verdim."

"Türkiye'nin tüm yüksek dağlarına çıktım"

Eski bir dağcı olduğunu, Türkiye'deki tüm yüksek dağlara çıktığını, AKUT ve Dağcılık Federasyonu'nda, kamu yararına kurulmuş derneklerin, kurumların kayak kurslarında ücretsiz öğreticilik de yaptığını ifade eden Sükan, "78 yaşındayken Ağrı Dağı'nın zirvesine tırmandım. 1960'larda Erciyes Dağı'na tırmanırken 600 metre kadar yuvarlandım ve vücudumda 7 kırık meydana geldi. Şu an AKUT dahil birçok derneğe üyeyim ve 2010 yılında Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin Şeref Ödülü ile ödüllendirildim" ifadelerini kullandı.

Sükan, "Doğa ve çevre ölürse sen de ölürsün", "Suları kirletenler suda boğulsun", "Ormanı yok edenler orman ateşinde yansın", "Dağları kirletenler dağdan düşsün" sloganlarının yazdığı bir levhayı da boynuna asarak dolaşıyor. - Yozgat

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 87 Yaşındaki Emekli Öğretmen Doğa İçin Pedal Çeviriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement