%95 Daha Az Zararlı Olduğu Kanısında - Son Dakika
Güncel

%95 Daha Az Zararlı Olduğu Kanısında

Çalışmanın sonrasında, PHE bulguların politikalar ve uygulama açısından doğuracağı sonuçları ele alan bir makale yayınladı.

21.08.2015 14:11

İngiltere Kamu Sağlığı (PHE) tarafından yayınlanan ve bağımsız uzmanlar tarafından gerçekleştirilen çalışmada, elektronik sigaranın tütüne kıyasla büyük ölçüde daha az zararlı olduğu ve sigara kullanan kişilerin sigarayı bırakmasına yardımcı olma potansiyeli taşıdığı sonucuna ulaştı.

Çalışmanın ana bulguları:

- Güncel en iyi tahminler, elektronik sigaraların sigaraya kıyasla %95 daha az zararlı olduğu yönünde

- Toplumun yaklaşık yarısı (%44,8), elektronik sigaraların sigaradan çok daha az zararlı olduğunun farkında değil

- Elektronik sigaraların, çocuklar ya da sigara kullanmayan kişiler için sigara kullanımına bir geçiş olduğuna yönelik şu ana kadar hiçbir kanıt bulunmuyor

PHE tarafından yaptırılan ve King's College London'dan Profesör Ann McNeill ile Queen Mary University London'dan Profesör Peter Hajek tarafından yürütülen araştırma sonuçlarına göre, elektronik sigaralar yetişkinler ve gençler arasında sigara içme oranlarının düşüşüne katkı sağlayabilir. Çalışmanın sonrasında, PHE bulguların politikalar ve uygulama açısından doğuracağı sonuçları ele alan bir makale yayınladı.

Bulguların kapsamlı incelenmesinin ardından, İngiltere'de elektronik sigara kullanan 2,6 milyon kişinin nerdeyse tamamının halen sigara kullanan ya da sigarayı bırakmış kişilerden oluştuğu görüşüne ulaşıldı. Bu kişilerin ayrıca elektronik sigarayı, sigarayı bırakmalarına yardımcı olması ya da tekrar sigara kullanmalarını önlemesi için tercih ettiği sonucuna ulaşıldı. Bulgular ayrıca, düzenli olarak elektronik sigara kullanan yetişkinler ve gençler arasında, daha önce hiç sigara kullanmamış olan kişilerin oranının çok düşük olduğu görüşünü teyit eder nitelikte (her iki grupta da %1'den daha az).

Ancak, çalışma giderek artan sayıda kişinin elektronik sigaranın sigarayla eşdeğer ya da sigaradan daha zararlı olduğunu düşündüğüne (ASH Smokefree GB Araştırma sonuçlarına göre, 2013'te %8,1 olan oran 2015'te %22,1'e yükseldi) ya da konuyla ilgili bilgi sahibi olmadığına (2015 ASH Smokefree GB Araştırma sonuçlarına göre %22,7) dikkatleri çekiyor. Bu mevcut eğilime rağmen, mevcut bütün veriler elektronik sigaranın sigaraya kullanımına başlatma konusunda çok düşük risk oluşturduğuna işaret ediyor.

Yeni veriler, sigarayı bırakma konusunda en yüksek oranda başarı gösteren sigara kullanıcılarının, elektronik sigara kullanan ve buna ek olarak sigara bırakma destek hizmetlerinden faydalanan kişiler olduğunu gösteriyor.

İngiltere Kamu Sağlığı (PHE) Sağlık ve Refah Direktörü Profesör Kevin Fenton:

"Sigara kullanımı, İngiltere'de ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer almaya devam ediyor ve sigara kullanan bir kişinin yapacağı en doğru şey, sigarayı tamamen, hemen ve sonsuza dek bırakmak. Elektronik sigaralar tamamen güvenli değil, ancak elde edilen veriler oluşturdukları zararın sigaraya kıyasla çok düşük olduğuna işaret ediyor. Giderek daha fazla sayıda kişi elektronik sigaranın en az sigara kadar zararlı olduğunu düşünüyor ve bu durum milyonlarca kişinin sigarayı bırakmasını engelliyor olabilir. Yerel sigara bırakma destek hizmetlerinin, sigarayı tamamen bırakma sürecinde elektronik sigaradan destek alması gerekiyor."

Çalışmanın bağımsız yazarı ve King's College London'dan Profesör Ann McNeill:

"Elektronik sigaraların, İngiltere'de düşen sigara kullanım oranlarının faydalarına zarar verdiğine yönelik hiçbir kanıt bulunmuyor. Aksine bulgular sürekli olarak elektronik sigaranın sigarayı bırakma konusunda yeni bir araç olduğunu gösteriyor. Benim görüşüm, sigara kullanan kişilerin elektronik sigarayı denemesi ve elektronik sigara kullanan kişilerin de elektronik sigarayı tamamen bırakması gerektiği yönünde. Elektronik sigaralar özellikle sigaranın neden olduğu sağlık alanındaki devasa eşitsizlikleri azaltarak, kamu sağlığı politikaları açısından ezber bozan sonuçlara yol açabilir."

Çalışmanın bağımsız yazarı ve Queen Mary University London'dan Profesör Peter Hajek:

"Benim veriler hakkındaki yorumum, elektronik sigaraya geçiş yapan sigara kullanıcıları, sigaranın sağlıkları için oluşturduğu nerdeyse bütün riskleri ortadan kaldırıyor. Sigara kullanıcılarının ihtiyaçları birbirinden farklı ve benim onlara tavsiyem, ilk kullanımda beğenmeseler dahi elektronik sigaradan vazgeçmemeleri yönünde. Doğru ürünü bulmak için, farklı ürünleri ve sıvıları denemeleri gerekebilir."

İngiltere Kanser Araştırmaları'ndan kanser önleme konusunda uzman Profesör Linda Bauld:

"Elektronik sigara kullanımını yeniden normalleştirdiği ya da insanları sigara kullanımına yönlendirdiğine yönelik kaygıları destekleyen bulgulara, bu önemli bağımsız çalışmanın incelemeleri sonucunda şu ana kadar rastlanmamıştır. Aslında, veriler bir bütün olarak değerlendirildiğinde elektronik sigaranın sigarayı bırakma konusunda yardımcı olduğuna işaret etmektedir.

Ücretsiz sigara bırakma destek hizmetleri, halen sigarayı bırakma konusunda en etkili yöntem olmaya devam ediyor, ancak elektronik sigaranın çok daha büyük sayılarda kişilerin tütün kullanımından uzaklaşması konusunda taşıdığı potansiyelin farkındayız. İngiltere Kanser Araştırmaları, elektronik sigaralar ve bu ürünlerin uzun dönemde etkileri ile ilgili cevabı bilinmeyen soruları ele almak amacıyla, daha fazla araştırmaya finansal destek sağlıyor."

Yerel sigara bırakma destek hizmetlerinin aktif olarak elektronik sigaraları desteklediği ilk bölge olan Fresh Smoke Free North East Müdür Vekili Lisa Surtees:

"Sigara kullanım oranlarının azaltılması konusunda atılan bütün adımlara rağmen, tütün halen en büyük ölüm nedenimiz olmaya devam ediyor. Elektronik sigara kullanımına geçişin getireceği muazzam sağlık potansiyelini gördüğümüz için, bölgemiz elektronik sigaraların kullanımı konusunda her zaman açık fikirli oldu. Halen, bütün yerel Ulusal Sağlık Hizmetleri bünyesinde bulunan Sigara Bırakma Destek Hizmetleri noktalarımız, sigara bırakma sürecinde bu cihazları kullanmak ve başarı şansını artırmak isteyen kişileri aktif olarak destekliyor."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel %95 Daha Az Zararlı Olduğu Kanısında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement