Bakan Işık: ''Tamamen yerli üretim'' - - Son Dakika
Politika

Bakan Işık: ''Tamamen yerli üretim'' -

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, artık bazı kritik parçalarda Türkiye'nin kilit ülke haline geldiğini belirterek, "F-35'lerin parçalarının bir kısmını Türkiye'de üreteceğiz.

26.03.2014 01:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, artık bazı kritik parçalarda Türkiye'nin kilit ülke haline geldiğini belirterek, " F-35'lerin parçalarının bir kısmını Türkiye'de üreteceğiz. Hatta öyle bir noktaya geldik ki TÜBİTAK tarafından geliştirilen som füzesi, F-35'lere monte edilecek. Tamamen yerli üretim..." dedi.

Işık, Türk Harb-İş Sendikası Kocaeli Şubesi'ni ziyaretinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin savunma sanayinde yerlilik oranının yüzde 55'i geçtiğini belirterek, bunun çok iyi bir oran olduğunu söyledi.

Savunma sanayinde Türkiye'nin teknoloji düzeyi olarak yükselen bir grafiğe sahip olduğunu ifade eden Işık, 2002'de ülkenin dünyanın en önemli silah ithalatçılarından biri konumda yer aldığını kaydetti.

Işık, her yıl milyarlarca doların silah alımı için yurt dışına ödendiğini dile getirerek, "Silah alımlarında da yüzde 7.5'lik komisyon neredeyse artık çok makul ve alışıla gelmiş bir durum olmaya başlamıştı. Adeta resmi komisyondu. Şimdi bir ülkede silah alımında yüzde 7.5 komisyon olursa o ülkede yerli üretim olmaz. İktidara gelir gelmez yaptığımız ilk işlerden biri bu komisyonu kaldırdık. Biz bu paraları dedik ki Ar-Ge'ye, inovasyona harcayacağız. Savunma sanayimizde yerli üretimimizi kendimiz yapacağız" diye konuştu.

Ofset anlaşmalarında ilgili kuruluşlarla önemli görüşmeler yaptıklarını belirten Işık, burada, silah satın alımında üretimin yarısının Türkiye'den alınmasını istediklerini vurguladı.

Işık, TÜBİTAK, üniversiteler ve Savunma Sanayi Müsteşarlığını sıkı işbirliği yapmalarını sağladıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Yapılan bütün çalışmalar Türkiye'yi yüzde 55'ler seviyesine getirdi. Artık bazı kritik parçalarda Türkiye kilit ülke haline gelebildi. F-35'lerin parçalarının bir kısmını Türkiye'de üreteceğiz. Hatta öyle bir noktaya geldik ki TÜBİTAK tarafından geliştirilen som füzesi, F-35'lere monte edilecek. Tamamen yerli üretim... Nasıl bir füze biliyor musunuz? Antalya'da gemiden geçen gün fırlatıldı. Konya'da bir otobüsün üst camından otobüsü vurarak infilak ettirdi. Bu kadar uzak bir nokta atışı. 300 kilometre menzil, şimdi 800 kilometreye çıkarmanın çalışmalarını yürütüyoruz. TÜBİTAK, ? Roketsan için üretti. Tamamen yüzde 100 yerli mühendislik arkadaşlar, yerli yazılım yerli mühendislik. 12 yıl önce bunları konuşsaydık, eminim ki içimizdeki pek çok arkadaş da inanmazdı. Artık denizlerimizde yüzde 100 yerli mühendislik, yerli dizayn ve yerli yazılım gemilerimiz yüzüyor. Daha da ileri giderek eski gemilerimizin yazılımını da görev bilgisayarlarını da değiştiriyoruz. Eğer dünyada yazılım senin değilse silah senin değil."

- "17 Aralık operasyonu, başarısız bir darbe girişimidir"

17 Aralık süreciyle demokrasiye ve AK Parti'ye "kumpas" kurulmaya çalışıldığını dile getiren Işık, "Bunu daha önce darbe girişimi olarak ifade etmiştim, bugün itibariyle başarısız bir darbe girişimi olarak ifade etmek isterim" dedi.

Işık, birilerinin Türkiye'nin gelişmesini durdurmak istediğini belirterek, "Yolsuzluk perdesi altında hükümete operasyon yapmaya Recep Tayyip Erdoğan'ı, AK Parti ve Türkiye'nin başından almaya girişmesin. Demokrasilerde iktidarı millet belirler. Yolla yolsuzluk bir arada olmaz. Şimdi paralel bir ihanetin karşısındayız. 5 bin yıllık devlet geleneği olan bir milletin evlatları da kimse kusura bakmasın devleti çetelere teslim edemez. Bugüne kadar bütün çeteleri temizledik bu son çeteyi de temizleyeceğiz. Yeniçeri Ocağı'nı lağvetmiş bir milletin evlatlarıyız" ifadesini kullandı.

Bakan Işık, şöyle devam etti:

"Hizmet hareketiyim' diyorsun ne işin var yargıda, emniyeti ele geçirip de ne hizmeti yapacaksın. TÜBİTAK'ı ele geçirip kriptolu telefonla Başbakan'ı dinleyerek ne hizmet yapacaksın? Benim bildiğim Başbakanları başka ülkelerin istihbarat örgütleri dinler. Geçen Almanya Başbakanını CIA'nın dinlediği ortaya çıktı. Skandal oldu. Türk Başbakanını dinlemek için ancak ve ancak bir başka yabancı istihbarat örgütünden talimat almak lazım. Yoksa ne işin olur Başbakanı dinlemekle? Devletin sırrı senin eline geçerse ne yapacaksın? Tabandaki samimi arkadaşları ayırıyorum. Onların buradaki işlerle hiç haberi olmuş. Tepe noktada bir çete oluşmuş belli. Ama bari şu son olaylarda gözünüzü açın. Bir ülkenin Başbakanı nasıl dinlenir? Başka ülkenin istihbarat örgütü dinler. Niye, şimdi savunma sanayiinde inanılma projeler yapıyoruz. Bunun stratejik bilgileri elde etmek için dinlenebilir. İstihbarat örgütleri bu anlamda gayret gösterebilir ama bir ülkenin içinden böyle bir yapılanmaya müsaade edilir mi?"

-gölcük

Bakan Işık: \'\'Tamamen yerli üretim\'\' -
Kaynak: AA

Son Dakika Politika Bakan Işık: ''Tamamen yerli üretim'' - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement