Başbakan'dan Yatırımcılara Bedava Arsa, Fabrika ve Sıfır Faizli Kredi Müjdesi! - Son Dakika
Ekonomi

Başbakan'dan Yatırımcılara Bedava Arsa, Fabrika ve Sıfır Faizli Kredi Müjdesi!

Başbakan Binali Yıldırım, Doğu bölgelerine yatırım yapmak isteyenleri ihya edecek fırsatları açıkladı: Bedava arazi, üstüne bedava fabrika ve makine alımı için sıfır faizli kredi.

04.09.2016 15:20  Güncelleme: 16:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Binali Yıldırım, beraberindeki başbakan yardımcıları ve bakanlarla birlikte Diyarbakır'a geldi. Yıldırım, Diyarbakır'da yatırım destek paketini açıklıyor. Yıldırım, "Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik önümüzdeki 10 yıla kadar devam edecek kalkınma ve yatırım hamlesini başlatıyoruz" dedi. 23 ilde 67 bin konut yapılacak.

Bölgede yatırım teşvikleri kapsamında yatırım yeri bedava verilecek. İhtiyacı olan fabrikayı devlet yapıp sembolik rakamla kiraya verecek. Makine ve teçhizat alımı için sıfır faizli kredi geliyor. 23 ile her yıl 10 yeni fabrika hedefleniyor.

Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından satır başları;

"İLÇELERİMİZİ YENİLİYORUZ"

Terörden zarar gören şehirlerimizi, ilçelerimizi tamamen yeniliyoruz. Sur, Silopi, İdil, Hakkari Yüksekova, Mardin Nusaybin ilçesini konut, yol ve altyapıyla, hastane, okul, ibadethanelerle sosyal tesisleriyle tekrar ayağa kaldırıyoruz. Diyarbakır Sur'u diğer yerlerde olduğu gibi tarihi dokuya sahip kalarak yeniden inşa ediyoruz. Hz. Süleyman Camii'nin çevresini restore ediyoruz. Suriçi'nde 7 bin, Şırnak'ta 10 bin 126, Hakkari ve Yüksekova'da on bin 157 konut yapıyoruz.

"10 KATRİLYON PARA HARCAYACAĞIZ"

Toplam 36 bin yeni konut yapacağız vatandaşalarımıza teslim edeceğiz. Evlerinden barklarından olan vatandaşlarımız konutları bitinceye kadar kirada olacak, kiralarını da biz ödeyeceğiz. Böylece mağdur olmanın önüne geçmiş olacağız. Bu şehirlerimizin, ilçelerimizin imarı için Diyarbakır'a, Şırnak'a, Hakkari'ye, Mardin'e kaynak ayırdık. Bu illerimizden imarı için yeniden altyapısıyla, üstyapısıyla yenilenmesi için toplam 10 katrilyon lira para harcayacağız. Bu illerimizi altyapı, üstyapısıyla çok güzel bir hale getireceğiz. Terör dolayısıyla evleri, işyerleri hasar gören vatandaşlarımızın zararlarını ödüyoruz. Eşya kayıplarına karşı da 255 milyon ödeme yapacağız. Batman'da 15 bin, Diyarbakır'da 33 bin, Malatya'da 25 bin seyirci kapasiteli toplam stadyum yapıyoruz. Bu tesisler için toplam bütçe 214 milyon lira.

"67 BİN KONUT YAPILACAK"

23 ilde yapacağımız toplam konut sayısı 67 bin olacaktır. 315 milyon harcamayla 15 yeni hastane yapıyoruz. Bu hastanelerin yatak kapasitesi bin 640 olacak. Hatay Yayladağ, Kutlubahçe, Altınözü, Kahramanmaraş Dulkadiroğlu konteyner kent projelerini tamamlıyoruz. Bu projelere de 102 milyon harcama yapıyoruz. Terörden zarar gören halkımıza her türlü sosyal desteği veriyoruz. Terörden etkilenen vatandaşlarımız yol, gıda, eğitim, kira, barınma gibi ihtiyaçlarını karşılayacağız. Bunun için 202 milyon liralık bütçe ayırdık. Korunmaya muhtaç çocuklara, 6 bin aileye verdiğimiz yardım kapsamını 11 bine çıkarıyoruz. Sosyal destek personelimizin sayılarını arttırıyoruz.

"BÜYÜK YATIRIMLAR GELİYOR"

Bu nedenle 500 yeni aile destek görevlisi ataması yapacağız. Sosyal yardımlar, sosyal hizmet yatırımları için 393 milyon liralık bir bütçe öngörüyoruz. Benim en fazla hoşuma giden kelime yatırımdır. Yatırım, üretim, iş, zenginlik, kalkınma demektir. Yatırım ekonomik sosyal anlamda vatandaşın daha güçlü hale gelmesidir. Teröre karşı en güzel cevap dur durak bilmeden yatırıma devam etmektir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizi büyük yatırımlarla buluşturuyoruz.

"ARSA BEDAVA, ÜSTÜNE FABRİKAYI DA DEVLET YAPACAK"

Bu 23 ilimizde cazibe merkezleri oluşturuyoruz. Bu merkezleri 5 ana kümeye ayırdık. Bu illerimize yatırım yapacak yatırımcılarımıza, yatırım yerini tamamen bedava veriyoruz. Buraya yatırım yapmak istiyorum diyen herkese yapacağı işe göre yer verdiğimiz gibi aynı zamanda ihtiyacı olan fabrikayı devlet yapıp teslim edecek. Özel sektörlerin sabit yatırım için para harcamayacak. Bu fabrikaları da sembolik bir rakamla uzun vadeli olarak onlara kiraya vereceğiz. Her yıl bu 23 il içerisinde 8 ilde her birimde 10 tane fabrika kuracağız. Bu da senede 80 fabrika demektir.

"40 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK"

Fabrika başına 200-800 kişi civarında bir istihdam olacak. Bu da ortalama 40 bin istihdam anlamına geliyor. Buranın en büyük sorunu işsizlik. Buraya yatırım yapmak isteyen buyur diyoruz, terör var diyor. En öncelikli işimiz terörü ortadan kaldırmak. Kaldıramazsak bu projeler de gecikir, gerçekleşmesi de maalesef daha sonraki yıllara kalır. Öncelikli acil terörden bölgenin temizlenmesidir.

SIFIR FAİZLİ KREDİ İMKANI

Makina ve teçhizat alımları için sıfır faizli kredi veriyoruz. Arsayı verdik binayı verdik, içine makina koyacağız. Al makinayı, faiz yok, parayı veriyoruz. Teminat desteğini kredi fonundan karşılayacağız. Bölgede zenginleşsin, Türkiye de zenginleşsin. Hedefimiz bu.

"10 YIL DEVAM EDECEK"

Bu destekler 2027 yılına kadar, yani işletme kredisi desteği 10 yıl boyunca devam edecek. 1 yıl ödemesiz, 4 yıl vadeli ve sabit ara parayı vereceğiz. Kurumlar Vergisi'nde istisna getiriyoruz. Çağrı merkezleri maliyeti düşük iş alanlarıdır. Bu 23 ilimizde çağrı merkezlerinde istihdam edeceğimiz kapasite 20-25 bin civarında olacak. Anahtar teslimi binalar yapılacak. Özellikle gençlerimiz bu merkezlerde iş bulacaklar, aş bulacaklar.

Başbakan\'dan Yatırımcılara Bedava Arsa, Fabrika ve Sıfır Faizli Kredi Müjdesi!

Son Dakika Ekonomi Başbakan'dan Yatırımcılara Bedava Arsa, Fabrika ve Sıfır Faizli Kredi Müjdesi! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement