Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Erdoğan, Fransa ve Katar'ı ziyaret edecek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yarın Paris'teki İklim Zirvesi'ne katılmak üzere Fransa'ya gidecek Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin davetlisi olarak 1 Aralık'ta Katar'a resmi ziyarette bulunmak üzere Paris'ten Doha'ya geçecek (11.18/15.38) 2- Başbakan Davutoğlu Brüksel'e gitti Başbakan Ahmet Davutoğlu, özel uçak "ANA" ile saat 10.55'te Brüksel'e hareket etti.

29.11.2015 16:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Erdoğan, Fransa ve Katar'ı ziyaret edecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yarın Paris'teki İklim Zirvesi'ne katılmak üzere Fransa'ya gidecek

Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin davetlisi olarak 1 Aralık'ta Katar'a resmi ziyarette bulunmak üzere Paris'ten Doha'ya geçecek

(11.18/15.38)

2- Başbakan Davutoğlu Brüksel'e gitti

Başbakan Ahmet Davutoğlu, özel uçak "ANA" ile saat 10.55'te Brüksel'e hareket etti.

Davutoğlu: "Türkiye-AB Zirvesi, Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkilerine büyük ivme katacak boyutlar taşıyor. Çünkü 2004 yılından bu yana, 11 yıldan bu yana ilk defa bu düzeyde bir zirve gerçekleşiyor. Tekrar Türkiye-AB Zirvesi'nin gerçekleşiyor olması hem iki tarafın, Türkiye'nin AB ilişkileri hem üyelik sürecimiz hem de dünyaya verilecek mesaj bağlamında önem taşıyor"

"Türkiye'nin hava sahasının ihlal edilmesi üzerine yaşanan gerilim çerçevesinde muhatabım devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili ve çok taraflı istişare etme imkanı bulacağım. Bu da Türkiye, AB, Rusya üçgeninde ortak tavır geliştirmek bakımından büyük önem taşıyor"

"Suriye krizi sonrasında yaşanan büyük mülteci krizinde, bu krize karşı ortak bir tavır geliştirmek bakımından da Türkiye-AB Zirvesi önemli bir dönüm noktası teşkil edecek"

"Silahlı kuvvetlerimiz, meşru, hukuki bir tutum içinde, aldığı talimatın gereğini yapmıştır. Ama bu talimat, bir ülkeye dönük bir talimat değildir. Bu ateş çemberinin içinde herhalde hava sahamızın elek gibi, süzgeç gibi geçilen bir hava sahası olmasını kimse arzu etmez"

"Sorumluluğu Türkiye tarafına atmaya yönelik çabalar hem uluslararası hukuk açısından geçersizdir, gayri meşrudur hem de Türkiye ile Rusya arasındaki yakın dostluk ve komşuluk bağları açısından da doğru değildir. Eğer bir sorumlu aranacaksa Türkiye hava sahasını daha önce de defalarca ihlal eden tarafın da kendisini sorgulaması icap eder. Rusya'dan son dönemde gelen açıklamalar komşuluk ilişkileri bakımından kabul edilebilir açıklamalar değildir"

"Hava sahası ihlali esnasında hayatını kaybeden Rus pilot, dün gece saat 01.45 itibariyle sınırımızdan tarafımıza teslim edildi, alındı. Gece Hatay'da bulunan Ortodoks din adamları tarafından da yürütülen katkılarla kendi dini geleneği çerçevesinde, cenaze işlemleri dini tören açısından da yapıldı. Cenaze, Rusya'nın talebi üzerine yaptığımız girişimler sonucu Rusya'ya teslim edilecek"

"( Diyarbakır'daki terör saldırısı) Daha olay olduğu anda hemen devleti suçlayan, dün Meclis kürsüsünde de hükümete ve devlete dönük 'katliam' vesaire gibi ifadeler kullanan siyasilere de dönük olarak da söylüyorum. Her olayda, Ankara Garı'nda DEAŞ terör yapar, döner devlete 'katil' demeye kalkarsınız, Sayın Tahir Elçi hayatını kaybeder, ortada hiç bir delil yokken devlete hükümete bu işi mal etmeye kalkarsanız ve olayın hemen öncesinde şehit edilen iki polisimizin canını yok sayarsanız, onlara dönük hiç bir şey söylemeden sanki Sayın Tahir Elçi'ye dönük devletin bir provokasyonu varmış gibi bir tutum takınırsanız, bu hem ülkeye barış getirmez hem de siyasal anlamda bedeli olan bir tutumdur"

"Bu gece yapılan çalışmalar esnasında, Sayın Tahir Elçi'nin cenazesinin yanında bulunan tabancada yapılan balistik incelemede, bu tabancının ondan önce ilk polisimizi şehit eden teröristin elindeki tabanca olduğu tespit edilmiştir"

"Eğer teröristlerin polislere yönelik saldırısı olmasaydı, bu acı olaylar belkide hiç yaşanmayacaktı. Eğer Diyarbakır'ın o tarihi Sur bölgesinde hendekler kazılmamış, terör faaliyetleri yapılmamış olsaydı. Şuanda bu canlarımız kaybolmadığı gibi o güzelim Diyarbakır'da herkes huzur içinde yaşıyor olacaktı. Bütün bu olayların sorumlusu, terör olaylarını başlatan bölücü terör örgütüdür"

(11.00/12.23/12.26/12.36) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- AB-Türkiye Zirvesi

Zirvede ağırlıklı olarak üyelik müzakerelerinin yeniden canlandırılması, vize serbestisi ve sığınmacı krizi görüşülecek

- AB'den Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar avro finansman sağlanacak

Zirvede yeni fasılların açılması için yürütülen hazırlıklar ele alınacak

Taslak zirve kararlarında, geri kabul anlaşmasının uygulanması durumunda Ekim 2016'da Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılması önerisinin yapılacağı belirtiliyor

(11.03/15.04)

4- Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş:

"(Diyarbakır'daki terör saldırısı) Hiç kimsenin en ufak bir tereddüdü olmasın bu olayın mahiyeti neyse sonuna kadar aydınlatılacak, üstü örtülmeyecektir. Türkiye, bu karanlık saldırıyı, silahlı çatışma ortamının bir sonucu mu bir suikast mı, bunu bütün delilleriyle ortaya koyacak ve aydınlatacaktır"

"Bu cinayeti işleyenler, bu çatışmayı ortaya çıkaranların istediği şey, bu memlekette Türk ve Kürt çatışmasını başlatmaktır. Milletimizin fertleri arasına ayrım sokmaktır. Hiç kimse boşuna heveslenmesin biz bin senedir bu topraklarda barış içerisinde kardeşçe yaşıyoruz. Bu toprakların farklı etnik mensupları, mezhebi ve dini mensubiyetlere ait olan kitleleri olarak Allah'ın izniyle kıyamete kadar da barış içinde yaşayacağız"

"Eğer milliyeti bilinmeyen uçağın Ruslara ait olduğu ortaya çıksaydı, onu biliyor olsaydık sonuç böyle olmazdı diyorum, vurulmazdı demiyorum. Çünkü arkasında gerekçesi de var. Rusların Türkiye topraklarına karşı düşmanca bir tavır içerisinde olmayacağını biliyoruz. Bu kadar net söylenmiş bir cümle"

"(Dündar ve Gül'ün tutuklanması) Biz isteriz ki basın, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı hiç kimsenin başına bir sıkıntı gelmesin. İddianameyi okudum, savcıların iddiası bunun bir casusluk suçlamasıdır. Kendileri terör örgütü üyesi olmasalar bile terör örgütünün ortaya koyduğu casusluk faaliyetlerine destek olmak manasında bir suçlamadır. Ama kişilikleri bellidir. Özellikle topluma mal olmuş kişilerin yargılanmasında aslolan delilleri karartma ve kaçma ihtimali var mı yok mu. Bunlar ortada olmadığına göre, gönlümüz arzu eder ki bunların tutuksuz olarak yargılanması"

"(Başkanlık sistemi) Dünyanın hiçbir başkanında olmayan layüsel yetkilere sahiptir cumhurbaşkanlığı makamı. Herhangi bir şahsa, sayın Cumhurbaşkanımıza ilave bir güç vermek için değil, tam tersine cumhurbaşkanlığı makamını, eğer böyle bir sistem olursa sorumluluk altında bırakan bir yapıya dönüştürmek ama icrayı da yürütmeyi de çok etkin hale getirmek için yapılmış olan bir tekliftir"

"Türkiye'nin hiçbir ülkeye karşı hasmane bir tutumu yoktur, hiçbir halka karşı düşmanca bir tavrı yoktur. Bölgedeki tüm ülkelerde, tüm ülkelerde yaşayan farklı halklarla Türkiye dost bir ülkedir, o dostluğunu da sürdürmeye kararlıdır"

(14.29/14.36) (Fotoğraflı-Görüntülü)

5- Adalet Bakanı Bekir Bozdağ:

"Esasında dün Diyarbakır'da başlatılan terör saldırısı, sadece polisimizi hedef almamış, isabet eden kurşunlar sadece polisimizi şehit etmemiş, sadece Diyarbakır Baro Başkanı merhum Tahir Elçi'nin hayatını kaybetmesine neden olmamış, aynı zamanda Türkiyemizi hedef almıştır"

"Adli ve idari soruşturma, olayı bütün yönleriyle detaylı bir şekilde ortaya çıkaracaktır. Şu anda yazılı, görsel ve sosyal medya üzerinden yayınlanan bazı haberler gerçek değil, yalandır"

"Hiçbir şeyin gizlenmesi, örtülmesi, gözardı edilmesi, ihmal edilmesi, asla söz konusu değildir, olması da mümkün değildir"

"Tahir Elçi'ye isabet eden kurşunun kimin silahından çıktığı şuana kadar ulaşılan bilgi ve belgeler tartılarak henüz tespit edilmiş değildir"

"Olay yerinde merhum Tahir Elçi'nin yanında bulunan silahın elde edilen bilgiler çerçevesinde kaçan teröristlerin kullandığı silahlardan birisi olduğu ve bu silahın da şehit olan polislerimizi birinin vurulmasında kullanıldığı da balistik incelemede tespit edilmiş durumdadır"

"Olayın örtülmesi, kapatılması asla söz konusu olmayacaktır. Kimin kusuru, kastı varsa onlarla ilgili yasal olarak ne gerekiyorsa o yapılacaktır"

"Maalesef, HDP'li yetkililerin açıklamalarına baktığınızda Tahir Elçi ile ilgili taziye diliyor ama hayatını kaybeden şehit polislerimizle en ufacık taziye mesajına şimdiye kadar rastlamadık"

(14.57/15.50) (Fotoğraflı-Görüntülü)

6- Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu:

"Cumhuriyet sıradan bir gazete değildir. Bir okuldur burası aynı zamanda. Her türlü düşüncenin özgürce filizlendiği bir yerdir Cumhuriyet. Bir gazeteyi, hukuku, düşünceyi, açıklama özgürlüğünü savunmayacaksak neyi savunacağız? Bunların olmadığı bir yerde demokrasiden mi söz edeceğiz? Çok üzgünüm"

"O hakimlere ve savcılara sesleniyorum; yargıcın, yargının itibarını korumak istiyorsanız, adaletle karar vereceksiniz. Adalet kavramı soylu bir kavramdır"

(15.48) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7- 64. Hükümet Programı görüşmeleri tamamlandı

30 Kasım Pazartesi günü 64. Hükümet'in güven oylaması yapılacak

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı:

"Sayın Başbakan'ın hiçbir yerde hiçbir şekilde 'Ankara bombalamasından sonra oylarımız arttı' diye bir beyanı kesinlikle yoktur"

(01.34)

8- MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin soruşturma

"Selam Tevhid'de Kumpas" soruşturması kapsamında, Ocak 2014'te Adana ve Hatay'da MİT'e ait tırların durdurulması eylemiyle ilgili savcılıkça ifadeleri alınan Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral İbrahim Aydın, Tuğgeneral Hamza Celepoğlu ve emekli Albay Burhanettin Cihangiroğlu, tutuklanmaları istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi

(14.15)

9- Diyarbakır'daki terör saldırısı

Sur ilçesindeki saldırıda şehit olan polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Cengiz Erdur'un cenazeleri düzenlenen törenin ardından memleketlerine uğurlandı

İl Emniyet Müdürü Adnan Taşdan:

"Şehitlerimize ve Baro Başkanımız Tahir Elçi'ye Allah'tan rahmet, kederli ailesine, sevdiklerine ve meslektaşlarıma sabırlar diliyorum"

(11.27) (Fotoğraflı-Görüntülü)

10- Diyarbakır'daki terör saldırısı

Sur ilçesindeki terör saldırısında hayatını kaybeden Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi için tören düzenlendi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş:

"Son saniyesine kadar barışı ağzından eksik etmedi. Onun mirası öncelikle budur. Tahir Elçi'nin son sözleri bizim de sahipleneceğimiz barış bayrağıdır"

(14.50) (Fotoğraflı-Görüntülü)

11- Rus savaş uçaklarından İdlib'te sivil yerleşim yerine saldırı

Rus savaş uçaklarının İdlib'in Eriha ilçesinde pazar yeri ile sivil yerleşim yerine saldırması sonucunda 40 kişi öldü, 70 kişi yaralandı

(12.31)

12- Hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi

Rus pilotun cenazesi hava yoluyla Hatay'dan Ankara'ya gönderildi

- Rus pilotun cenazesi Etimesgut'taki askeri havaalanında Türk askeri yetkililer ve Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği görevlilerince karşılandı.

(13.52/15.56) (Fotoğraflı-Görüntülü)

13- Esed ve Rus güçlerinin Türkmenlere saldırıları

Bölgeye yönelik saldırılar aralıklarla, uzaktan atılan füze havan toplarıyla devam ediyor

Bayırbucak Türkmen bölgesinden 120 kişi daha Türkiye'ye geldi

(11.48/12.36)

14- Avrupa'daki sığınmacı krizi

Makedonya'ya alınmadıkları için Yunanistan sınırında bekleyişlerini sürdüren "ekonomik göçmenlerin" ülkeye girişlerinin kontrol altına alınması için sınıra tel örgü çekiliyor

(13.06)

15- Malatya'da deprem

Hekimhan ilçesinde 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Depremde ilk belirlemelere göre can kaybı yaşanmadığı bildirildi

(02.58/03.25/07.15)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement